A szüret jegyében: szőlővel készülő ételek és boraik

A szüret jegyében: szőlővel készülő ételek és boraik
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
E

Elbúcsúzott a nyár, de szomorúságra semmi ok, hiszen az ősz is tartogat bőségesen élményeket, napsütést, és finom ízeket. A borászatokban megkezdődött az év egyik legfontosabb és legizgalmasabb eseménye, a szüret, ami pedig azt is jelenti, hogy itt van a szőlő szezonja. Érdemes ebből a rendkívül egészséges gyümölcsből minél frissebben és minél többet szemezgetni, de akár az ételeinkbe is „belecsempészhetjük” ezt a finom alapanyagot. Sőt, bátran tölthetünk mellé egy pohár bort is!

Antipastik és sajtok mellé zseniális!

Léteznek olyan nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek, amelyekhez – egyszerűségük ellenére – remekül párosíthatók borok, azonban ha se főzni, se az előkészületekkel bíbelődni nincs kedvünk és időnk, egyszerűen dobjunk össze egy antipasti- vagy sajttálat! A hozzávalókat – olívabogyó, sonka, szalámi, kolbász, sajtok, aszalt paradicsom, articsókaszív stb. – készen beszerezhetjük, viszont semmiképpen ne felejtsük le a tálról a zamatos fehér- és/vagy kékszőlőszemeket sem, remek kísérői ezeknek a falatoknak. Már csak ropogós baguette-re, valamint borra lesz szükségünk, és máris készen van egy csodás vacsora vagy vendégváró tál, amelyhez válasszunk könnyedebb, finom savú, de karakteres borokat, mint amilyen például 1014 prémium sorozatunk elegáns Szürkebarát tétele.

Kecskesajtos salátához is mennyei!

A legtöbb salátának az az előnye, hogy egyáltalán nem kell hosszú ideig a konyhában tenni-venni, egy kecskesajtos salátának pedig tényleg pár perc az elkészítési ideje. Csupán különféle salátalevelekre (rukkola, endívia, római saláta, cikória stb.), kecskesajtra, némi pirított sonkára és szőlőszemekre lesz szükség, no meg a saláta lelkére, az öntetre. Ez utóbbit készíthetjük akár szőlőmagolajból is, az öntet savas közegét pedig akár verjus-vel vagy borecettel is biztosíthatjuk. A kecskesajt „szereti” a frissebb, aromásabb borokat, így próbáljunk ki hozzá egy jó savú, aromáiban intenzív, vegetális tónusú bort, mint amilyen például Mátra sorozatunk Sauvignon Blanc-ja.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!

Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem