Szolár kábel, a napelemes rendszerek elmaradhatatlan kiegészítője

solar kábel,szolár kábel,napelem Forrás: elektrikstore.hu
A szolár kábel a napjainkban egyre inkább elterjedőben lévő napelemes rendszerek szükséges kellékének számít. Nem érdemes megkerülni a használatát, mert ezzel az értékeinket, valamint a testi épségünket is kockáztatnánk.

Cikkünkben a szolár kábel alapvető jellemzőit, a felhasználásának a körülményeit és célját szemléltetjük, egyúttal a vásárlást illetően is igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni.

Egész pontosan mi is az a szolár kábel?

A szolár kábel egy kifejezetten specifikus és szigorú szabványok, illetve gyártási technológia eredményeként létrejövő kábel típus. Mechanikai tulajdonságait tekintve halogénmentesnek, lángállónak és alacsony égési osztályúnak számít.

Ennek megfelelően a kábelköpeny anyagával kapcsolatban érdemes kiemelnünk, hogy kifejezetten speciális, a fentebb említett tulajdonságokkal egyaránt rendelkező térhálósított, valamint rugalmas műanyagból szükséges készülnie.

A szolár kábel legfőbb erejét a hőmérséklettűrés magas tartománya, az UV fénnyel szembeni erőteljes ellenálló képessége, továbbá a szélsőséges időjárási viszonyok elleni strapabíró tulajdonsága adja.

Milyen hasznot szolgál egy szolár kábel?

Ahogy a legtöbb kábel esetében, úgy a szolár kábelnél is az összekötés jelenti az elsődleges funkciót. Ezen az eszközön keresztül történik meg ugyanis a napelemek által megtermelt egyenáram eljuttatása az inverterekig.

A fentebb is említett mechanikai tulajdonságoknak köszönhetően ez az összekötő szerep kültéren is problémáktól mentesen tud megvalósulni. Egyúttal pontosan ezek a sajátosságok okozzák azt is, hogy a külsőre hasonlónak tűnő, PVC borítással és rézvetővel ellátott megoldásokkal történő helyettesítése egyáltalán nem javasolt megoldás.

Nagyon könnyen vezethet ugyanis egy-egy nem megfelelő körültekintéssel összeállított napelemes rendszer tűzesetekhez, továbbá anyagi károkhoz, szélsőséges esetekben akár személyi sérülésekhez is.

Néhány megfontolandó szempont a vásárlást illetően

Napjainkban a nevesebb és ismert gyártók közül szinte mindenki forgalmaz szolár kábelt is, érdemes megtekinteni az Elektrikstore.hu kínálatát! Ennek megfelelően ki tudjuk választani, hogy ár-érték alapján mi magunk melyiket találjuk a legjobb választásnak.

Felmerülhet kérdésként, hogy mekkora kiszerelésben kapható maga a szolár kábel? Ez sok esetben függ az adott forgalmazó által alkalmazott megoldástól, ugyanakkor a legtöbbször az ötszáz és ezer méteres dobos kiszereléssel találkozhatunk.

Természetesen, ha el szeretnénk kerülni a később felmerülő problémákat, akkor a vásárlást megelőzően javasolt hozzáértő szakemberrel is konzultálnunk. Tegyük fel bátran a kérdéseinket, és ha annak is szükségét érezzük, akkor a telepítés kapcsán is vegyünk igénybe szakavatott segítséget.