Szemétszedés az űrben – hogy micsoda?!

űrszemét
Forrás: Esa/ID&Sense/ONiRiXEL

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Használaton kívüli műholdak, űrhajókról levált alkatrészek: a legtöbben valószínűleg még sosem gondoltunk arra, hogy az ember jelenlétét jelző szemét nem csupán körülöttünk, az erdőkben, a folyókban és a tengerek mélyén jelent már meg, hanem az űrben is. Az Európai Űrügynökség (ESA) márciusban indított projektje, a ClearSpace-1 célja az, hogy 2025-re fellője az űrbe az első olyan eszközt, amelynek feladta az űrszemét egy részének begyűjtése lesz.

Nem is gondolnánk, mostanra milyen sok szemét gyűlt össze a Föld körül. Az elmúlt hatvan évben az emberiség több mint 5200 műholdat állított lőtt fel az űrbe és állított Föld körüli pályára. Gondoljunk csak bele: van műholdas TV-adás, telefon; vannak helymeghatározó műholdak (az amerikai GPS és az EU-féle Galileo műholdjai), időjárás-előrejelzésre használt műholdak, térképezéshez használt műholdak (amilyenekkel pl. a Google Earth felvételei készülnek), katonai műholdak. És mi, magyarok sem vagyunk lemaradva: a Masat-1 2012-es indítása után tavaly év végén két újabb magyar tervezésű műhold állt Föld körüli pályára.

Olvasd el ezt is!

Mennyi az annyi?

Az űrben keringő műholdak közül jelenleg körülbelül 2000 műhold aktív, a maradék több mint 3000 pedig már nem üzemel, vagyis tulajdonképpen szemét. Ha ehhez hozzávesszük a kisebb darabokat, vagyis a szabadon keringő levált alkatrészeket, törmeléket is, elképesztő számot kapunk: az ESA adatai szerint jelenleg több mint 23 ezer használaton kívüli objektum kering a Föld körül, átlagosan 20.000 kilométer per órás sebességgel.

Ezeket egy, az Egyesült Államok által működtetett rendszer tartja számon és figyeli, amire azért van szükség, mert az űrszemét mennyisége az utóbbi években kritikus mennyiségű lett, ami azt jelenti, hogy már képes komolyan veszélyeztetni egy-egy új küldetés sikerét. Ha egy fellőtt műhold, űrhajó, vagy akár a Nemzetközi Űrállomás űrszemétnek ütközik, abból komoly baj lehet. Ahogy Jan Wörner, az ESA elnöke megfogalmazta: “olyan ez, mintha az összes hajó, amely valaha elsüllyedt, nem a tenger fenekén lenne, hanem a felszínen és nekünk folyton kerülgetni kellene őket.” A probléma oka az, hogy nincs olyan nemzetközi szabályozás, amely kötelezné a roncsok eredeti kezelőit, hogy begyűjtsék az általuk hátrahagyott szemetet.

Szemétszedő 120 millió euróért

A helyzet megoldásán a párizsi székhelyű és 22 országot, köztük Magyarországot is tömörítő Európai Űrügynökség kezdett el dolgozni egy svájci startup, a CleanSpace bevonásával. A közös projekt, amely a ClearSpace-1 nevet kapta, idén márciusban indult és egy olyan eszköz kifejlesztését tűzte ki célul, amely befogja és megsemmisíti az űrben keringő szemetet.

Az első küldetés a tervek szerint 2025-ben indul, és a célja a Vespa megsemmisítése: ez egy a Földhöz viszonylag közel, a felszíntől 500 km-re keringő, kb száz kilós modul, amelyet az ESA egy korábbi projektje, a Vega rakéta kilövéséhez használtak, és amely 2013 óta kering az űrben. A tervek szerint a ClearSpace-1 afféle öngyilkos űrhajó lesz: miután a robotkarjai segítségével megragadja a kisebb műhold méretű Vespát, visszahozza a légkörbe, és a zuhanás közben mindkét eszköz elég majd. A hosszútávú tervek között természetesen olyan eszköz kifejlesztése is szerepel, amelyet többször is fel lehet majd használni: ez azonban jelenleg még csak álom.

Az ESA projektje a brit The Guardian cikke szerint 120 millió euróba kerül, ami sejteni engedi, mennyi pénzbe kerülne az űrt az összes szeméttől megtisztítani. A középtávú cél emiatt nemcsak az, hogy a probléma kezelésére a jövőben olcsóbb és hatékonyabb megoldásokat is találjanak majd, hanem az is, hogy létrejöjjön egy olyan nemzetközi szabályozás, amely kötelezi az űreszközök mindenkori üzemeltetőit, hogy gondoskodjanak a saját szemetük megsemmisítéséről.


Ha te még a Földön maradnál, akkor itt van kilenc tipp, amivel csökkentheted a szeméttelepekre vagy óceánokba kerülő hulladék mennyiségét:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
9 lépés, amivel csökkentheted a szeméttelepekre vagy óceánokba kerülő műanyag mennyiségét
Tovább olvasok
Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép
Hogyan kérj meg valakit, hogy vegyen fel maszkot, a pszichológus szerint

Egy amerikai terapeuta háromlépéses módszert ajánl arra az esetre, ha barátaid vagy családtagjaid nem lennének hajlandók maszkot viselni.

Kép
Fényevőtől a mindenevőig – 5 anya beszélget arról, hogy eszik a gyerek

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast beszélgetésben alaposan kiveséztük, hogy kinek milyen evő a gyereke és még egy szakértőt is hívtunk, aki ellátott minket pár jó tanáccsal!

Kép
Még csak ősz van, de a síszezont hivatalosan is megnyitom!

Mert tévedés, hogy több centis hóban lehet csak felcsatolni a léceket. Sőt mi több, számtalan előnye van, ha már hónapokkal hamarabb beveszitek a tanpályákat.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem