Micsoda lista: 13 magyar film, ami díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon

Borítókép: Micsoda lista: 13 magyar film, ami díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon Forrás: Pascal Le Segretain/Getty Images
A cannes-i filmfesztivál nem szerénykedett magyar díjazottakban! Olyannyira, hogy most két részben mutatjuk be őket nektek. Íme az első rész!

Május 14-én vette kezdetét a 77. cannes-i filmfesztivál, melynek programjában idén 22 film versenyzik majd az Arany Pálmáért. És bár az egyik legnívósabb filmes elismeréssel járó filmmustrán idén nem indul magyar film, ettől függetlenül az elmúlt évtizedekben bőven volt okunk büszkének lenni.

A francia Riviérán 1946-ben rendezték meg először az eseményt, az egykori cannes-i kaszinóban. Az elmúlt közel 80 évben pedig számos filmet mutattak be a cannes-i filmfesztivál keretein belül, nem egy alkotás indult hódító útjára innen, és bizony ezen évtizedek alatt jó pár magyar film került be a versenyprogramba. Mivel semmiképpen sem szeretnénk kihagyni a listánkról, így galériánk előtt külön szót ejtenénk Jancsó Miklósról, akit 1979-ben a cannes-i filmfesztiválon Életműdíjjal jutalmaztak. Továbbá külön büszkeség, hogy annyi kategóriában díjazták a hazai alkotásokat, hogy úgy gondoltuk, két külön cikket szentelünk a témának - íme az első válogatásunk!

Következzen 13 magyar film, ami a Nagyjátékfilmek versenyén díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon!

Itt pedig a cikkünk folytatását, azaz a 2. részt találod! Az Un certain regard, a Rövidfilmek és a Cinéfondation hazai díjazottaival folytatjuk a listát!

Az InStyle magazin írása.