Turcsányi Marcsi: "A stílusos megjelenésen túl, tudatosságra és önazonosságra is tanít egy jól megválasztott szín"

Borítókép: Turcsányi Marcsi: "A stílusos megjelenésen túl, tudatosságra és önazonosságra is tanít egy jól megválasztott szín" Forrás: Turcsányi Marcsi
A színek elvehetnek és hozzá is adhatnak megjelenésünkhöz. Egy jó szín választással magabiztosságot tudunk sugallni és még akár egy állást is el tudunk nyerni általa. Turcsányi Marcsi, stílustanácsadó és personal stylisttal a színek erejéről beszélgettünk.

Talán sokan sejtik ösztönből, hogy mik azok a színek, amik jól állnak nekik. Ám ha nem vagyunk ennyire biztosak a megérzéseinkben, a tükörben önmagunkat nézve, mely jelek árulkodnak egyéni színstílusunkról?

Ha tanácsadás nélkül szeretnénk színeket választani magunknak, akkor érdemes smink nélkül megvizsgálni a tükörben az arcunkat. Figyeljük meg, hogy a saját bőrszínünk, szemszínünk és az (eredeti) hajszínünk milyen összhatást kelt. Megnézhetjük, hogy világosabb vagy sötétebb színeket látunk az arcunkon, és ennek megfelelően világosabb vagy sötétebb színeket érdemes választanunk. Megfigyelhetjük azt is, hogy inkább erősek a kontrasztok az arcunkon, a szemünk, a bőrünk és a hajunk színe között, vagy esetleg lágyan, finoman mosódnak össze az arcunk alkotóelemei. Ez útmutatást adhat ahhoz, hogy lágyabb vagy telítettebb színeket érdemes-e használni. Alapvetően a természetes színeinket és azok összhatását kell megfigyelni. Ez bár lehet kiindulópont, de a pontos színtípusunkat szakember nélkül szinte lehetetlen megállapítani. Fontosak a megfelelő körülmények: a természetes fények, a sminktelen, önbarnító- és szoláriummentes arc, a letakart haj és ruházat. A színkendők megmutatják, hogy milyen változásokat eredményez egy-egy árnyalat az arcunk közelében, melyektől lesz üde és ragyogó és melyektől nyúzott és fáradt.

Hideg színek, hideg típus. Meleg színek, meleg típus. Ezekbe biztosan belefutott már az, aki olvasott színismeretről. Ennyire egyszerű lenne az emberek színek szerinti besorolása?

Annak idején, a tanulmányaink során olyan színkört tettek elénk, amelyet hideg és meleg színekre osztottak fel. Eszerint a sárga, a narancs és a piros stb. voltak a meleg színek, a kék, a zöld, a lila a hideg színek. Ám

a színtípus rendszerben szinte minden egyes színnek megvannak a hideg és meleg árnyalatai. A lényeg, hogy egyénre szabva megtaláljuk, kinek mely árnyalatok állnak a legjobban.

Ha a hideg árnyalatok vannak többségben, akkor az illető hideg, míg, ha a meleg árnyalatok emelik ki leginkább az arc szépségét, akkor meleg típusú.

Hány szín áll jól egy embernek?

Mindenkinek van egy színpalettája, amely a színtípusához passzoló árnyalatokat tartalmazza, ebben szerepelnek világosabb és sötétebb színek is. A lényeg az, hogy a színek kombinációjával milyen összhatást érünk el. A színpalettán szerepel legalább 20-25 szín, amit egy 120 színből álló kendőkészletből válogatok, egyénre szabva. Nálam a színtanácsadáson az ügyfelek kapnak egy egyéni színpalettát, egy színkártyát, egy úgynevezett mood boardot, amely a színtípusuk szerinti képeket, inspirációkat tartalmaz, és egy smink tablót, amit a vásárlások során tudnak használni a megfelelő színek kiválasztásához.

Az aktuális divat óhatatlanul befolyásolja a színválasztásunkat. Mennyire engedhetünk ennek a nyomásnak?

Egy stílus- és színtanácsadás után mindenki megtudja mely színek és fazonok állnak neki jól. Ám ezen túl nagyfokú tudatosságra is szert tesznek a hozzám fordulók: megtanulják kizárni mindazt, amit az üzletek el szeretnének adni nekik. Egy egész marketing hadsereg dolgozik azon, hogy ezt vagy azt szépnek, kívánatosnak lássunk. Azt póbálják sugallni, hogy mi azt a bizonyos nadrágot, vagy felsőt akarjuk, hogy úgy érezzük, mindenképpen azt kell megvásárolnunk. Egy üzletbe belépve, az aktuális színtrendek szerinti ruhát fogjuk elsőnek meglátni, mert azt teszik előtérbe, ezzel óhatatlanul vásárlásra ösztönöznek. Ezért fontos, hogy tudatosak legyünk, ne hagyjuk magunkat befolyásolni, hanem mi magunk válasszuk ki, hogy melyik színt, melyik fazont vásároljuk meg, és ne “mondják meg” helyettünk, mi áll jól nekünk. Ha tudatosabban nyúlunk a kínálathoz, akkor a trendszínekből és az éppen divatos szabásvonalakból is tudunk majd választani.

Például az elmúlt években nagyon divatosak lettek a paperbag nadrágok, amelyek iszonyú jól állnak a modelleken, de igazából csak annak előnyös, akinek vékony dereka és nagyon keskeny csípője van. Akinek gömbölyűbb a feneke, vastagabb a combja, annak nagyítja a csípő tájékát, és ez optikailag nagyon rossz hatást eredményez.

Szóval nem kell engedni a nyomásnak, ha kialakítjuk az alkatunknak és színtípusunknak megfelelő saját stílusunkat, akkor az aktuális divat egyes elemeit is finoman be tudjuk illeszteni a ruhatárunkba.

Ha tudjuk, hogy milyen színek állnak jól nekünk, akkor azok nagyobb testfelületen jelenjenek meg, például egy póló formájában vagy a kiegészítők is tudnak játékot hozni a teljes szettbe?

Legnagyobb felületen a ruháinkat viseljük, így az arcunkhoz közel eső ruházat színét érdemes jól megválasztanunk. Ám a kiegészítőknek nagyon fontos szerepük van, hiszen sokszor éppen egy jól eltalált ékszer, sál vagy rúzs tökéletesítheti a megjelenésünket. Egy hangsúlyosabb, színes fülbevaló csodásan kiemelheti a szemünk, az arcunk, a hajunk színét, és ezzel felteheti a koronát a szettünkre.

Mi a helyzet a feketével: lehet rá alapozni egy szettet?

A fekete rendkívül erőteljes szín, ami mindent elnyel. Nagyon ki tudja hangsúlyozni az ember arcán lévő bőrhibákat, ráncokat, el tudja mélyíteni a sötét karikákat. Egyetlen típus bírja el a feketét: a tél, akinél a bőr tónusa, a haj és a szem színe természetes kontrasztot képez ezzel a színnel. Sötét haj, világos bőr, sötét szem jellemzi őket általában, ezt az összképet még inkább kiemelhetjük a feketével.

Az összes többi színtípusnak érdemes vigyáznia a feketével, könnyen “sok lesz”, őket már elnyomja, nem kiemeli, hanem elvesz a természetes szépségükből. Azt szoktam javasolni, ha még nem volt valaki színtanácsadáson, akkor a feketét inkább sötétkékre cserélje, ami egy sokkal szofisztikáltabb, kedvesebb szín. Nem olyan erőteljes, nem olyan karakteres, mint a fekete, viszont ugyanúgy minden színnel jól kombinálható és megadható vele az alaphang. Egy állasinterjúra például remek megoldás lehet a kék.

Tél típus: ferrari piros, pink, fuxia, királykék, fekete-fehér kontrasztja

Ősz típus: az őszi táj színei, a földszínek, az arany, a bordó, a barnák, a zöldeknek a fáradtabb, sárgásabb árnyalatai, a keki, a paradicsom piros

Tavasz típus: az igazi tavasz színei, a fűzöld, az égkék, a kanári sárga, a korall, a türkiz

Nyár típus: a Balaton színei, amikor nem süt a nap - világoszöld, világoskék, szürkés kék, a pasztell lila, kék, zöld, sárga

Mennyit változtat a színekhez való viszonyunkon egy hajszín váltás?

Mindenkinek van egy hajszín palettája, és ha erről a palettáról választunk hajszínt, akkor nem lesz diszharmonikus az eltérés. Ez egész széles skálán mozoghat, egy tavasz típusnál például az aranyszőkétől a vörösökön át a meleg barnákig. De ha eltérünk a palettánk színeitől, akkor egyre több dolgot kell hozzáigazítani a változáshoz. Nagyon sok énekesnő, színésznő, modell változtat az eredeti adottságain és lesz egy egészen új karakter. Ezt meg lehet csinálni, de iszonyú energia kell ahhoz, hogy minden nap újra megrajzoljuk azt az arcot, ami harmóniában van az új hajszínnel, ami passzol az öltözettel. Tehát sokkal egyszerűbb, ha a természetes adottságainkra játszunk rá és maradunk az adott színeinknél, hisz az önazonosságot így tudjuk a leginkább megtartani.

Tanácsadóként én ezt tartom szem előtt, szeretném, ha a hozzám fordulók felfedeznék a bennük rejlő számtalan szépséget, megtanulnának jól bánni az adottságaikkal és megfelelően kihangsúlyozni azokat.

Turcsányi Marcsit a Sensitive Style oldalán találjátok meg.

Galériánkban a szín és stíluselemzés részleteibe is betekintést nyerhettek: