Szexista disznómese gyerekeknek

szexizmus,peppamalac,mese,gyerek,szülő,twitter
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány hete Peppa malac rajzfilmsorozatának Twitter-folyamát elárasztották a kommentek a Tűzoltóság című epizód nyelvhasználata miatt. Nőellenességet, diszkriminációt emlegettek a kihegyezett fülű fogyasztók.

Amiatt aggódtak, hogy ez a szemlélet alattomosan beépül csemetéjük világlátásába.

Tudod, ez az a rajzfilm, amit a négytagú röficsalád mókás hétköznapjai és esendő-szimpatikus szereplői miatt szeretünk. A szóban forgó résszel azonban akadtak problémák. A sztori szerint Mama malac tűzoltónak öltözik és részt vesz a mamik tűzoltó-gyakorlatán, miközben Papa malac a papák focicsapatával és grillezéssel tölti a délutánt. Csakhogy az angol változat szövegírói a tűzoltóra nem a semleges foglalkozásnevet (firefighter), hanem a szexistább megoldást választották (fireman).

Mi ezzel a gond? A gendernyelvészek szerint az efféle megfogalmazás a férfiakat „normának”, a nőket pedig „eltérésnek” tekinti. Noha az angolban nem létezik a kizárólag a nőnemű jelöltre utaló kifejezés, a magyarban találkozhatunk a költő/költőnő, orvos/orvosnő párokkal, amik mind azt igazolják, hogy az alapszó a férfiakra utal. És ez sajnos azt is sugalmazza, hogy a női változat kisebb teljesítményt feltételez. Nézzük meg például a hoszt/hosztesz párt – mutat rá egy online publicisztikájában Cseresnyési László nyelvész. Mit érdemel tehát az a dramaturg, akit mintha nem zavarna, hogy már egészen apró gyermekek fejében is elülteti a szexizmus csíráit?


A társadalmi nemi nyelvhasználat szakirodalmát böngészve úgy tűnik, hogy a probléma gyökerét nem feltétlenül a televíziós tartalmakban kell keresnünk. A nemek közti diszkriminatív különbségtétel olykor tudattalan, gondoljunk csak a gyerekrajzokra, vagy a szabad asszociációs gyakorlatokra! Ha egy igazgatót vagy egy családfőt kellene lerajzolni, akkor még mindig többnyire férfiakat látnánk a papíron, pedig a szó (elvileg) mindkét nemre vonatkozik. Ehhez hasonló példa a kollégák kifejezés is, ami annak ellenére, szabályos alapalak, a gyakorlatban másképp viselkedik. Ha azt mondjuk, kollégák, a férfiak mindenképpen beleértendőek, a nők meg vagy igen, vagy nem – így fogalmaz legalábbis Huszár Ágnes nyelvész egy tíz évvel ezelőtti kötetében – és sajnos a helyzet azóta aligha változott.

Huszárnak az a meglátása is érvényes, hogy bár a szexizmus elméletileg jelenthet nő- és férfiellenességet is, előbbivel sokkal gyakrabban találkozunk. Innentől kezdve pedig nagyon széles a skála, idetartozik például a fizikai bántalmazás és minden poénosnak gondolt szexista beszólás, ám mellettük az a jóindulatú megoldás is, amikor a nőkből „gyengébb nemet” csinálunk. Ha az egyik csoportot a másitól különbnek, jobbnak tüntetjük föl, az minősített szexizmus.

A Peppa malacéknál történteket– lévén gyermekeknek szánt műsorról van szó – akár bagatellizálhatnánk is. Tényleg aggódnunk kéne amiatt, hogy a négy-ötévesek mindennapjaiba belopják magukat azok a tartalmak, amelyek egy-egy semleges jelenséget inkább férfiasnak ábrázolnak, miközben semmilyen „előjelet” nem kellene kapniuk? Lehet, hogy Papa malacnak megbocsátjuk, amikor ugyanebben az epizódban azt adják a szájába, hogy „az apukák mindent tudnak a grillezésről”, legalábbis addig, amíg senki nem teszi csöndesen hozzá, hogy „és Mama malac meg nem”. De azért még megeshet, hogy ilyesfajta egy-egy mondatos narrációkkal kezdődnek azok szexista tendenciák, amikre a feminista nyelvi kritika igyekszik felhívni a figyelmünket. És a hús-vér világ egyenlőtlen társadalmi berendezkedését tekintve ez éppakkora veszélyt jelez, mint az, amikor Peppáék visítva röfögik, hogy kigyulladt a grillsütő.

Tovább olvasok
A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Napi horoszkóp július 17.: a Mérlegek elérik korábban kitűzött céljukat, a Skorpiók nemes jellemüket bizonyíthatják

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Szabó T. Anna: Folyton pakoló asszonyok

Diákkoromban jártam egy amerikai kisvárosban, ahol meghívott ebédre egy magyar család. A háziasszony egyfolytában tüsténkedett, és amikor a lakásukat dicsértem, felháborodva mesélte, hogy mifélék ezek a jenkik: csak akkor takarítanak, amikor kedvük tartja! Képzeljem el, mondta, miközben a rögtön elmosott-eltörölgetett tányérokat rakosgatta, egy tanárnőnél járt, aki cakpakk közölte: „There’s more to life than a clean house!”

Hogyan készítsd fel a gyomrod meg a májad egy ivós estére?

Mit egyél ivás előtt? Örökérvényű kérdés, hogy mit érdemes és mit nem érdemes fogyasztanunk, mielőtt italozásra adnánk a fejünket. Bizonyos ételekkel ugyanis megelőzhetjük az esetlegesen kialakuló későbbi problémákat és a másnaposságot. Következzenek jól bevált tippek kezdőknek és haladóknak.

8 híres ember, akik átlagemberekkel házasodtak

A sztárok élete egészen más, mint a miénk. Nem csoda, hogy a legtöbb hírességet egy másik sztárral hozza össze az élet. De akadnak azért olyan celebek is, akik egy-egy átlagemberrel estek szerelembe.

Beperelhet-e a gyereked, ha posztolsz róla a fészbukon?

Te mit osztasz meg a világgal magatokról? Hát a gyerkőcöd? A gyerekek adatvédelmi szempontból fokozottan veszélyeztetettek, és felelőtlenségük veszélyessé is teszi őket. Cikkünkben a mindennapi adatvédelem kulisszái mögé nézünk be, családi kalauzt adunk nektek, hogy pontosan annyi látszódjon az életetekből, amennyi még biztonságos – és főleg jogszerű.

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy elmesélje a napját

Ha a címben található kérdésre rendszeresen csak egy nagy ’Semmi’ a válasz, akkor mindenképp olvasd el a tippjeinket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem