Az egymáshoz közel álló nők tényleg egyszerre menstruálnak? Mi az igazság?

Borítókép: Az egymáshoz közel álló nők tényleg egyszerre menstruálnak? Mi az igazság?
Te is tapasztaltad már, hogy egyszerre jön meg a legjobb barátnőiddel vagy a legközelebbi munkatársaiddal? Találgattátok már, hogy van-e valamilyen tudományos magyarázat a jelenség mögött? Na most aztán kiderül, hogy van-e.

Ha túl sok időt töltesz egy másik nő társaságában – akár azért, mert együtt dolgoztok, akár azért, mert együtt éltek, rokonok vagytok, lakótársak, barátnők, szeretők, vagy egyszerűen csak minden héten együtt jógáztok –, a havi ciklusotok varázsütésre szinkronba kerül egymással. Szinte minden nőnek vannak ilyen történetei, amiket hol hitetlenkedve, hol félig poénból mesélnek egymásnak. Az Egyesült Államokban még kutatták is ezt a jelenséget; ez a tanulmány például még a 90-es években készült, és kiderül belőle, hogy a megkérdezett nők 70 százaléka (!) tapasztalta már személyesen a női szolidaritás ilyen megnyilvánulását.

Amerikában egyébként már a 70-es években foglalkozott ezzel a kérdéssel Martha McClintock, aki kimutatta, hogy egy női kollégiumi szobában azok a nők, akik a legtöbb időt töltötték együtt, hamarosan azt tapasztalták, hogy egyszerre menstruálnak. A McClintock-effektus néven elterjedt jelenség persze megosztotta a közvéleményt, mivelhogy nem mindenki találta eléggé tudományosan megalapozottnak; mindenesetre akik hittek benne, azok a holdnaptár körforgására vagy a feromontermelés változásaira hivatkoztak.

Később is többen tanulmányozták a jelensége, de az eredmény nem volt minden esetben egybehangzó a McClintock-félével: egy későbbi kutatócsoport leszbikus párok ciklusát vizsgálta, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy szinkronban lenne a menstruációjuk.

2017-ben az Oxfordi Egyetem kutatói foglalkoztak a kérdéssel; a Clue nevű termékenységi applikációt használták arra, hogy nyomon kövessék 360 nőpáros (barátnők, rokonok, partnerek) ciklusát. Az elemzésekből az derült ki, hogy a párok havi „menetrendje” az esetek többségében nem volt összhangban.

Ettől persze még időről időre tapasztalhatjuk, hogy egyszerre jön meg a legjobb barátnőnkkel, ennek az lehet az oka, hogy mivel a két ciklus nem egyforma hosszú (akár 10 nap is lehet a különbség), ezért időnként óhatatlanul előfordulnak egybeesések. A nők általában 5-7 napig menstruálnak, ami a hónap nagyjából 20 százalékát teszi ki. Ez elég nagy arány, nem meglepő tehát, ha két egymáshoz közel álló nő átfedést fedez fel a fenti idősávok között. Az egyszerre menstruálás jelensége mögött tehát sokkal inkább állnak matematikai okok, mint a holdnaptár vagy bármi más. Bocs, csajok.

Vigaszdíjul itt egy szenzációs összeállítás tweetekből, s ez talán könnyebbé teszi a menstruáció napjait:

Még mindig kapható az Éva Egészség!