Ennek a magyar nőnek 55 évesen sincs ősz hajszála: "4+1 dolog, amit 15 éve csinálok, hogy minél később legyen"

Borítókép: Ennek a magyar nőnek 55 évesen sincs ősz hajszála: "4+1 dolog, amit 15 éve csinálok, hogy minél később legyen" Forrás: Getty Images
Hogyan lassíthatod az őszülést? Mire figyelj, hogy minél később jelenjenek meg a fehér hajszálak? Íme Réka tippjei!

Minden nő számára emlékezetes pillanat (na, nem pozitív értelemben), amikor meglátja a tükörben azt a bizonyos első ősz hajszálat. Hogy ez mikor következik be, abszolút egyedi: van, aki 25 évesen már festi emiatt a haját, és más még 40 felett sem talál magán őszülő hajszálat. Jelentős részben azért a genetikán múlik a dolog, és ha anyukád vagy apukád fiatalon kezdett őszülni, nagy eséllyel nálad is ez lesz a helyzet. De persze néhány módszerrel lehet ezen alakítani, kitolni az őszülés kezdetét vagy befolyásolni annak mértékét!

A hajad színéért a melanin felel, ez viszont az idő előrehaladtával egyre kevesebb mértékben és egyre lassabban termelődik a szervezetedben. Emiatt jelennek meg az ősz hajszálak; ez egy természetes folyamat, amely mindenki életében bekövetkezik.

Réka most 55 éves, és rengeteg ismerőse kérdezte már meg tőle, pontosan milyen színnel festi a haját, hiszen ősz hajszála láthatóan nincs, így nyilván ez az oka. Pedig Rékának valójában egyrészről szerencsés genetikája van valószínűleg (szülei sajnos már rég nem élnek, így ők nem szolgálnak összehasonlítási alapként), másrészről viszont akad pár dolog, ami szerinte nagyon sokat számít ebben, és ezt a Joy olvasóival meg is osztotta.

Mielőtt felfedjük Réka tanácsait, íme egy fotó a hajáról, ami alapján bizony nem mondanánk meg, hogy 5 éven belül már a 60-at tölti be!

Forrás: JOY

Több, mint 15 éve iszom ginkgo biloba teát

A ginkgo biloba a világ egyik legidősebb fája, jótékony hatásai miatt pedig évezredek óta használják a kínai orvoslásban. Számos pozitív hatása van, kezdve az agy vér- és oxigénellátásának javításától egészen a szorongás oldásáig, de egyébként az idegrendszernek is jót tesz. "Úgy 15 éve kezdtem el teaként inni, és azóta sem hagytam abba. Persze nem minden nap, de heti néhány alkalommal szoktam fogyasztani, és szerintem ez is hozzátesz ahhoz, hogy a hajam így néz ki. Olvastam valahol, hogy rugalmasabbá teszi a hajszálakat, több oxigén jut a fejbőrhöz, ezáltal a haj is később öregszik."

Fontos azért megjegyezni, hogy mielőtt bármilyen gyógyhatású készítményt veszel, mindig egyeztess az orvosoddal!

Minden nap szedek C-vitamint és kollagént

"Úgy vettem észre, hogy az emberek hajlamosak ilyen-olyan vitamint beszedni, ha betegek, de amint meggyógyulnak, abba is hagyják. Én még évekkel ezelőtt beszéltem az orvosommal, milyen vitamint érdemes szednem, mi az, amit kúraszerűen kell és mi az, ami mehet minden nap. Úgyhogy én azóta szedem a C-vitamint és a kollagént, együtt, a jobb felszívódás érdekében."

Kutatások is igazolták már, hogy a kollagén fokozatosan csökken a szervezetünkben, ahogy öregszünk, épp ezért fontos odafigyelni arra, hogy ezt pótoljuk is. Ez a fehérje felel ugyanis többek között a szép, rugalmas hajért, az egészséges bőrért, körmökért, így hiányuknak külsőleg is megvan a nyoma, akár a korai őszülés terén is.

Sok vizet iszom

"Fogalmam sincs, hogy ez számít-e kifejezetten az őszülésben, vagy egész egyszerűen csak fiatalosan tart, de mindig sok vizet iszom. Minden nap 3-4 litert, hogy ne legyek dehidratált. A bőröm is meghálálja, illetve én is jobban érzem magam. A reggelt sem kávéval indítom, hanem egy pohár vízzel, a koffeint meghagyom tízóraira."

Nem hagyom, hogy túl sok UV érje a fejbőrömet

"Amikor jóval fiatalabb voltam, egy nyaralás alatt úgy leégtem, hogy még a fejbőröm is piros volt. A hajamon is éreztem, hogy száraz lett, töredezett, gondolom a medence víz sem segített ezen, szóval mire vége lett a nyárnak, borzalmasan nézett ki a hajam. Azóta figyelek arra, hogy nyáron védjem az UV-tól, hiszen ha a bőrünkre negatív hatással van, a hajunknak sem tesz jót valószínűleg. Kalapot hordok, kendőt, illetve egy ideje már UV-védelemmel bíró hajápoló sampont választok. Szerintem ez is számít" - meséli Réka, akinek teljesen igaza van. Kutatások szerint ugyanis a melanintartalmat csökkenti, ha túl sok UV éri a hajat, ezáltal romlik az állapota, és hosszú távon az őszülésre is hatással lehet.

"Plusz egy tanács: hajmosáskor sokáig szoktam masszírozni a fejbőröm, hogy a vérellátás javuljon. Jól is esik, és szeretem azt gondolni, hogy ez is számít" - teszi hozzá.

Egy biztos: a genetikának nagy szerepe van az őszülésben, és bár minden ember más, a fenti tanácsok megfogadása, az egészségesebb életvitel, a vitaminok és az extra odafigyelés csak pozitívan hathat a testedre!