Hogyan moss hajat rizsvízzel?

Borítókép: Hogyan moss hajat rizsvízzel? Forrás: Getty Images
Hogy miért akarna bárki is rizsvízzel hajat mosni? Egyrészt azért, mert egy meglepően pénztárcabarát módszerről van szó (hiszen, ahogy a neve is mutatja, csak rizs és víz kell hozzá), ami viszont talán még ennél is fontosabb, hogy a rizsvíz nemcsak hajnövesztő, de hajápoló hatású is, ami azonnal meglátszik a hajkoronádon, ha kipróbálod! Meghoztuk a kedved?

Ez a cikk először az Éva magazin 2021-es téli számában jelent meg.

A rizs egy olyan szénhidrátot tartalmaz, amely képes minimalizálni a tüszőkárosodást, fényesebbé teszi a hajat, és serkenti a növekedését.

MILYEN RIZST HASZNÁLJ?

Bármilyen rizs megfelelő lehet, de a legjobb, ha sima fehér rizst vagy hosszú szemű barna rizst használsz.

ÖBLÍTSD ÁT!

Mérj ki fél csésze rizst, és egy tálkában mosd át, hogy a port és az egyéb szennyeződéseket eltávolíthasd.

JÖHET A VÍZ!

Egy tálba tölts 2-3 csésze vizet, és ebbe tedd az átöblített rizst. Hagyd egy kicsit állni, kb. 15–30 percig. Akkor lesz jó, amikor a víz kissé fehéres, és hígított tejhez hasonlóvá válik. Ez azt jelzi, hogy a rizsben lévő inozitol nevű molekula részben kioldódott. Kutatások szerint az inozitol hozzájárulhat a töredezett haj regenerálásához, és megvédheti a hajat az olyan károsító hatásoktól, mint az erőteljes napfény, a klóros víz vagy a gyakori hajvasalás.

NÉHÁNYSZOR KEVERD ÁT

a vizet, egy kanál vagy villa segítségével pedig válaszd szét az esetlegesen összecsomósodott rizsdarabokat. Amint a víz tejszerű lett, jöhet a következő lépés!

SZŰRD LE

a rizst, ezután csak a vizet fogod használni! Még egyszer ellenőrizd, hogy nem maradtak-e rizsszemek benne. Keress egy praktikus tálat, amit hajmosáshoz használni tudsz, és abba öntsd át a rizsvizet.

MOSD MEG, ÉS BALZSAMOZD A HAJAD

úgy, ahogy egyébként is szoktad, a végén alaposan öblítsd le. Most jöhet a rizsvíz! Öntsd a hajadra, és alaposan masszírozd át vele a fejbőrödet és a hajad teljes hosszát is, majd hagyd rajta állni 20–30 percig. Ennyi idő alatt a vízben lévő inozitol képes lesz bevonni védőréteggel a hajszálaidat. Következzen egy újabb alapos öblítés. Ahhoz, hogy a rizsvíz mielőbb kifejthesse hajszépítő és hajnövesztő hatását, használd hetente két alkalommal.