Az első hollywoodi backstage fotós piszkosul dévaj fotói

Campbell,Turlington,Evangelista Forrás: Roxanne Lowit, Párizs, 1990
Egy New York-i fotós pikáns és őszinte fényképei, abból a korból, amikor még nem volt divat backstage fotókat készíteni. Az instyle.hu összeállítása.

Roxanne Lowit a hetvenes évek elején kezdett el fotózni a Nagy Almában, amikor a World Trade Center még csak épülőfélben volt. A város éppen csak felállt a csőd széléről, gyakoriak voltak az áramkiadások, elhatalmasodott a bűnözés, kiürültek a turistalátványosságok. Ekkor indult be a diszkó, nyitott meg a hírhedt Studio 54, és ekkor vásárolta meg első Kodak Instamatic 100-as fényképezőgépét a fiatal művészettörténész és divattervező, Roxanne, aki gyakorlatilag soha nem tanult fotózni.

az első backstage fotós,lowit
Forrás: Roxanne Lowit
Az első backstage fotós, Roxanne Lowit

Kezdetben csak a saját kollekcióit dokumentálta, majd egyre többet kattogtatta a gépét a backstageben is, aminek hatására totálisan beleszeretett a színfalak mögött és az öltözőkben zajló partik és drámák világába. Elmesélése szerint, akármennyire is hihetetlenül hangzik, de akkoriban még nem volt divat backstage fotókat készíteni. Ő volt az első, akit beengedtek a függönyök mögé, és gyakorlatilag egyedül járta a divatbemutatók öltözőit és zártkörű partijait, ahol egy alkalommal még a katalánok legtitokzatosabb festőzsenijét, Salvador Dalít is "lekapta".

Ma már ez nem így van, sokan vagyunk, de mindenki elfér, van elég hely mindenkinek. – írja a 2009-ben megjelent Backstage Dior című káprázatos fotóalbumában.

Lowit fotóritkaságait a legnevesebb múzeumok és galériák gyűjteményeiben tekinthetjük meg, akárcsak a magyar fényképész Marilyn Monroe-ról készített legendás alkotásait.