Ránctalanítás 30 felett: így csináld, hogy jól csináld!

Borítókép: Ránctalanítás 30 felett: így csináld, hogy jól csináld! Forrás: Getty Images (Dzastina Sisina / EyeEm)
Ki ne szeretne minél tovább egészséges, ragyogó, fiatal arcbőrt? Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha a ránctalanítás 30 felett elkezdődik.

A szakemberek gyakran mondogatják, hogy már a húszas éveinkben gondolni kell az öregedésre (persze, olyankor hol van az még…). De a ránctalanítás 30 felett már alapvető kell, hogy legyen, mert ezzel is késleltetni tudjuk a bőr öregedését. Bizony, jól érted: nem szabad megvárni a látható ráncokat, illetve azok elmélyülését, hanem minél előbb érdemes akcióba lépni, és gondoskodni a bőröd táplálásáról, védelméről. És igen, 30 felett már a finom ráncokról is.

Hogyan alakulnak ki a ráncok?

A ráncok az idő múlásának velejárói. Harminc éves korunk körül, illetve afelett bőr már kevesebb kollagénrostot és hialuronsavat termel, így kevésbé lesz rugalmas és feszes.

Hogy kinél mikor és milyen mértékben jelennek meg a ráncok, az sok mindentől függ – a bőröregedésre a géneken túl hatással lehetnek a hormonok és a környezeti tényezők is. Ezekre elég kis befolyásunk lehet, vagy épp semmi. Amin viszont te is változtathatsz, az az életmódod. Számít, mennyit dohányzol, mennyit éjszakázol, hogyan alszol, mit eszel vagy épp mennyire veszed komolyan a sportot. De nagyon sokat nyomnak a latba a bőrápolással és bőrvédelemmel kapcsolatos szokásaid is.

Ránctalanítás 30 felett: mire figyelj?

Harmincas éveidbe lépve talán te is többször megpillantod a tükörben azokat a finom vonalakat a szemed vagy a szád körül. Fel-felsejlenek, ahol a bőröd vékonyabb, aztán eltűnnek, ha alszol egy nagyot. Aztán ha másnap sokat nevetsz vagy hunyorogsz, ismét észreveheted őket, és idővel már az alvás sem segít eltüntetni. Sőt, az idő előrehaladtával egyre mélyülni fognak. Ez az élet velejárója, az arcod változik, ahogyan te is. De ki ne szeretné egy kicsit elodázni ezt a folyamatot? A kérdés persze, költői. Szerencsére néhány szokás újragondolásával vagy újak bevezetésével jó eséllyel tudod késleltetni bőröd öregedését.

Hogy mégis mire figyelj, hogy hatékony legyen a ránctalanítás 30 felett? Először is, ha még nincs, legyen egy alapos tisztító-tonizáló-hidratáló rutinod. Ez minden életkorban segít egészségesen tartani a bőröd. Ami az arckrémeket illeti, olyan hidratálót válassz, ami fényvédőt is tartalmaz. Nyáron pedig próbáld ki a színezett fényvédőket, amivel kiválthatod az alapozót is, míg bőrödnek sokkal hatékonyabb fényvédelmet biztosítanak.

Ezt a hatóanyagot keresd, amikor krémet vagy szérumot választasz

A szakértők szerint érdemes az összetevők listáján a retinoidokat, vagyis az A-vitamin-származékok családját is megkeresni. Ide tartozik a retinolsav, vagy más néven tretinoid, vagy a kevésbé hatékony, de még mindig szuper retinol (és még sokan mások). Ezek fiatalosabb működésre programozzák át a sejteket, vagyis olyan hatóanyagok, amelyek nem maradhatnak el, ha a célod ránctalanítás 30 felett.

Mire figyelj még?

Vigyázz az olajos, sűrű készítményekkel, mert azok eltömíthetik a pórusokat. Ez pattanásokhoz vezethet, és megnyúlhat a pórusok fala, ami megereszkedéshez és akár finom vonalak megjelenéséhez is vezethet.

És még egy csodaszer, amit ne felejts el kívül-belül alkalmazni: a víz. Igyál naponta legalább másfél-kétliternyi szénsavmentes ásványvizet vagy tisztított vizet, a viszkető vagy irritált szemkörnyéket pedig vakarás vagy erős dörzsölés helyett nyugtasd inkább jégkockával.

Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3, Forrás 4

A galériánkban 6 dolgot mutatunk be, ami fiatal korban is ráncokat okozhat.