Borítókép: Nem az számít, mit mutat a mérleg Forrás: Pixabay.com/Tumisu

Nem az számít, mit mutat a mérleg

Ne azzal törődj, mit mutat a mérleg, sokkal inkább az számít, hogyan érzed magad a bőrödben és a ruháidban. Elmondjuk, miért.

Rendszeresen edzel, odafigyelsz arra, hogyan és mit eszel, a mérlegre állva mégsem azt látod, amit igazán szeretnél. Kezdesz veszíteni a lelkesedésedből, holott a siker nem feltétlenül a leadott kilók számában mérhető. Elsőre lehet, hogy furcsának tűnhet, de igenis anélkül is lehetsz „kevesebb”, hogy ténylegesen fogynál a súlyodból.

Még ha a mérleg „nyelve” meg se moccan, a pozitív változás így is látható lesz a testeden, és ez az, ami igazán számít
vélik a szakemberek.

A mérleg arra nem alkalmas, hogy megmutassa, mennyi felesleg van rajtad. Arra vonatkozóan ad információt, hogy összességében mennyi folyadék, izom, csont, zsír van benned, mennyit nyomnak mindezek a belső szerveiddel; mindeneddel együtt összességében.

Öt kiló izom és öt kiló zsír között nincs különbség számszerűleg, az előbbi viszont jóval kisebb helyet foglal el. Így, ha növeled az izomtömegedet és emellett a zsírból le tudsz adni, máris kevesebb centi lesz mondjuk a derekad átmérője anélkül, hogy a mérleg kevesebbet mutatna. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy a súlyod gyarapodik, miközben a centikből fogysz. Egy, a Journal of American College of Nutritionben megjelent 1999-es tanulmány egyébként be is bizonyította, hogy a közhiedelemmel ellentétben a fogyókúra során sokkal fontosabb az erősítő edzés, mint a kardió.

Táplálkozási szakértők szerint minden azon múlik, mit és hogyan csinálsz és hogy az edzésrutinod hogyan érinti a tested „összetételét”.

Éppen ezért a haladást, a fejlődést úgy tudod a legjobban lemérni, hogyan állnak rajtad a ruháid; például, hogy a nadrág, amit „fénykorodban” simán hordani tudtál, ismét gond nélkül feljön rád, sőt mi több, remekül mutatsz benne. Ami pedig még ennél is fontosabb, ha elégedett vagy a külsőddel, egészségesnek és energikusnak érzed magad, akkor biztosan valamit jól csinálsz. Még akkor is, ha a kütyük éppen mást mutatnak.

Galériánkban 11 hasznos tanácsot találsz, ha segítség nélkül akarsz lefogyni