Szivárványházak – festéssel mentette meg bontásra ítélt faluját egy 96 éves bácsi

Tajvan,falu,Huang,freskó,naiv művészet Forrás: Getty Images
37 éve éldegélt békésen Huang Yung-Fu bácsi Tajvan Nantung körzetének Tajcshung falucskájában, amikor megkapta a kilakoltatási értesítést: hamarosan le fogják bontani az eredetileg nyugalmazott katonák ideiglenes lakhelyének épült házikókat. A 96 éves veterán ezt már nem hagyhatta annyiban. Festéket vett és ecsetet fogott.

Az aprócska házakba annak idején második világháborús veteránokat telepítettek, akik szolgálatukért cserébe kaptak a tajvani kormánytól lakhelyet. Idővel a nyugalmazott katonák továbbálltak, a házakat és telkeket ingatlanbefektetők kezdték el felvásárolni. Néhány lakó azonban jól érezte itt magát és úgy döntött, hogy nem válik meg a házától. Huang is közéjük tartozik. A bontás nem állt meg, végül csak tizenegy ház maradt az eredetileg ezernél is több lelket számláló telepen, így lehetetlennek tűnt, hogy megmentsék őket a szanálástól. Huang unalmában és elkeseredésében kezdett pingálni. Először csak madárkákat festett a szobák falára, aztán amikor elfogyott a felület, kint is folytatta.

Tegyük hozzá, hogy Huang apó soha nem tanult festeni azóta, hogy apja három éves korában tanítgatta mesefigurákat rajzolni.

Talán jobb is, mert megkapóan naiv motívumaival színes mesevilágot képes teremteni, amit imádnak a falut látogató turisták. Gyorsan híre ment a furcsa freskóknak, és ma már Tajcshung a leglátogatottabb helyi látványosság, Huang bácsi pedig színpompás alkotásairól kiérdemelte a “Szivárványapó” becenevet. Az érdeklődés miatt végül a hatóság is úgy döntött, hogy nem bontják le a maradék házakat. Sikertörténet!

A falu fenntartása komoly munkát jelent, de Huang bácsi állja a sarat. Sokszor hajnalban kel, hogy legyen ideje festeni, mert napközben ellepik az utcát a turisták. Tervei szerint még százévesen is pingálni fog. Úgy legyen!

Nézd meg a galériát a tajvani szivárványfaluról: