Képzeljétek, létezik olyan, hogy szülésfotók versenye – és most meg is mutatjuk a 2019-es győzteseket

szülés,születés,fotó Forrás: Bree García
Aggodalomra semmi ok, mindegyik fotó gyönyörű és kellőképpen ízléses oldalát mutatja a szülésnek.

Nincs különlegesebb pillanat, mint amikor a világra jön egy gyerek. Ezeket a pillanatokat nyilván meg kell örökíteni, amely tevékenységre külön fényképművészeti alágazat szakosodott: ez a születésfotós szakmája. Mindez még nem minden: a születésfotósok immár külön nemzetközi egyesületbe (International Association of Professional Birth Photographers, IAPBP) tömörültek, amelynek több mint ezer tagja van, és amely minden évben szülésfotó-pályázatot ír ki.

A 2019-es mezőny igen erős volt az IAPBP szülésfotó-pályázatán, amelyet nem kevesebb, mint öt kategóriában írtak ki: „Szülészet”, „Szülés”, „Szülés után”, „Az első 48 óra” és a sokatmondó „A születés részletei”. A fényképekről csak úgy áradnak az érzelmek, a szenvedély, az intenzitás. A fődíjat az ausztrál Belle Verdiglione vihette haza fekete-fehérben beadott műalkotásáért, amely „paradox módon” az „Itt van a mi szivárványbabánk” címet viseli:

szülés,fotó
Forrás: Belle Verdiglione

Verdiglione egyik képén nagyon átjön az érzelemcunami, amely az egész családot magával ragadja rögtön a születés után. A képen látható család nem sokkal korábban vesztett el egy gyermeket.

De a győztes fotón túl is számtalan megindító pillanatot láthatunk: testvéreket, akik először pillantják meg egymást, párokat, akiknek megerősödik a kapcsolata a szülés során, a pillanatot, ahogy először látjuk meg egy újszülött arcát és még számtalan további képkockát. Nézzétek a galériát: