Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején

Kismamák a káoszban: mindenórásan koronavírus idején
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Készülődés, csend, befelé fordulás. Ez a szülés előtti hetek mantrája, és pont ezt írta felül a koronavírus. Készülődés, de pontosan mire? Hiszen a helyzet napról napra változik. Csend, de a világ dübörög, mintha a falak repedésein is rémisztő hírek ömlenének befelé. Hogyan sikerül a baba felé fordulás, amikor a helyzet feszült, és nagy lelkierő kell hozzá, hogy ne uralkodjon el rajtunk a kétségbeesés.

Ágnes első gyerekét várja, mindenórás. Komoly munkája van abban, hogy ne kezdjen el már reggel zokogni, hogy aztán estig abba se hagyja. Utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy valami csoda folytán vége lesz a járványnak, mire a kórházba jutna, de ma már nyilvánvaló, hogy erre nincs esélye. Az ismerős anyukák között folyamatosan megy a rémhírterjesztés arról, hogy nincs már természetes szülés, nincs apás szülés, nincs ctg, és ha minden rendben, akkor inkább otthon szüljenek a nők bábával. Már ha van szabad bába, aki nem koronavírusos és nem is fél a koronavírustól.

Dr. Tömösváry Zoltán, a Madách11 magánrendelő szülész-nőgyógyásza igyekszik eloszlatni a tévhiteket, és tájékoztatni a jelenlegi protokollról.

„Tény, hogy minden halasztható betegellátás szünetel, azonban a szülészet, terhesgondozás pont azok közé tartozik, amelyeknek zavartalanul kell folynia pandémia idején is. Minden kórház maga alakítja a gyakorlatát, ahol én dolgozom, ott már az intézménybe való bejutás is változott, egy úgynevezett triage eljáráson keresztül engedik csak be a pácienseket. Ennek az a célja, hogy kiszűrjék a koronagyanús eseteket. Hőmérőznek, kikérdezik a felsőlégúti tünetekről, valamint mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy nem áll-e karantén alatt, illetve van-e olyan kontaktja, aki koronavírusos. Aki fennakad a listán, azt rögtön elkülönítik. Az előszűrés után minden felvételre kerülő páciensnél, így a kismamákon is elvégzik a koronavírus tesztet. Addig, amíg ennek nincs meg az eredménye, külön kezeljük őket. Mindenkit megkérünk, hogy viseljen maszkot, így egymást és a személyzetet is védve. Jelenleg a kórházakban látogatási tilalom van, de fontos tudni, hogy a látogatási tilalom négy speciális esetre nem vonatkozik: a szülésre, a kiskorú, cselekvőképtelen, valamint a haldokló páciens esetére. Természetesen az aktuális járványügyi helyzet ezt is felülírhatja, de nálunk jelenleg az a gyakorlat, hogy mivel a szülés egyágyas szülőszobában történik, ezért oda az apuka is bejöhet. Sajnos jelenleg nem ez vonatkozik a császármetszésre, mert oda a legtöbb kórházban nem jöhetnek be az édesapák.

Ha valaki a gyorsteszttel pozitív vagy koronavírus fertőzés gyanús, akkor is megszülheti természetesen úton a gyerekét, de a szülészorvosok és a szülésznők ilyenkor komolyabb védőruházatot kapnak.

A császármetszés viszont koronás kismamánál igen bonyolult. A sok résztvevő, altatóorvos, műtősnő, gyerekorvos, műtőssegéd mind teljes védőruházatban kell, hogy legyen. Ehhez már a beöltözés is igen bonyolult és költséges. Saját protokollok segítik ilyenkor a személyzet összehangolt munkáját.

A koronavírussal fertőzött anya gyermeke szerencsére ebben az esetben is ugyanúgy az anyával együtt marad, fontos, hogy használjon az anyuka szájmaszkot, de hiszünk az anyatej védő hatásában. A kórházi bentlét viszont jelentősen lerövidült, ha jól vannak, már 48 óra múlva a mamát és babát is hazaengedjük."

Több forgatókönyvvel kell készülni

Általános tapasztalat, hogy a kismamák csak az utolsó időszakban kezdik gyártani a vészforgatókönyvet. A többség reménykedik, hogy majd vége lesz addig, majd csak alakul valahogy, pedig lelkileg is könnyebb úgy elviselni a naponta változó helyzetet, ha vannak A, B és C verziók. Zsófia abba a csoportba tartozik, aki nagyon is tudatosan készül második gyereke megszületésére, még úgy is, hogy naponta felülírhatják a tegnapi szabályokat.

„Bár Budapesten lakunk, én mégis vidéken szeretnék szülni a választott orvosomnál. Állami kórházban, természetesen úton, és nagyon remélem, hogy ez a lehetőség még adott lesz 4-6 hétig, amíg meg nem szülök. Egy hónapja tart ez az őrület, lassan már kezdem megszokni, hogy egyre képtelenebb helyzeteket szül a járvány. A legutóbbi vérvizsgálatot már nem csinálták meg a kórházban, az ultrahangra még beengedtek úgy, hogy szinte egyedül voltam az épületben. Most a legnagyobb kérdés az életünkben, hogy bejöhet-e a férjem a szülésre. Minden kórházban más a protokoll, nálunk hétfőn még azt a rendeletet adták ki, hogy nem jöhetnek be az apukák, szerdán meg, hogy mégis. Ebben a káoszban kellene tervezni, és ez nagyon megnehezíti az életünket. Eleve az is folyton ott lebeg a levegőben, hogy lesz-e kijárási tilalom. Ha nem lesz, akkor megvárom a fájásokat, és akkor indulunk le a férjemmel, ami legfeljebb egy órányira van tőlünk. Ha lesz kijárási, akkor leköltözünk vidékre. Ha pedig még tovább romlik a helyzet, akkor utolsó verziónak azt is fenntartom, hogy magánkórházban szülök.

Az utolsó hetekhez közeledve lassan enyhül a szorongásom is. Úgy a harmincadik hétig nagyon sokat aggódtam mindenen, aztán rájöttem, hogy ezzel csak magamnak és a babának ártok. Meghoztam a döntést, hogy nem olvasom el az összes hírt koronavírus ügyben, a rémhíreket természetesen kihagyom, és inkább azon töröm a fejem, hogy miként tudjuk majd megkönnyíteni az életünket. A mi családunk egyébként mindig is élen járt a felkészülésben, mi már akkor vettünk magunknak egy plusz fagyasztót, amikor a többség még kiröhögte azokat, akik elkezdtek tartalékolni. De időben beszereztünk FFP3 maszkot, fertőtlenítőt, a plusz hűtőt meg úgy feltöltöttük, hogy nem nagyon kell kilépnünk a házból.

Ez most jól jön. Hármasban várjuk, hogy ebben az őrült helyzetben a negyedik békében, szeretetben a világra jöjjön."

Kijön-e a védőnő?

Mindenki tudja, hogy az első gyerek születése után igazán fontos a védőnői látogatás, különösen, ha nincs az édesanya körül segítség. Most pedig ez a helyzet, pont a legnagyobb támogatás nyújtó nagymamák estek ki a körből, de a barátnők közül se sokan mozdulnak ki. Zolnai Mariann védőnő azonban elmondja, hogy nem hagyják magukra az édesanyákat.

„Tény, hogy minimalizálni kell a személyes találkozásokat, de azt mi is tudjuk, hogy vannak helyzetek, amikor nem elég a videótelefon. Mi azt a gyakorlatot vezettük be, hogy a fertőtlenített védőnői tanácsadóba előre egyeztetett időpontra bejöhetnek azok, akiknél ez fontos. Ilyen például a várandósoknál a kiskönyv kiadása, természetesen úgy, hogy előtte már minden fontos információt leleveleztünk. A leleteket e-mailben küldik be a kismamák, és tényleg csak a legégetőbb helyzetekben találkozunk személyesen. Megkaptunk minden védőfelszerelést, a szülőktől azt kérjük, hogy hozzanak maszkot és vegyék fel a lábzsákot, valamint belépés után fertőtlenítsék a kezüket a kihelyezett szenzoros készülékkel. Mivel járvány van, odafigyelünk a szabályokra: betartjuk a távolságot egymás között, és próbáljuk gyorsan, hatékonyan megoldani a problémát, amivel a kismama megkeresett minket.

Tudjuk, hogy ez a helyzet nagyon nehéz mindenkinek. Sokszor már a szülés sem úgy zajlik, ahogy azt eltervezték, az édesanyákat pedig szülés után 48 óra múlva hazaküldik, ami nagyon nyomasztó tud lenni az első gyereknél. Igyekszünk minden segítséget megadni, például remekül működik a skype-os szoptatási tanácsadás, mutatunk számos babagondozási videót, és azzal, hogy meghagytuk a lehetőséget a személyes tanácsadásra is, jelenleg azt mondhatom, hogy nyugodjanak meg a kismamák, a védőnők segítő támogatására számíthatnak a kialakult helyzetben is."


Így próbálnak helyet teremteni a betegeknek a világ különböző országaiban – nézd meg a galériában!

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Mobilkórházak a világ körül
Tovább olvasok
Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép
Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint

Egy amerikai terapeuta háromlépéses módszert ajánl arra az esetre, ha barátaid vagy családtagjaid nem lennének hajlandók maszkot viselni.

Kép
Fényevőtől a mindenevőig – 5 anya beszélget arról, hogy eszik a gyerek

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast beszélgetésben alaposan kiveséztük, hogy kinek milyen evő a gyereke és még egy szakértőt is hívtunk, aki ellátott minket pár jó tanáccsal!

Kép
Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom!

Mert tévedés, hogy több centis hóban lehet csak felcsatolni a léceket. Sőt mi több, számtalan előnye van, ha már hónapokkal hamarabb beveszitek a tanpályákat.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem