Szénhidrátkalauz a mindennapokra

Borítókép: Szénhidrátkalauz a mindennapokra Forrás: egeszsegpalace.hu
Amikor meghalljuk a szénhidrát szót, rögtön valamilyen elkerülendő, szükségtelen “rossz” jut az eszünkbe, pedig valójában szervezetünknek nagyon is szüksége van a minőségi szénhidrátbevitelre. A következő pár sorban a szénhidrátok jelentőségéről, fajtáiról és az azt tartalmazó ételekről olvashatsz kicsit bővebben.

Vannak “rossz szénhidrátok”

Rengeteg olyan termék van, amelyekhez akkor nyúlunk, amikor hirtelen stresszhelyzet ér bennünket. Ezek könnyen függőséget is okozhatnak; ide sorolható például a tészta, a fehér kenyér, a burgonya vagy a különböző sütemények, torták és fagylaltok is.

Ezeknek eléggé magas a glikémiás indexük, és a szervezet számára egyáltalán nem hasznosak. A legkellemetlenebb, amelyet okoznak, az az energiaingadozás. Megemelik a vércukorszintet, hirtelen energiával árasztják el a testet, de amilyen könnyen jött ez az energia, olyan gyorsan el is illan. Ez az ingadozás pedig, elhízást és rossz közérzetet is eredményezhet.

Mik azok az összetett szénhidrátok?

Ezek lassú felszívódású szénhidrátok, és segítenek a vércukorszint stabilizálásában, ezáltal folyamatosan energiával látják el a szervezetet. Ilyen szénhidrátok bevitelével elkerülhetőek a falási rohamok. Alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően hosszabb ideig érezheted jóllakottnak magad.

A komplex szénhidrátok közül érdemes a feldolgozatlan változatot előnyben részesíteni. Ilyenek például az alacsony keményítőtartalmú zöldségek, mint a spenót, saláta, zöldbab, de a hüvelyesek csoportjába tartozó borsó, lencse és vesebab is ide sorolható. A gyümölcsök, mint a citrusfélék, a banán, az alma, a körte is hasznos, illetve az olyan diófélék, mint a kesudió vagy mogyoró szintén ide tartozik.

A finomítatlan teljes kiőrlésű gabonák, a quinoa, a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér se hagyható ki a felsorolásból.

A glikémiás indexről

A glikémiás index (GI) az élelmiszerek azon vércukoremelő képességét jelenti, amely százalékban van kifejezve, és a szénhidráttartalmukkal megegyező mennyiségű szőlőcukorhoz viszonyítjuk.

Általában az indexet nagyban befolyásolja az étel elkészítési módja is, az intenzív főzés például növeli a GI indexet, míg a párolás csökkenti azt.

Nagyban megkönnyítheti az életed, ha ismersz néhány hasznos tippet, amivel könnyedén helyt állhatsz a konyhában, ráadásul a szénhidrátokkal is egyszerűen játszadozhatsz. Az Egészség Palace Webáruház különleges receptjei talán neked is segítségedre lehetnek ebben!

Szénhidrátszükséglet a mindennapokban

A szénhidrátot elosztva szükséges bevinni a szervezetbe. Tömegeléskor a férfiaknak 4-5 g/testúlykilogramm, a nőknek pedig 2-3 g/testsúlykilogramm szénhidrátbevitel optimális. Más-más beviteli arányok vannak fogyás és edzés esetén is.