Szobaturizmus: 3+1 regény, amikkel még most is utazhatsz a világban

Szerb Antal,Nick Hornby,koronavírus,Hrabal,Hevesi
Forrás: Fotó: PZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az irodalom utazás. Utazhatunk utazhatunk a koponyánk körül is, eljuthatunk olyan pontosan meghatározható helyekre, mint a Mennyország. Az alábbiakban turistaparadicsomokba látogatunk el, az idegenvezetőink a regényirodalom klasszikus szerzői.

Velence

Szerb Antal Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilágVelencével kezdődik, ahogy a nászutak kezdődni szoktak, majd egy szökéssel folytatódik. A turistaútvonal pedig arra viszi hőseinket, amerre az ifjúság eszményei találhatóak. Mihály ugyanis a nászútján döbben rá, hogy az ideák elől nem menekülhet a menyasszonyi ruha mögé, attól az álmok megmaradnak. És ott kísértenek Ravennában, Sienában, Firenzében és Rómában. Ha Velencében maradunk, akkor a Canal Grande lesz a kiindulópont. Egy pillantást vetünk Frezzeriára, majd végképp beleveszünk a sikátorokba. Mihály mintha kívül lenne az időn, először az Ulpius-ház testvérpárjával, Évával és Tamással veszítik el időérzéküket, aztán Mihály akkor, amikor Arezzóban leszáll a vonatról, hogy igyon egy eszpresszót, majd lekési az indulást, és elveszíti feleségét. Olaszország egy organikus időgép, bizonyos romok túlvilági fekvőrendőrök, melyeket a kóbor lelkeknek hagytak meg figyelmeztetésül: ideje lassítani.

Olvasd el ezt is!

London

Nick Hornby: Egy fiúról

Will Freeman pont azt teszi Londonban, amit mi, turisták is: lemezboltokban ütjük el az időt – ő például a Championship Vinylben. Aztán ő is beül egy Upper Street-i kávézóba, hogy átlapozza a Guardiant – ahogy mi is, hisz ennél jobb asszimilációs játékot ki sem találhatnánk magunknak. A regény – amellett, hogy tanácsokkal lát el, hogyan reagáljunk arra, amikor egy fiatal szexi nő bevallja, hogy van gyereke (A helyes válasz: „És?) – nos, még pazar londoni bédekker is. Mivel a könyv részben az első randikról szól, megismerkedhetünk turistacélpontoknak sem utolsó objektumokkal, ahová a tőről metszett londoni agglegények viszik a nőket, mielőtt sebészi pontossággal emelnék ki a bárszekrényből a whiskys üveg mögé rejtett óvszert. Hornby ajánlata látszólag szerénynek tűnik, de a nőfaló pasiknak kiváló lista a különböző randi helyszínekről: Természettörténeti Múzeum, sétahajózás a Temzén, indiai étterem a Holloway Roadon, Regent’s parki tóban kacsák etetése. Hornby regényében szerethetőek a kulisszák, melyek ideális helyek a rockturisták számára.

Prága

Hrabal: Őfelsége pincére voltam

Hrabal állítólag tizennyolc nap alatt írta meg az Őfelsége pincére voltam című könyvét. Mintha egy felszolgáló a rendelést leadása utáni percben már hozná is az elő – és főételt, és a számlát is. De mondhatjuk azt is, hogy majdnem ilyen szélsebes az Arany Prága vendéglő pikoló fiújának karrierje is, aki előtt nem lebeg más cél, mint a gyors meggazdagodás, és az, hogy azoknak parancsolgasson, akiknek most engedelmeskedik. Hrabal ezúttal sem nélkülözi a vaskos történeteket. Emlékezetes ugyebár a pályaudvaron virslit áruló pikolófiú képzelgése, mely szerint a borravalóból kifizeti Jaruskát, a prostituáltat, aki olyat tud, amit csak nagyon kevés lány. Megtudhatjuk, hogy az Arany Városban nemcsak bédekkerlátványosságok vannak, ott van például az Éden nevű kupleráj, ahol pezsgő helyett limonádét isznak a prostik, ott a Fehér angyal illatszerbolt, mely fölött ellibbent a szárnyas költő, vagy ott a Károly fürdő, melynek klozet ablakából kirepül egy fehér alsónadrág. A legfőbb tanulság persze az, hogy igazi tekintélyt és igazi szeretetet nem lehet pénzért venni, és hogy tizennyolc nap alatt is lehet zseniális regényt írni.

Párizs

Hevesi András: Párizsi eső

Talán Párizs a világ közepe, talán nem, az azonban biztos, hogy Foucault itt, pontosabban a Panteonban bizonyította be a Föld tengely körüli forgását. Ahogy a híres inga mozog előre és hátra, úgy leng ki egy másik tudományos műszer, az Eiffel-torony is, és ezt a mozgást követi Hevesi András Párizsi Eső című vallomásos regényének egyetemista hőse is, aki számára az élet egy nagy egészségügyi séta. Mivel egyedül rója az utcákat a rue St.-Guillaume-től a boulevard Saint-Germainig, maga a város lesz a partnere. A párizsi metrón nemcsak a terhes nőknek tartanak fenn helyet, de a háborús veteránoknak is. Könnyen lehet, hogy a magányos íróknak is. Ha ez így van, Hevesi minden bizonnyal kapott volna egy tiszteletbeli ülőhelyet. A Párizsi eső a beavatottak regénye, azoké, akik nagy becsben tartják azokat az ún. polgári regényeket, melyeket a háború után már nem adtak ki. Igaz, a Párizsi eső számos kiadásban megjelent, mégis túl kevesen olvasták, pedig azokat, akiket megdelejezett az Utas és holdvilág, életre szóló kalandként élik meg Hevesi regényét.

Pillanatképek Radnóti Miklós titokzatos életéből:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Ami a tankönyvekből kimaradt Radónti Miklósról
Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem