Kiderült: így teltek II. Erzsébet királynő utolsó percei

II. Erzsébet brit királynő Forrás: Tim Graham/Getty Images
Nyilvánosságra hozták a feljegyzéseket a néhai uralkodó halálának napjáról, amiből megtudhattuk, hogy a kötelezettségeit tényleg kivétel nélkül mindig szem előtt tartotta.

II. Erzsébet brit királynő alig másfél évvel élte túl szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg halálát: a világtörténelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója 96 éves korában, szeptember 8-án hunyt el a Balmorali kastélyban. Mint időközben kiderült, magántitkára, Sir Edward Young feljegyezte az aznap történteket, ráadásul az általa leírtak nyilvánosságra is kerültek.

Éppen ezért megtudhattuk, hogy a néhai királynő utolsó percei békésen teltek. „Álmában történt. Egyszerűen elillant. Idős volt. Mintha nem is lett volna tudatában annak, ami történik. Nem érzett fájdalmat” – jelentette ki Sir Edward Young a dokumentumban, amit a Királyi Levéltárban őriznek és mindeddig nem osztották meg a világgal.

Forrás: Chris Jackson/Getty Images
III. Károly király ugyan édesanyja mellett volt II. Erzsébet halálának napján, de az utolsó pillanataiban nem tartózkodott vele.

A brit királyi családról évek óta közvetítő Katie Nicholl szerint II. Erzsébet mindig is azt szerette volna, ha a skóciai Balmorali kastélyban lelhetne majd örök békére, unokatestvére, Lady Elizabeth Shakerley pedig egy interjújában azt is elárulta, miért ez volt a királynő kívánsága: ez a birtok volt ugyanis az, ahol a leginkább békében érezte magát.

A bennfentesek azt mondják, Anna brit királyi hercegnő és III. Károly brit király édesanyja mellett volt feleségével, Kamillával (míg Harry és Meghan Markle például nem), majd az Egyesült Királyság jelenlegi uralkodója egy kis időre ki akart menni a szabadba gombát szedni, hogy kiszellőztesse a fejét egyedül, és éppen visszafelé tartott a kastélyba, mire közölték vele az édesanyja halálhírét.

II. Erzsébet egy piros papírdobozt hagyott az ágya mellett, amiben két levelet őrzött: egyiket fiának és örökösének, a másikat Sir Edward Youngnak címezte, továbbá az a lista is, melyen felsorolta a jelöltjeit, akiket érdemesnek tartott az „Order of Merit” érdemrendre – egyszóval, a kötelességeiről még az utolsó perceiben sem felejtkezett el.

Idézzük fel a királynő nem mindennapi életét!