Szülő 1, szülő 2 helyett maradnék inkább anya

szülő,anya,apa,Franciaország,megszólítás,diszkrimináció
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A francia parlament úgy döntött, hogy az állami iskolákban ezentúl nem apának és anyának, hanem szülő 1-nek és szülő 2-nek nevezik majd a szülőket. Mindezt a meleg szülők miatt teszik.

A franciák nagyon odafigyelnek a korrekt titulusokra, éppen ezért néhány éve ajánlást tettek arra, hogy a kisasszony azaz Mademosielle helyett inkább a Madame szót használják hivatalos helyeken, ugyanis a kisasszony diszkriminatív. A férfiak megnevezése Monsieur volt mindig is, függetlenül kortól és családi állapottól, ezért legyen ez ugyanígy a nőknél is. Valami ilyesmi történik most a szülőknél is.

Politikailag korrekt vagy a valóságtól elrugaszkodott?

A legelején szeretném tisztázni, hogy az ötlet jó, de még némi csiszolás nem ártana. Szerény meglátásom szerint ugyanis a szülők általános megnevezés is tökéletes, nemcsak meleg, de heteró pároknál is. Az, hogy a gyerekünk hogyan szólít minket otthon, csak nevelés kérdése. Azt fogja mondani, amire szoktattuk, no para. Aztán az is eszembe jutott, hogy esetleg nálunk is becsípődik ez a megjelölés, és azon kezdtem gondolkozni, vajon én az egyes számú szülő lennék, mint nő, vagy a kettes számú, mert mégiscsak apa a férfi, a családfenntartó. És az is felmerült bennem, hogy az anyja neve rubrikát az összes hivatalos iratban akkor vajon most le kéne-e cserélni szülő egy, esetleg szülő kettő rubrikára.

Gondviselő

A magyarban egyébként a nemtelen gondviselőt is számtalanszor alkalmazzák, ami szerintem egyáltalán nem jelenti ugyanazt, mint a szülő, hiszen a gondviselő lehet idegen is, míg a szülő általában vérrokont jelent. Franciaországban sem volt egyöntetű az emberek véleménye az új elnevezésekről, de az ország legnagyobb szülői érdekképviselete üdvözölte a döntést.

apa,anya,szülő,franciaország,diszkimináció,egyenlőség
forrás: unsplash
Sokak szernt vitatható az új elnevezés, mások örülnek, hogy megszűt a diszkrimináció.

Maradnék inkább anya

Már az is családonként különböző, hogy anyának, anyunak vagy mamának illetve maminak szólítják-e a gyerekek az anyukát. Ugyanígy számtalan formája van az apa megnevezésnek is, vannak családi, egyedi formulák is szép számmal. Ja, és kihagytam az édesanya megszólítást is, amelyet nagyon ritkán hallani, pedig egy nagyon szép kifejezés. Én a magam részéről a továbbiakban is örülnék annak, ha anyának hívnának, nemcsak a gyerekeim, de a hivatalos papírok is. Ha pedig ragaszkodunk a nemtelen változathoz, akkor simán leszek szülő. Ha lehet, akkor számozás nélkül. Köszi!

Szóval nem arról van szó, hogy innentől kezdve nem szabad apának és anyának szólítani a francia felmenőket. A szülő 1, szülő 2. az adminisztrációban jelentkezik majd. Semmiképpen nem tartom felháborítónak az intézkedést, inkább csak furcsállom a számokat. Te mit gondolsz erről?

Megváltoztatnád az anya és apa elnevezést szülő 1 és szülő 2-re?
Igen, mert így sokkal korrektebb.
Soha.
Megosztom az eredményt
Olvasd el ezt is!

Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Töltsd le, nyomtasd ki: 8 üzenet a gyereked uzsonnás dobozába
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem