Szexista disznómese gyerekeknek

szexizmus,peppamalac,mese,gyerek,szülő,twitter
Forrás: pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány hete Peppa malac rajzfilmsorozatának Twitter-folyamát elárasztották a kommentek a Tűzoltóság című epizód nyelvhasználata miatt. Nőellenességet, diszkriminációt emlegettek a kihegyezett fülű fogyasztók.

Amiatt aggódtak, hogy ez a szemlélet alattomosan beépül csemetéjük világlátásába.

Tudod, ez az a rajzfilm, amit a négytagú röficsalád mókás hétköznapjai és esendő-szimpatikus szereplői miatt szeretünk. A szóban forgó résszel azonban akadtak problémák. A sztori szerint Mama malac tűzoltónak öltözik és részt vesz a mamik tűzoltó-gyakorlatán, miközben Papa malac a papák focicsapatával és grillezéssel tölti a délutánt. Csakhogy az angol változat szövegírói a tűzoltóra nem a semleges foglalkozásnevet (firefighter), hanem a szexistább megoldást választották (fireman).

Mi ezzel a gond? A gendernyelvészek szerint az efféle megfogalmazás a férfiakat „normának”, a nőket pedig „eltérésnek” tekinti. Noha az angolban nem létezik a kizárólag a nőnemű jelöltre utaló kifejezés, a magyarban találkozhatunk a költő/költőnő, orvos/orvosnő párokkal, amik mind azt igazolják, hogy az alapszó a férfiakra utal. És ez sajnos azt is sugalmazza, hogy a női változat kisebb teljesítményt feltételez. Nézzük meg például a hoszt/hosztesz párt – mutat rá egy online publicisztikájában Cseresnyési László nyelvész. Mit érdemel tehát az a dramaturg, akit mintha nem zavarna, hogy már egészen apró gyermekek fejében is elülteti a szexizmus csíráit?


A társadalmi nemi nyelvhasználat szakirodalmát böngészve úgy tűnik, hogy a probléma gyökerét nem feltétlenül a televíziós tartalmakban kell keresnünk. A nemek közti diszkriminatív különbségtétel olykor tudattalan, gondoljunk csak a gyerekrajzokra, vagy a szabad asszociációs gyakorlatokra! Ha egy igazgatót vagy egy családfőt kellene lerajzolni, akkor még mindig többnyire férfiakat látnánk a papíron, pedig a szó (elvileg) mindkét nemre vonatkozik. Ehhez hasonló példa a kollégák kifejezés is, ami annak ellenére, szabályos alapalak, a gyakorlatban másképp viselkedik. Ha azt mondjuk, kollégák, a férfiak mindenképpen beleértendőek, a nők meg vagy igen, vagy nem – így fogalmaz legalábbis Huszár Ágnes nyelvész egy tíz évvel ezelőtti kötetében – és sajnos a helyzet azóta aligha változott.

Huszárnak az a meglátása is érvényes, hogy bár a szexizmus elméletileg jelenthet nő- és férfiellenességet is, előbbivel sokkal gyakrabban találkozunk. Innentől kezdve pedig nagyon széles a skála, idetartozik például a fizikai bántalmazás és minden poénosnak gondolt szexista beszólás, ám mellettük az a jóindulatú megoldás is, amikor a nőkből „gyengébb nemet” csinálunk. Ha az egyik csoportot a másitól különbnek, jobbnak tüntetjük föl, az minősített szexizmus.

A Peppa malacéknál történteket– lévén gyermekeknek szánt műsorról van szó – akár bagatellizálhatnánk is. Tényleg aggódnunk kéne amiatt, hogy a négy-ötévesek mindennapjaiba belopják magukat azok a tartalmak, amelyek egy-egy semleges jelenséget inkább férfiasnak ábrázolnak, miközben semmilyen „előjelet” nem kellene kapniuk? Lehet, hogy Papa malacnak megbocsátjuk, amikor ugyanebben az epizódban azt adják a szájába, hogy „az apukák mindent tudnak a grillezésről”, legalábbis addig, amíg senki nem teszi csöndesen hozzá, hogy „és Mama malac meg nem”. De azért még megeshet, hogy ilyesfajta egy-egy mondatos narrációkkal kezdődnek azok szexista tendenciák, amikre a feminista nyelvi kritika igyekszik felhívni a figyelmünket. És a hús-vér világ egyenlőtlen társadalmi berendezkedését tekintve ez éppakkora veszélyt jelez, mint az, amikor Peppáék visítva röfögik, hogy kigyulladt a grillsütő.

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 25.: az Oroszlánok előtt ígéretes lehetőség áll, a Mérlegekre nagyobb volumenű feladat vár

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem