Szörfözni tanul a gyerek – jön a tanulság dögivel

Borítókép: Szörfözni tanul a gyerek – jön a tanulság dögivel
A 80-as években mindenki szörfözött, aztán jött a wakeboard, majd mostanában a SUP mánia. Meggyőződésem, hogy a történelem ismételni fogja magát, hamarosan újra a szörfösök lesznek a legmenőbbek.

Kiskamasz (14é) fiam az, aki a legnagyobb a lelkesedéssel veti bele magát minden újdonságba, de kitartónak ha nincs sikerélménye - óh, kitől örökölhette - egyáltalán nem mondható. Hajszálon múlt, hogy ne történjen most is ez. Történt ugyanis, hogy az oktatás állt 15 perc elméletből - ahogy keretes írásunkban István is említi -, amiből egy szót se értett a gyerek. Szélrózsa banyek, egy lavór víz és egy mini ventillátor sokkal többet segítene, de hagyjuk...
Majd zéró szélben mást se csinált, mint kirángatta a vitorlát, dőlt valamerre, visszamászott, beesett újra (na nem bántam, aznap legalább időben aludt), de sikerélménye nem sok volt.
Kb. itt hagyta volna abba, de szerencsére az apja is vele tanult, némileg kitartóbb, és egy szél szempontjából sokkal jobb időpotban egy másik iskolában béreltek szörföt, ahol egyből látták, hogy nem jó méret a gyereknek, amivel addig próbálkozott, kapott egy nagyobbat, és jé, elindult a szörf. Ebben a suliban végig volt vele edző a vizen, és bár azok közé tartozik, akiknek gőze se volt, mitől megy a "gőzhajó", de jó mozgású gyerekként ráérzett, és sikerélménye volt.
Mázli volt.

Hogy neked ne ezen múljon, összeszedtem a legfontosabb dolgokat, melyeket jobb lett volna tudni előre:

Ahogy lentebb Bus István kollégám (a Playboy főszerkesztője) is írja, a legfontosabb a jó oktató. Mázlistáknak ott van apu, nagypapa, hát se Istvánéknál, se nálunk nem volt, sőt egyszerre tanultak a gyerekek a szülőkkel szörfözni. Mondanom se kell, kik tanultak gyorsabban...

Tehát, ha nem akarod, hogy a gyereknek idő előtt elmenjen a kedve:

0. Ugye tényleg tud úszni?

200 méteres úszni tudást igazoló papírt kérnek sok vízi sporthoz, érdekes mód szörf bérléshez, gyerek oktatáshoz elég a szülői nyilatkozat. Tudom, hogy ott a deszka, mindig van rajtuk mentőmellény, de az ördög nem alszik, igenis stabil úszni tudással engedd csak önállóan vízre. 200 méter nem olyan sok, de tuti le tudja úszni megállás nélkül?

Az a sárga pötty a gyerek. Nem tud visszajönni, mert a part felől fúj a szél. Frászt kapnál?

1. Ne "erőből" tanuljatok - türelem!!!

Ez nem olyan sport, hogy "befoglalsz" szombat 11-re egy oktatást, és ha törik, ha szakad menni kell. Sajnos az iskolák többsége időmenedzsmentje és profitorientáltsága okán erre sosem fogja felhívni a figyelmed. Ha nincs vagy nagyon gyenge a szél, az olyan mintha álló kerékpáron akarnál megtanulni bringázni. Menne?
Menjetek le a partra, strandoljatok, élvezzétek a nyarat, és ha jó a szél, akkor irány a víz.
Az az iskola, ami jó szélben se edzőket, se felszerelést nem tud elegendőt biztosítani - főleg hétköznap - sorry, nem jó iskola. Ha képes nulla szélben pénzért adni a felszerelést, akkor enyhe volt a kifejezés.

2. Egy kis fizika

Nem mondom, hogy nélküle képtelenség rájönni a szörf titkára, de ha az a szerencsétlen gyerek, nem érti meg, hogy hogyan (miért) lehet szembe szélben is eljutni a célhoz (krajcolva) addig két dolog fordulhat elő

1. egy "jó szél" beviszi őt a francba, és az életbe nem tud visszajönni. Ez nem olyan mókás, ha anyaként ülsz a parton, és már a nyomát sem látod. Amikor elég morcosan néztem, akkor bementek érte kajakkal és kivontatták. Hm.

2. "rossz szél" esetén a partra fújja állandóan.

Nem véletlen, hogy a kajakos gyerekek, sőt felnőttek is (legtöbbször) először felfelé indulnak a sordrással, és úgy vissza. Ha úgy látod, hogy ezt a kis fizikai okosítást nem értette meg velük (veled) az edző, vagy válts iskolát, vagy vedd kézbe a dolgokat.

3. Normális felszerelést, könyörgöm!

Ha azt hallod, hogy "neked 3-as vitrola kéne, de jó lesz ez a 2,5-es, 4-es, mert nincs bent más" - menekülj! Egy jó iskolában akár az óra közepén is cserélnek vitorlát. Az alulvitorlázott szörf nem halad (ugye, már megint az álló kerékpár esete), a nagyot pedig nem bírja kihúzni a vízből, nem bírja kezelni.

Ha túl nagy a vitorla, nem bírja kiemelni a vízből

4. Venni vagy bérelni?

Első évben csakis bérelni. Olyan gyorsan haladnak a gyerekek, sőt, még az István féle apukák is, és váltanak nagyobb vitorlára, hogy felesleges venni. Viszont nem árt olyan helyen bérelni, ahol jelentős kedvezményt adnak, ha törzsvendég vagy.

5. Személyi edzőt mindenkienk

Gyerekek esetén az nem edzés, hogy a parton mond neki valamit az edző a második-harmadik alkalommal, majd egy óra múlva ha kijött a partra akkor újra pár jótanáccsal ellátja. Igazából felnőttek esetén sem. Legyen végig vele. Vagy kajakkal, vagy SUP-pal, vagy szörffel. Ne aggódj, ilyen privát órából elég lesz 3-5 alkalom.

+1 Amíg nincs szél, SUP-oljatok

A SUP csak a partról a nyugdíjasok sportja. Ha az első pár órát azon tölti a gyerek - vagy te -, sokkal jobban ráérez majd arra, hogy miként legyen stabil a deszkán. Voltál már olyan edzésen, amit instabil eszközön kellett végezni (Bosu, gimnasztikai labda, pilates eszközök)? Na azt szorozd meg néggyel!

Bus István és kislánya

És akkor a szörfös szülő....

Negyven felett fokozottan kell odafigyelnünk arra, hogy ne merevedjünk önmagunk karikatúrájába, valamint, hogy ne roggyanjunk meg agyilag. Minderre a legjobb gyógyszer, ha megtanulunk valami újat. Öt évvel ezelőtt én a szörfözést választottam. (Sportolsz, strandolsz, süt rád a Nap, és egy órán át egyedül vagy miközben szálkásodsz – tök jó!) Hogy nem sikerült, arról csakis én tehetek. Az első óra elmélet, általában abból áll, hogy elmagyarázzák a szélrózsát, hogyan kell a vitorlával élesíteni, krajcolni (cikkcakban széllel szembe haladni), hogyan álljunk a szörfre, és mik a segítségkérés nemzetközi jelei. Közbe folyamatosan kérdezgetnek, hogy érted-e. Mivel nem akarsz szellemi fogyatékosnak tűnni, bólogatsz, hogy érted – de persze fogalmad nincs, miről beszélnek. Na, aztán ki a vízre. Az valami bődületes megszégyenülés, hogy a veled együtt indulő tízévesek az első óra végére vígan szörföznek fel-le, te viszont a túlélésért küzdesz, és szolidan, magadban szentségelsz, amikor huszadszorra is beleesel a vízbe, amikor megpróbálod kihalászni a vitorlát. Azért szolid tízmétereket sikerült megtenni a vízen, de aztán jött egy nagyobb pöff (ez nem a fingás, hanem a hirtelen szélerősödés a szörfös zsargonban), és a bumm (amiben kapaszkodni kell) valami olyan szerencsétlen módon csapódott a felkaromnak, hogy elszakadt a bicepszem. Erre sajnos csak két hónap múlva derült fény, amikor elmentem a sebészetre. Addigra, mondjuk, már nem volt fekete a felkarom, és a kezemet is fel tudtam emelni fej-magasságba. Mondta az orvos, hogy most már mindegy, össze fog forrni szépen. Így is lett. Öt év kellett, hogy újra belevágjak a dologba – de most már elkísért Stefánia is, a nyolcéves kislányom. Nos, apró léptekben haladunk. Amit tapasztalatként tudok mondani: nagyon fontos az oktató személye. Tapasztalt, pedagógiai érzékkel rendelkező, türelmes felnőttet válasszunk oktatónak – különben az egész egy szánalmas vesszőfutás lesz, és az első óra végére elmegy a kedvünk az élettől is. Pedig a szörfözés maga az élet – ha néhány óra után eljön a flow, na meg a szél.

Bus István

Neoprén - érdemes beruházni

Remélhetőleg a hőség hamarabb ér véget mint a lelkesedés, ilyenkor azért lehet fázni, megfázni szörfözés közben. Egy neoprén ruhával jó pár fokkal kitolható a "szezon", és nem olyan drága (4000 Ft-tól már kapható).
Ja, és ez nem az a ruha, amiből eggyel nagyobbat kell venni, mert jó lesz jövőre is a kölyökre, ez mindig pont jó kell legyen, különben ha bő, kifolyik alóla a víz, semmi értelme viselni, ha szűk, akkor meg nem kényelmes benne mozogni.