Ez történik a testeddel, ha nem használsz szappant

szappan, bőr, egészséges bőr, száraz bőr Forrás: Pixabay.com/ivanovgood
Nyugi, semmi különös; sőt mi több, a bőröd ujjongani fog. Pontosan tudja a „maga dolgát”, és egyáltalán nincs szüksége arra, hogy napi rendszerességgel különféle kemikáliákkal "terrorizáld".

A kevesebb több, tartja a mondás. Meglehet, ezt az alapelvet követik azok is, akik tudatosan úgy döntenek, hogy nem használnak szappant és mosdáskor a legnagyobb munkát a vízre bízzák. S hogy mi lehet emögött?

A bőr természetes védőrétegét alkotó, jótékony baktériumok egyensúlyát felboríthatja a sok szárító hatású, mesterséges összetevőkkel felturbózott szappan és tusfürdő.

A nátrium lauril-szulfát (SLS) tartalmú szappanok és tusfürdők dehidratáló tulajdonságai ismertek. Ez azt jelenti, hogy bár hatékonyan tisztítanak, a zsírt mindenhonnan képesek kioldani – a bőrből is -, emiatt húzódhat a kézfejed is kézmosás vagy mosogatás után.

Pedig, bőrgyógyászok szerint egyáltalán nem lenne szabad túlzásba vinni a mosakodást, mert ez csak tovább gyengíti a bőr védőrétegének egyensúlyát. Úgy vélik, az is egy kényszerképzet, hogy a tested által termelt összes faggyút és természetes olajokat is állandóan le kellene mosnod; a bőrödnek valamennyire szüksége van ahhoz, hogy ezt a védőköpenyt fenntarthassa. S ha ez sérül, nyomában könnyen alakulhat ki bőrszárazság, ekcéma és egyéb problémák.

A száraz bőr és kellemetlen testszag elleni harcban érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a bőr szempontjából a zuhanyozás egészségesebb, mint a fürdés. S ha valamit mégis használnál, az is inkább tusfürdő legyen: a szappan olajokból, zsírokból és lúgokból készül, a tusfürdőkben azonban bőrápoló, nedvességmegkötő anyagok és visszazsírosító olajok is vannak.

S hogy zuhanyzáskor mire érdemes még figyelned, a galériából megtudhatod!