Ezt soha ne tedd, ha ősz a hajad!

Borítókép: Ezt soha ne tedd, ha ősz a hajad! Forrás: Getty Images
Bár a melír elsőre jó megoldásnak tűnhet, a sztárfodrász mégis óva int tőle. Az ősz haj ráadásul manapság már trendi, amit rejtegetned sem kell. Ha úgy érzed, itt az idő, bátran vágj bele a lenövesztésbe.

Manapság már egyáltalán nem ciki az őszülés; s ha egyszer nálad is megjelennek az első fehér hajszálak, tincsek; egyáltalán nem kell rejtegetned. Sőt, ez a „hajszín” olyannyira trendi lett az utóbbi időben – a Cosmpolitan a jelenséget 2019-re vezeti vissza - hogy nagyon sokan eleve ősz hajat kérnek a fodrászuktól. Az ezüst tincs ráadásul már a Z generációs fiatalok körében is nagy „dili” lett.

De mi van akkor, ha ugyan elfogadtad, hogy őszülsz; viszont még közel sem tartasz ott, hogy bevállald az ezüstös tündöklést? Ha még nem állsz készen a teljes lenövesztésre, nem árt ha tudod, hogy a hajadat egyre nehezebb lesz a megszokott színre befesteni, ugyanis az ősz hajszálak teljesen másképp veszik fel a festéket. Az is könnyen előfordulhat, hogy változtatni kell az eddig használt hajfesték árnyalatán.

Hajunk színét a benne található, melanin nevű festékanyag határozza meg; ugyanaz, ami a bőrszínünkért is felelős. Egy idő után a szőrtüszőkben egyre kevesebb melanin termelődik, mígnem teljesen leáll: így az új hajszálakban már nem lesz több pigment; a hajunk megőszül. Az ősz hajat pontosan azért látjuk fehérnek, mert egyáltalán nem tartalmaz festékanyagot, belsejét légbuborékok töltik ki. Szakértők szerint ez sokkal inkább genetika, mintsem az öregedés kérdése.

Bár az ősz haj melírozása - mint üdvözítő megoldás - elsőre csábítónak tűnhet, George Papanikolas sztárfodrász óva int tőle. A kimondottan szőke melírral lehetséges, hogy jól elfedhető az őszülés, ám félő, hogy az kiszárítja, lestrapálja a fehér tincseket. Ha csak nem vagy természetes szőke, világos arcbőrrel; egy világos melír borzasztó kontrasztosan tud hatni. Főleg akkor, ha kreolos, barnás a bőröd – teszi hozzá Papanikolas, aki olyan celebek frizuráját tartja karban, mint például Ellen Pompeo, vagy Shay Mitchell. Sötétebb haj és bőrtípusúak óvatosan azért kísérletezhetnek vele – teszi hozzá.

Amikor pedig úgy döntesz, itt az ideje, hogy bevállald; felszabadító érzés lesz magad mögött tudni a több évtizedes, macerás hajfestegetéseket. Arról nem is szólva, hogy nem csak a lelked, a tested is fel fog lélegezni a kevesebb kemikália következtében.

Nők, akik nem rejtegetik tovább ősz tincseiket, avagy #grayhairdontcare