A 77. Velencei Filmfesztivál reményt ad a filmiparnak

Borítókép: A 77. Velencei Filmfesztivál reményt ad a filmiparnak Forrás: Getty / Tilda Swinton érkezik a nyitóestre
Habár a fesztiválhangulat visszafogottabb a korábbi éveknél, mégis van okunk az örömre, hiszen újabb magyar filmsikerért izgulhatunk.

Az instyle.hu cikke.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál az első nagy ünnepség a Berlinale óta, amit nem töröltek el a világjárvány kitörése miatt. Ahogy azonban a divatipar, úgy a film- és moziipar is átalakul a jövőben. Így az idei velencei filmmustra is egy kísérleti rendezvény vörös szőnyeges bevonulás nélkül, ahol kötelező a maszk és a távolságtartás betartása a mozitermekben.

A sztárokat, köztük Tilda Swintont, akit a nyitóesten Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntetett ki a zsűri elnöke, Cate Blanchett, egy fal választja el a mozirajongóktól, így a bevonulás során kizárólag csak a fotósokkal tartózkodhatnak egy folyosón.

A kontinens legrégebbi filmfesztiválján a versenyprogram minden évben elsőrangú. Itt láthatták először a nézők a Kaliforniai álmot, a Gravitációt, a Birdmant vagy Jokert, és itt debütál szeptember 5-én, szombaton Mundruczó Kornél első angol nyelvű nagyjátékfilmje, a Pieces of a Woman is, amelynek stábjához Martin Scorsese Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott.

Így habár a fesztiválhangulat visszafogottabb a korábbi éveknél, mégis van okunk az örömre, hiszen újabb magyar filmsikerért izgulhatunk.