A környezettudatosság bajnokai a szépségápolásban: a szilárd kozmetikumok. Mutatjuk, mivel nyűgöznek le mindenkit!

Borítókép: A környezettudatosság bajnokai a szépségápolásban: a szilárd kozmetikumok. Mutatjuk, mivel nyűgöznek le mindenkit! Forrás: Getty Images
Mikor kozmetikumot választunk, ma már legtöbben nem csak azt kérdezzük meg magunktól, vajon jó lesz-e a testünknek, hanem azt is, hogy nem ártunk-e vele a bolygónknak. A valóban környezettudatos márkáknál ez bizony már alap és hidd el, érdemes kipróbálnod pár újdonságot nem csak a Földért, de a saját szépségedért is! Mutatjuk a mi kedvenceinket!

Ami jó a Földnek, az neked is az!

Amikor egy terméken azt látod, hogy környezetbarát, az arra utal, hogy nem károsítja a Földet, a környezet hasznára válik. Például gyártásához egészséges, méreganyagmentes, újrahasznosított anyagokat és megújuló energiaforrásokat használnak, energia- és vízhatékonyak. És logikusnak tűnik, hogy amiben nincs káros anyag, az neked is csak jó lehet. De nézzük csak meg kicsit közelebbről, mit tudnak az igazán környezetbarát szépségápolási termékek, melyek a kozmetikai ipar új generációját képviselik!

Green heroes – a szépségápolás zöld bajnokai

Gyengéd összetevők

A fenntarthatóság szempontjából az összetevőknek nemcsak a bőrünkre, de a környezetünkre nézve is a lehető leggyengédebbnek kell lenniük. Amellett tehát, hogy megnézzük a termékek összetevőlistáját és megbizonyosodunk róla, hogy ellenőrzött gazdálkodásból származnak, arra is jó, ha figyelünk, hogy mesterséges illatanyagokat, színezékeket, adalékanyagokat, tartósítószereket és kőolajszármazékokat se tartalmazzanak.

Minimális és újrahasznosítható csomagolás

A második fontos kritérium a csomagolás fenntarthatósága. Természetesen a csomagolásmentes termékek állnak a legelőkelőbb helyen ebből a szempontból, azonban nem minden esetben megoldható, hogy csak ilyen kozmetikumokat használjunk. Ilyenkor azt érdemes megnézni, hogy újrahasznosított, újrahasznosítható vagy 100%-ban lebomló-e a flakon, a doboz, amiben a termék érkezik. Ebből a szempontból általánosságban az üveg vagy papír, esetleg bambusz/fa csomagolás a legszerencsésebb, de az újra-műanyag is jó megoldás.

Tudtad? A green heroes termékek teljesen műanyaghulladék-mentes alternatívát jelentenek. Csomagolásaiknak ugyanis több élete van: az Yves Rocher például több üzletében is kipróbálta, hogy az elhasznált tusfürdős tégelyekből szökőkutat épített. Így hozzák vissza a csomagolásokat újra meg újra. Azt vallják, hogy az a jó újratölhető termék, amit újra is töltenek. Te találkoztál már ilyen szökőkúttal?

Minősítés

Az egyik legbiztosabb módszer annak megállapítására, hogy valami öko-e, ha megnézzük, milyen certifikációval rendelkezik a kozmetikum. A Hungarian Ecolabel / Környezetbarát Termék Védjegy, a BDIH, az Ecocert, a Cosmos Natural, a Natrue, az USDA Organic vagy a Demeter olyan megbízható minősítések, amikre bátran hagyatkozhatunk. Ezeknek a jelöléseit a csomagoláson mindig megtaláljuk, de ezeket az információkat külön is csekkolhatjuk a weboldalukon.

Állatkísérlet mentesség

A Leaping Bunny, avagy a kis nyuszis jelölés a biztosíték afelől, hogy egy kozmetikum előállítása során nem végeztek állatkísérleteket.

Tudtad? Az Yves Rocher Alapítvány minden egyes eladott green heroes termék után elültet egy fát.

És akkor most jöjjön a mi két nagy felfedezettünk, a szilárd sampon és a szilárd arclemosó, amelyek vérbeli green heroes termékek. Még nem hallottál róluk? Itt az ideje, hogy megismerkedj velük!

Kedvencünk: a szilárd sampon

Hogyan adhatod a legjobbat a hajadnak úgy, hogy közben véded a bolygót? Próbáld ki a szilárd sampont! A növényi hatóanyagokkal dúsított szilárd sampon kíméletes, védi a fejbőrt, visszaadja a haj elvesztett nedvességét, puhaságát, rugalmasságát, a hajkoronád káprázatosan fényessé válik, ráadásul kevésbé zsírosodik. Mindezt gyengéden, természetes, környezetbarát összetevőkkel és olyan növényi hatóanyagokkal, mint a körömvirág-, kamilla- vagy borsmentaolaj.

Mivel a szilárd samponok vegyszermentesek, nem tartalmaznak szilikont, szintetikus színezékeket, ólmot, alkoholt és még számtalan mesterséges adalékanyagot, ezért nem szárítanak, így nem kell utánuk balzsamot vagy pakolást használni, hiszen azok nélkül is fényes, egészséges és jól kezelhető lesz a hajad. És az is nagy előnyük, hogy minden hajtípusra és hajhosszra jók –így akár az egész családnak elég egy termék- ráadásul sokáig kitartanak, mert magas koncentrációjuk miatt jóval kevesebbet kell belőlük használni.

A szilárd sampon nem csak összetevőit tekintve környezetbarát megoldás, hanem a csomagolása miatt is, hiszen minimális papírcsomagolásban kapható. Attól pedig egy percig se félj, hogy furcsa lesz a használata, ugyanis a folyékony samponhoz hasonlóan van benne habzóanyag, az élmény így éppen olyan lesz, vagy talán még jobb is, mint egy “hagyományos” hajmosásnál.

+1 érv a szilád termékek mellett: Ha sokat utazol, akkor is viheted magaddal, sőt, érdemes is, hiszen szilárd termékként nem érvényes rá a folyadéklimit. De akár edzéshez is bedobhatod a táskádba, könnyen befér és soha nem folyik ki.

Forrás: Yves Rocher

Mi már csak ezt használjuk: a szilárd arclemosó

Az arctisztítás az arcápolás alapja, még akkor is, ha nem sminkelsz. Ugyanis arctisztításkor nem csak a sminkmaradványokat távolítjuk el, hanem a levegőből származó port és egyéb szennyeződéseket, valamint a bőr természetes módon termelődő faggyúját és verejtékét is. És bár a klasszikus szappan nem való az arcra - az nem is, de az újgenerációs szilárd szappanok annál inkább -, az újgenerációs szilárd arctisztító szappannal egyszerűen nem hibázhatsz.

Mi a baj a klasszikus szappanokkal? Az, hogy lúgosak, így pH-értékük jóval meghaladja a bőr természetes pH-értékét. Ennek eredményeként irritálhatják és kiszáríthatják a bőrt. Az Yves Rocher arctisztító szappanjának összetételét éppen ezért úgy fejlesztették ki, hogy tiszteletben tartsa a bőr természetes pH-értékét. A terméket a La Gacilly-i biotermesztésű körömvirág kivonatával dúsítják, ami extra kímélővé teszi a bőr számára, és hatékonyan távolítja el a sminket anélkül, hogy feszülne tőle a bőr. Ez a csodatermék több mint 99%-ban biológiailag lebomló összetevőket tartalmaz, nem tartalmaz szappant és teljesen szulfátmentes és iszonyúan sokáig kitart (1 szilárd sminklemosó = akár 2 x 125 ml klasszikus folyékony sminklemosó).

Tudtad? A gyártás kizárólag Franciaországban zajlik, a terméket körömvirággal dúsítják, amelyet a bretagne-i La Gacilly város környékén termesztenek. És mivel green heroes termékről van szó, természetes, hogy a papírcsomagolás 60%-ban a saját hulladékból származó, 100%-ban újrahasznosítható anyagot tartalmaz.

Forrás: Yves Rocher

Környezettudatosnak lenni menő. Nézd csak meg, mennyi híresség is az!