Salma Hayek filozófiájának köszönhetem, hogy 10 évet letagadhatok, ez a titkom az arcápolásban

Borítókép: Salma Hayek filozófiájának köszönhetem, hogy 10 évet letagadhatok, ez a titkom az arcápolásban Forrás: Getty Images (Yana Iskayeva)
40 évesen sem néznek többnek harmincnál, amit a géneken kívül főleg az ebben a cikkben leírt egyszerű beauty rutinnak köszönhetek. Na meg Salma Hayek filozófiájának.

Kislánykoromban sok időt töltöttem a Nagymamámmal, aki az életbölcsességeken, az utánozhatatlan falusi ételeken és rengeteg szereteten kívül megajándékozott még egy fontos dologgal: tőle tanultam meg azt is, hogy a kevesebb néha több. Ez szerintem az arcápolásban is fokozottan igaz. A Nagyi ugyanis még ötvenes éveiben sem volt ráncos, pedig mindössze annyi volt a bőrápolási rutinja, hogy reggelente hideg vízzel mosta meg az arcát. Ha pedig a bőre nagy ritkán kiszáradt, kipirosodott vagy picit lesült a napon, bekente egy kis krémmel. Úgynevezett babakrémet használt, később néha Niveát.

Nagyihoz hasonlóan én sem szoktattam hozzá a bőrömet már huszonévesen ahhoz, hogy kismillió krémet, szérumot, ránctalanítót, miegymást kenek rá. Szerintem a kulcs nem a sok drága termékeben, hanem az odafigyelésben és a bőrvédelemben rejlik.

A Nagymamán kívül még egy csodálatos nő inspirált, méghozzá Salma Hayek, aki boldogságát, kisugárzását és bőrének egészségét is annak tudja be, hogy ő igenis eszik szénhidrátot. Azt vallja ugyanis, hogy ennek hiányában lelassul az anyagcsere, a bőrünk gyorsabban öregszik, mi magunk pedig nyomorultul fogunk kinézni. Hát, nekem nem kellett kétszer mondania, hogy máig az életem részei maradjanak a „jó” szénhidrátok.

Ez az arcápolási rutin az örök fiatalság forrása?

Reggelente hideg vízzel mosok arcot, utána nem kenek a bőrömre semmit. Egy törölközővel finoman felitatom a vizet, nem nyomkodva és nem dörzsölve a bőrt. Majd jöhet a kíméletes tisztítás, amit este is megismétlek. Ehhez nagyon jó minőségű arctonikot és puha vattakorongot használok.

Radírozni nagyon ritkán szoktam a bőröm, mert úgy érzem, nem tesz jót neki, ahogy a krémek sem. A zsíros-kombinált bőrtípusba tartozom, és bár szerencsére ma már egész jó készítményeket lehet kapni, nekem eddig egyik sem vált be. Ezek helyett minden este 2-3 csepp niacinamidot kenek az arcomra. Ez csak egy kis B-vitamin, ami táplálja a bőrt, és a bőrhibák ellen is hatékony segítőtársamnak bizonyult.

Fényvédelem kimaxolva

Mivel jön a nyár, a fényvédelemről sem szabad megfeledkezni. Mivel a naptejek mindig zsíros érzetet hagynak az arcomon, és a legtöbbször pattanásos is leszek tőlük, inkább a színezett fényvédőkre voksolok. Ezek nemcsak a védelem miatt fontosak, hanem hidratálnak is. És akkor is jól jöhetnek, ha sminkelnél, mert szép egységes bőrtónust tudsz velük varázsolni.

Amit sosem teszek, vagy nagyon ritkán:

  1. Nem dohányzom.
  2. Nem mondok le a napi 2-3 liter vízfogyasztásról.
  3. Nem sminkelek. Na jó, nagy ritkán mégis.
  4. Nem nyomkodom, dörzsölöm, húzom-nyúzom az arcbőröm.
  5. Nem bánok durván a szemkörnyék érzékeny bőrével.

Hogy ez lenne-e az örök fiatalság forrása, azt nem tudom, de egy biztos: általában 30 évesnek néznek, pedig 40 vagyok. De ezzel nem felvágni szeretnék, és azt sem akarom, hogy minden kencédet egyetlen jól irányzott mozdulattal hajítsd a kukába. Mert nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a kevesebb néha több. Figyelj a bőröd igényeire, és arra, hogy csak azt az ápolást és védelmet add meg neki, amennyit kér. Többet felesleges. Ha pedig már megtaláltad azokat a termékeket, amelyek segítenek ebben, ragaszkodj hozzájuk!

A lenti galériánkban 4 olyan dolgot mutatunk, amit bárcsak tudtunk volna az arcápolásról 30 éves korunk előtt!