manikűr,manikűrös,köröm,körömápolás Forrás: GettyImages

Mi történik a körmöddel, ha abbahagyod a manikűrözést?

A szociális távolságtartás a körmeinkre is hatást gyakorol. Most, hogy nem járunk havonta a körmösünkhöz, érdemes elgondolkodnunk azon, milyen előnyökkel jár ez számunkra (a bankszámlánk mellett).

A minap a Purewow, Dr. Peterson Pierre kaliforniai dermatológushoz fordult a kérdéssel, hogy megtudja mi történik valójában, ha leállunk a manikűrözéssel.

A legtöbb körömlakk, gél lakk, aceton és egyéb körömápolási termék vegyszereket tartalmaz, így ha egy időre elhagyjuk a körömszalont és az otthoni körömszépítést, körmünknek van ideje méregteleníteni.

Dr. Pierre szerint érdemes elkerülni a mérgező trióként emlegetett vegyi anyagokat:

  • DBP-t (dibutil-ftalát): a körömlakk rugalmasságáért és fényességéért felelős anyag, ami kedvezőtlen hatást gyakorol a gyermekfejlődésre és a gyereknemzésre.

  • Formaldehid: a körömlakk kötőanyaga, ami rákkeltő hatású, emellett rossz hatást gyakorol az asztmára és születési rendellenességeket okozhat.

  • Toluol: a színpigmentek egyenletes eloszlásáért felelős vegyi anyag, belélegezve mérgező hatású, amely károsítja az idegrendszert és az agyat.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ezek a vegyi anyagok határozottan egészségügyi problémákhoz vezetnek, de mindenképp érdemes elhagyni őket egy időre, hogy körmünk fellélegezhessen (és persze mi is).

Az aceton és a gél manikűrhöz használt ultraibolya lámpák állandó használata ráadásul gyengítheti a körömben lévő keratint, amely törésre hajlamos körmökhöz vezethet
tette hozzá Dr. Pierre.

Aki szerint a manikűrözés szüneteltetése lehetővé teszi a köröm számára, a kutikula gyógyulását, a teljes rehidratációt és a rehabilitációt, illetve a baktériumoknak való kitettséget is.

Érdemes tehát egy kis szünetet tartani ezeknek a vegyi anyagoknak a használatával, mindamellett azt is tanácsolják a szakértők, hogy vágjuk minél rövidebbre körmeinket, amivel megerősíthetjük azokat. De ha mégsem bírnád ki, hogy ne fesd a körmeidet, legalább részesítsd előnyben a vegyszermentes változatokat!

Szabadulj meg a géllaktól - manikűrös nélkül