A parfümgyártók 15 legjobb trükkje, hogy sokáig érezhető legyen rajtad az illat: ezeket próbáld ki a szakértők szerint!

Borítókép: A parfümgyártók 15 legjobb trükkje, hogy sokáig érezhető legyen rajtad az illat: ezeket próbáld ki a szakértők szerint! Forrás: Pexels/ Jay-r Alvarez
Biztosan számodra is ismerős helyzet, mikor valaki elsuhan melletted, és érzed parfümjének finom illatát, majd egyből arra gondolsz, hogy a tied miért nem ilyen tartós. (És egyáltalán, a férfiakon miért érezni mindig sokkal intenzívebben a parfümöt, mint a nőkön?!) A probléma nem feltétlen a parfümöddel van, hanem a felvitel módjával, hiszen az sem mindegy, hogyan történik. Utánajártunk, hogy a legnagyobb márkák milyen tippeket ajánlanak!

Az illat, ami téged körbevesz, jelentősen befolyásolja hangulatodat. Ha egy fűszeres parfümöt fújsz magadra, rögtön magabiztosabb leszel, ha egy virágos aromát, kifinomultabb, könnyedebb. De ha ez az illat hamar elillan, oda a varázsa is, és olykor igencsak sajnáljuk, ha drága parfümünket gyakran kell locsolni magunkra a nap folyamán. Persze, a tartósság függ az adott terméktől, de attól is, hogy hogyan viszed fel! A tippek előtt pedig nézzük meg, miért és mikor találták fel az első parfümöket!

A parfümök története

A test illatosítása már az emberiség hajnalán elkezdődött, de először gyógyászati, vallási célokra használták. Az illatszerek az ókori Egyiptomban terjedtek el a legjobban, a rózsát, az ibolyát, a fahéjat, a mirhát és az édesgyökeret kedvelték a leginkább. A korabeli parfümöket már nemcsak vallási szertartásokon vagy bebalzsamozáskor, hanem a mindennapi életben is használták. Kiváló parfümkészítő mesterek voltak, akik bonyolult eljárásokkal állították elő az illatokat.

Forrás: CHANEL Press
A parfüm tartósabbá tétele egyszerű praktikákkal megoldható!

Az ókori görögök és rómaiak számára a fürdőzés és a testápolás kiemelten fontos volt. Parfümjeiket isteneknek szentelték, és különleges alkalmakra használták. Népszerű alapanyag volt a mirtusz, a szantálfa és a levendula.

A Közel-Keleten a rózsa, a jázmin, a borostyán és fűszerek domináltak. A parfümöknek nagy jelentősége volt a társadalmi eseményeken és a vendéglátásban. Jellemzően gazdag, erőteljes illatokat használtak, szemben a középkori európaiakkal, akikre a visszafogottabb parfümhasználat volt a jellemző. Itt a 16. században lendült fel a parfüm népszerűsége, amikor a francia udvarban Medici Katalin királyné divatba hozta. A 19. században a szintetikus illatanyagok is megjelentek, a 20. század elején pedig a parfümök tömeggyártása is elindult. Ma már szinte mindenki használja, hiszen ez is az önkifejezés egyik eszközévé vált.

Most pedig annak érdekében, hogy tartós maradjon rajtad a parfüm, mutatunk 15 tippet, amiket a legnagyobb kozmetikai márkák tanácsolnak!