Túl nagy ára lehet a tökéletesre kerekített fenéknek

Borítókép: Túl nagy ára lehet a tökéletesre kerekített fenéknek Forrás: Getty Images
Háromezerből 1 nő belehal - ennek ellenére évről évre rohamosan növekszik a brazil fenékfeltöltések száma. De vajon mi az oka annak, hogy egyre többen vállalják be a legrizikósabb szépészeti beavatkozások egyikét? A helyzeten nem segít, hogy a sztárvilág egy része is azt sugallja, a kerekded, méretes fenék az új műmell.

Melissa „tökéletes” feneket akar. Lelki szemei előtt egy kerekded, érett barack lebeg, ahányszor csak elképzeli, hogyan szeretne kinézni. Egy egyszeri feltöltésen már túl, 2018-ban félúton járt álma megvalósításban. A hátsója sokkal formásabb volt, mint azelőtt, ő pedig egészen elégedett volt az eredménnyel. De azért nem teljesen, hiszen lehetett volna még jobb, még nagyobb, még kerekebb is.

Tiniként, egy bő tíz évvel ezelőtt viszont épp ennek az ellenkezőjére vágyott: ekkortájt a hihetetlenül vékony lábú Cara Delevigne kifutós képeit osztották meg naponta nők ezrei azzal a jelszóval, hogy a sűrű szemöldökű brit modellnek tökéletesek a combjai, s hogy ők is ilyet szeretnének maguknak. Nem telt bele sok idő, és a fehérneműmodelleket utánozni vágyó fiatal lányok rá is kaptak a combközépi zsírleszívásra: egy londoni klinika szerint akkoriban 240 százalékkal szaporodott meg az ilyen jellegű beavatkozások száma.

Majd új szelek kezdtek el fújni a divatban, a fiús vonalak ideje lejárt: Jennifer Lopez, Nicki Minaj és nem utolsó sorban Kim Kardashian hatására sokak a kerekded, nőies formák után kezdtek ácsingózni.
Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Én a saját testemet szerkeszt(tet)em, nem a fotómat

No de térjünk vissza Melissához, ő mivel magyarázza ezt a 180 fokos fordulatot. Saját bevallása szerint ma már azért is vágyik a fenékfeltöltésre, hogy vonzónak találják azok a férfiak, akik neki tesznek. A fekete és félvér pasik pedig szeretik a teltebb idomokat- teszi hozzá. A fiatal nő – aki egyébként egy edzőteremben dolgozik, mellékesen pedig ruha-modellkedik az Instagramon – meg van róla győződve, hogy a közösségi oldalakon is az ilyen nők fotói mennek nagyot. Van olyan barátom, aki totálisan szétszerkesztette a fotóit, ehhez képest teljesen máshogy néz ki a valóságban. Így nincs értelme a netes randizásnak, ezért is hagyja rögtön faképnél a pasi, ha meglátja – véli Melissa, aki szerint egy brazil fenékfeltöltéssel viszont az ember az igazi testén „szerkeszt”, a fotója helyett.

3000 esetből egy páciens meghal

S hogy a trend mennyire nem változik, ezt igazolják az Esztétikai Plasztikai Sebészet Nemzetközi Közösségének 2020 decemberében közzétett adatai is: ezek szerint a különféle beavatkozások közt továbbra is a fenékplasztikák száma mutatja a legnagyobb növekedést. A friss statisztika szerint 2019-ben 25,5 százalékkal folytatódott a növekedés; 2015 óta pedig összesen 77,6 százalékkal több fenékplasztikát végeztek, mint az azt megelőző években. Annak ellenére, hogy a beavatkozás meglehetősen kockázatos.

Míg az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetsége szerint ennek a műtétnek a legnagyobb a halálozási kockázata, a brit plasztikai sebészeket tömörítő szervezet (BAAPS) egy orvosa fontosnak tartja árnyalni a képet. Tény, hogy 3000 ilyen beavatkozásból 1 a páciens halálával végződik, ezt a BAAPS 2018-as közleménye sem cáfolja. Dr. Bryan Mayou ugyanitt viszont arra is kitér, hogy

a halálesetek viszont kivétel nélkül a nem megfelelően elvégzett beavatkozás miatt következhettek be.

Innen egy kicsit elveszünk, oda visszatöltjük

S hogy ez mit jelent pontosan? Ehhez ismernünk kell a brazil fenékfeltöltés lényegét. A beavatkozás során a testnek más tájairól – például a hasról, vagy a fenék külső részéről - leszívott zsírt a farpofákba építik be, hogy ezzel a „saját anyaggal” megnagyobbítsák őket. Ha ezt a máshonnan leszívott felesleget a fenék zsírszövetébe ültetik, nagy százaléka esélyes, hogy fel fog szívódni egy idő után, míg ha izomba építik be, úgy jobban megmarad.

Végzetes is lehet

Igen ám, csak utóbbi esetben megnőhet a műtét kockázata is, legfőképpen akkor, ha azt nem megfelelően végzik el. Ha a zsír ugyanis bekerül a fenékben futó nagy vénába; akár egy vérrög, végigmehet és elzáródást okozhat a tüdőben, a szívben vagy az agyban. Pontosan ez történt 2018-ban azzal a brit nővel is, aki egy Törökországban csináltatott plasztikai beavatkozás komplikációiban vesztette életét. A csupán 29 éves Leah Cambridge az önbizalmát szerette volna visszanyerni azzal, hogy a brazil alakformáló operációnak veti alá magát. A műtét során azonban zsír jutott be a vérkeringésébe, s a háromgyermekes leeds-i édesanya végül többszörös szívroham után halt meg a műtőasztalon. S nem ő az egyetlen.

Az eljárás alighanem a veszélyei ellenére népszerű marad a jövőben. Ezért is nagyon fontos, hogy a sebészek egyértelműen és tisztán ismertessék a műtét lehetséges következményeit hiszen a páciensek biztonsága kellene hogy a leglényegesebb szempont legyen, mindenek felett.

Nézegess olyan sztárokat a galériában, akikről nem gondolnád, hogy plasztikáztattak: