Szüksége van a gyermekemnek fogszabályozóra?

fogszabályozás,fogorvos Forrás: csiki-fogszabalyozas.hu
A gyerekek körül mindig van mit tenni. Szülőként azonkívül, hogy minden szükségletüket ellátjuk, fontos az egészségükre is figyelni. Egészségüket vitaminokkal és mozgással tudjuk karbantartani, azonban van egy hely, ahol ennyi nem elég. A fogazatnak is szüksége van az odafigyelésre, ehhez azonban a legtöbb esetben a professzionális segítség nem nélkülözhető. Hogy mikortól van rá szükség és miért? Olvasson tovább, hogy megtudja!

Miért és mikortól lehet szükség gyermekkorban fogszabályozásra?

Abban az esetben, ha a gyermeknek nincs semmilyen, a fogait érintő rossz szokása, mint pl. a hibás nyelés vagy ujjszopás, akkor az első fogorvosi konzultációnak 7-8 éves korban kell megtörténnie. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a gyermeknek már ebben a korban viselnie kell majd bármit is. Ha a szakorvos mindent megfelelőnek talál, akkor legközelebb 11-14 éves kor között lehet szükség kezelésre.

A fogszabályozó készülék felrakása azért ajánlott ilyen fiatal korban, mert ilyenkor a csontok még növekednek, éppen ezért sokkal egyszerűbben lehet igazítani rajtuk, mint felnőtt korban.

A gyermekkorban elvégzett fogszabályozással lehet a fogíveket tágítani, az állcsontok növekedését befolyásolni és beállítani, illetve a már maradandó fogazaton is végezhetőek kezelések.

Fontos még megemlíteni, egy maradandó fogazatra kerülő fix fogszabályozó ugyanannyira hatékony, mint a gyermekkorban felkerülő fogszabályozók, amelyek több fázisban módosítanak a fogazaton.

Milyen kezelések léteznek a gyermekkori fogszabályozás világában?

A gyermekkori vegyes fogazatban történő módosításokra különböző módszerek léteznek, hogy mikor épp melyikre kerül a választás, az az elvégzendő módosítástól függ.

  • Ha a gyermeknek azért van szüksége fogszabályozó készülékre, hogy a rossz szokások okozta gondokat megszüntesse, akkor úgynevezett myofunkcionális trainer kerül felhelyezésre. Ezt az eszközt akár már 6-7 éves korban fel lehet helyezni, azonban csak akkor segít megszüntetni a gondokat, ha rendszeresen hordja a gyerek, ez ugyanis egy kivehető készülék.

  • Ha a gyermeknek azért van szüksége fogszabályozóra, mert a fogíveket kell tágítani, akkor erre fix vagy részlegesen fix készüléket alkalmaznak. Akárcsak az előbbi eszköznél, itt is nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen hordja az eszközt!

  • Az állkapocscsontok módosítására is létezik fogszabályozó. A beállításuk érdekében az alsó és a felső fogsorra is kerül készülék, míg ha az alsó állcsontot kell előrébb hozni, akkor csupán az alsó fogsorra kerül.

Mindhárom készülék esetében maximum két évig kell rendszeresen hordani a fogszabályozót.

A szülő szerepe a fogszabályozásban

A fix, a kivehető és a részlegesen rögzített fogszabályozó esetében is fontos szerep jut minden szülőnek. A gyermekek szájhigiéniája még nem az igazi, így szükség van arra, hogy a szülő szemmel tartsa azt, hogy gyermeke rendszeresen hordja-e a készüléket, illetve hogy megfelelően tisztítja-e azt.

Amennyiben további információra lenne szüksége, keresse a Csiki Fogszabályozás rendelőjét!