Szóljon az ősz a kirándulásokról!

Borítókép: Szóljon az ősz a kirándulásokról!
A nyári élménydömpingnek a borús idővel sem kell véget érnie. Dobj magadra pár extra réteget és vedd nyakadba a természetet!

Az ősz tökéletes időszak arra, hogy felfedezd Magyarország kiemelkedő természetközeli kirándulóhelyeit, az ország gasztronómiai kínálatát, a szürethez és a borhoz kapcsolódó hagyományokat, és a kulturális feltöltődést szolgáló őszi programokat.

Az ízek szerelmeseinek

A szüret során az egész éves munka végre meghozza gyümölcsét, amit borvidékeink országszerte szüreti mulatságokkal, programokkal ünnepelnek. Mi is lehetne jobb alkalom arra, hogy felfedezd a borvidékeket és a kiváló hazai borok egyedi ízét? Hazánkban 22 borvidék van, amelyek mindegyikében elveszhetsz a szőlőtőkék közt, lugasok alatt, élvezheted a kilátást és a meghitt nyugalmat valamelyik borteraszon vagy családi pincében.

A híresebb borvidékek, mint Villány, Eger vagy Tokaj mellett ne hagyd ki a lehetőséget, hogy a kisebb szereplőket is megismerd, mint Mór, Pannonhalma vagy a Bükk. Érdemes felkeresni a bormesterek új generációjának tagjait, illetve termékeit, hiszen nagyon izgalmas megismerni a fiatal, ambiciózus borászok újításait.

Ami a kulináris kalandokat illeti, a vendéglátóhelyek, éttermek, bisztrók szezonális fogásokkal, várják a vendégeket, de a termelői piacok portékái közt is átveszik a főszerepet a szezon alapanyagai.

Egy kis múltidézés

Ha a gasztro élmények helyett az aktív kikapcsolódást preferálod, vagy épp szeretnétek lemozogni a sok-sok finomságot, tökéletes program lehet Magyarország várainak bejárása. Az epikus csaták, diadalok, drámák helyszínei mellett érdemes belesni a korabeli előkelőségek, méltóságok impozáns kastélyaiba is. Az elegáns, korhű belső terek és a páratlan kulturális örökség által bepillantást nyerhetünk az úri családok mindennapjaiba. Érdemes nyomon követni a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló nagyszabású fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően egyre több várunk és kastélyunk csodálható meg új pompájában.

Kisebb-nagyobb barangolások

Használd ki az időt, hogy még nincs farkasordító hideg, de harapni lehet a friss levegőt. Fedezd fel az illatos erdőt, gyönyörködj a szebbnél szebb tájakban és ismerd meg a hazai természeti kincseket. Akkor is érdemes elindulni, ha nincs több időd hosszabb utazásra, számos egy napos túralehetőség közül válogathatsz.

Ha viszont hosszabb útra vágynál, érdemes belevágnod az Országos Kéktúra szakaszainak felfedezésébe. A túra az ország északi vidékén halad végig összesen 1168 km hosszan Írott-kőtől egészen Hollóházáig: igazán sportosak teljes egészében végigtúrázhatnak a Kőszegi-hegységtől a Balaton-felvidéken, a Bakonyon, majd a Budai-hegységen és a Pilisen át a Mátra, a Bükk és a Zemplén dombjain, hegyein. A lenyűgöző tájakat bejáró túraútvonalat még a National Geographic Travel is beválasztotta a 2020-ra leginkább ajánlott huszonöt utazási célpont közé!

A cikk támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség.