Hallottál már valaha a szódabikarbónás gyümölcsmosásról?

növényvédő szer,zöldség,gyümölcs,szódabikarbóna,szódabikarbónás gyümölcsmosás,vegysz Forrás: Getty images
Meg szoktad mosni folyóvíz alatt a gyümölcsöket és zöldségeket vagy inkább megpucolod őket? Sajnos el kell, hogy szomorítsalak: bármelyik megoldást választod is, biztos, hogy kerül némi növényvédő szer a szervezetedbe általuk.

Nagyon fontos, hogy szervezetünk napi szinten megkapja a megfelelő mennyiségű növényi tápanyagokat, de ha egy jó adag gomba- és rovarirtó szert is kap mellé, akkor ezek a zöldek többet ártanak neked, mint használnak. Ezek a kémiai vegyületek sajnos baromi károsak a szervezetre, csak úgy, mint azok a baktériumok, amik megtalálhatóak a zöldségeken és gyümölcsökön, nem elég tehát sima folyóvízzel megmosni őket! Ezzel a módszerrel csak a port és egyéb szennyeződéseket tudod eltávolítani róluk, a növényvédő szereknek pedig mindössze 5-10%-át. Sőt, egy ilyen sima vizes mosással még egy löketet is adsz azoknak a mikroorganizmusoknak, amelyek szárazon nem lennének képesek elszaporodni, így viszont sajnos pillanatok alatt.

Jó, ha tudod, hogy a legtöbb növényvédő szert úgy alkották meg, hogy vízállóak legyenek, ami teljesen logikus, hiszen, ha nem így lenne, akkor az eső könnyen lemoshatná őket a gyümölcsökről és zöldségekről. Viszont így megvan az a hátrányuk, hogy mi is nehezebben tudunk megszabadulni tőlük a gyümölcsök és zöldségek héjáról.

A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a legtöbb kemikália az almán található, ezután következik a sorban az eper, a szőlő, a saláta, a burgonya, végezetül pedig a vékony héjú gyümölcsök.
zöldség,gyümölcs,szódabikarbónás gyümölcsmosás,növényvédő szer
Forrás: pinterest
Számolj le a növényvédő szerekkel – mosd meg a növényeket szódabikarbónával!

Egyes gyümölcsöket és zöldségeket érdemes lenne ezért megpucolni – gondolhatnánk – de így a legtöbb vitamintól és tápanyagtól is megszabadulnánk, emiatt ezt a módszert egyáltalán nem javasoljuk. Helyette inkább egy olyan praktikát osztunk most meg veled, ami hatásos és nem igényel túl nagy energiabefektetést sem: a szódabikarbónás gyümölcsmosást.

Ezt a módszert akkor is érdemes bevetned, ha az adott zöldség vagy gyümölcs héját nem szeretnéd elfogyasztani, például a burgonyáét, banánét vagy akár a citrusfélékét, tudniillik hámozásnál a kezünkre vagy a késre kerülhetnek a vegyszerek és egyéb szennyeződések, amivel bejuttatjuk őket a gyümölcshúsba is. (Természetesen miután megfogtuk ezeket, egy alapos kézmosás sem árt, a megmosott zöldségekhez pedig már csak ezután nyúljunk hozzá!)

Szódabikarbónás gyümölcsmosás

A szódabikarbóna az egyik legjobb szer, amit bevethetünk a gyümölcsök és zöldségek fertőtlenítésének céljából, hiszen emberi fogyasztásra alkalmas, így miután megszabadultunk általa a mérgező kemikáliáktól, a zöldségeket és társaikat már fogyaszthatjuk is azon nyomban. Ehhez mindössze annyi a dolgod, hogy folyóvízzel lemosod róluk a port és egyéb szennyeződéseket, majd nagyjából egy liter vízhez hozzáadsz egy evőkanál szódabikarbónát egy óriási tálban és beledobálod a zöldségeket. Ezután már csak hagynod kell, hogy 10-15 perc leforgása alatt szépen kiázzon belőlük a sok méreganyag. A fürdő után újra leöblítheted őket tiszta vízzel, de igazából teljesen szükségtelen, hiszen a szódabikarbóna ízetlen, és, mint említettem emberi fogyasztásra egyébként is alkalmas.