Az eszedre hallgass vagy a szívedre, amikor párt választasz?

szerelem, értelem, érzelem
Forrás: Emma Thompson és Kate WInslet az Értelem és érzelem című filmben, 1995 / britannica.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nemrég egy céges csapatépítőn egy olyan beszélgetésben találtam magam, amelyben huszonéves kolléganőmet próbáltuk kiokosítani a témában. A társaság két pártra szakadt: szívvel vagy ésszel kell választani. Már akkor is furcsa érzésem támadt.

De csak otthon döbbentem rá, hogy miért. Hát azért, mert arra jöttem rá, hogy miért is kellene választani? Hallgass a szívedre ÉS az eszedre. Elmondom, miért gondolom így, és ehhez felállítom a szívvel/ésszel választás mátrixát, a legkevésbé esélyes felállástól a reményteljesebb megoldásokig haladva.

1. Nem hallgatsz sem a szívedre, sem az eszedre

Remélem, hogy ilyen eset nincs: ez színtiszta önsorsrontás lenne ma, amikor mifelénk elvileg szabad akaratból köttetnek a házasságok (párkapcsolatok).

2. Nem hallgatsz a szívedre, csak az eszedre

Sosem dobbant meg igazán a szíved a látványára, nem szédültél meg az illatától, nem robbant fel közöttetek a tér. Nem csigáz fel, nem inspirál, nem hozza ki a legjobb énedet. De hát olyan jó ember, kedves, sokan szeretik, biztosan jó apa lesz! Nos, sok szerencsét! Lehet, hogy van, akinek ez működik, de én nem tudom elképzelni. Ha nem szeretsz igazán, az (másféle, de éppen annyira) pokol, mintha téged nem szeretnek igazán. Ez egy időzített bomba: valahol, valamikor berobban majd az életedbe a szerelem, csak az sok fájdalmat fog okozni sok mindenkinek. Vagy lehet, hogy képes leszel maradni a biztonságos langyosban, de akkor valahol mélyen, csendesen valószínűleg boldogtalan leszel. Szerintem.

3. Nem hallgatsz az eszedre, csak a szívedre

Égig érő szerelem, lelki rokonság, tökéletes testi összhang. Ez jó alap. De azért egy kicsit nyisd ki a szemed, és figyelj oda a részletekre is. Például a következőkre.

  • Milyen családból jön? Apuka hogyan bánt anyukával és fordítva?
  • Milyen értékeket vall a család? Hajlanak bármilyen politikai szélsőségre?
  • Van-e káros szenvedélye? Mennyire káros? Mennyire szenvedély?
  • Intellektuális partner ő neked?
  • Milyen a pénzhez való viszonya?
  • Nem szenved valamilyen személyiségzavarban?

A lángoló érzelmek időszakában a fenti körülmények bagatellnek tűnhetnek. Nem mondom, hogy nincs olyan, hogy a szerelem minden akadályt legyőz, de úgy látom, hogy például egy konfliktusos anyós-meny viszony (figyelem: a konfliktus magja az anyós-fia viszony!), a társadalmi különbségek, az eltérő intellektuális háttér és pár egyéb dolog minimum nagyon meg tudja terhelni a párkapcsolatot. És ezek a körülmények többnyire olyanok, amikről utólag megállapítod: már az elején láttam…

És hogy mi van, ha valóban már az elején kiszúrod, és fel is ismered, hogy ez még problémát okozhat? Most akkor szakíts, amikor pedig jelen pillanatban minden olyan szép és jó? Hát ez nagyon nehéz kérdés. Nem tudom a jó választ. Csak annyit tanácsolhatok, hogy gondolkozz is, ne csak érezz. Esetleg tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Jól tudod-e érezni magad abban a másfajta közegben is? Van-e a társadban hajlandóság a fejlődésre? (És benned is?) Tudjátok-e közelíteni az eltérő háttereket? Tudtok-e új, közös platformot teremteni? Nem reménytelen, de nehezített terep.

Olvasd el ezt is:

4. A szívedre is hallgatsz, és az eszedre is

Imádjátok egymást és minden egyéb téren is úgy tűnik, passzoltok. Hát ez szuper. Minden lehető világok legjobbikában ez lenne a Start mező. Erre lehet építkezni. És az az igazság, hogy az építkezést még innen is számtalan ponton el lehet rontani. A konfliktusok egy része belőletek fakad majd, a krízisek más része természetes módon adódik (mondjuk ki, hogy párkapcsolati szempontból a gyerekszületés például krízis). Attól még, hogy az elején jól választottatok, nem hiszem, hogy evezés nélkül le lehet csurogni a sodrással: tessék egy kis izommunkát is beletenni! És akkor ez akár még jó is lehet.

Egy szerelem ezer arca, viccesen:

Nézd meg a galériánkat>19 kép
Illusztrációk egy szerelemről
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 24.: a Kosok fontos ügyért harcolnak, a Rákok körül felpezsdül az élet

Ma is izgalmas üzenetek várnak, nem érdemes tehát kihagyni a horoszkópod!

Kép
Az érzelmi megcsalás 5 jele, amit a legtöbben túl későn vesznek észre

A félrelépést a kapcsolatok többsége nem képes túlélni, mindegy, hogy a megcsalás milyen téren történik.

Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem