Szemétszedés az űrben – hogy micsoda?!

űrszemét
Forrás: Esa/ID&Sense/ONiRiXEL

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Használaton kívüli műholdak, űrhajókról levált alkatrészek: a legtöbben valószínűleg még sosem gondoltunk arra, hogy az ember jelenlétét jelző szemét nem csupán körülöttünk, az erdőkben, a folyókban és a tengerek mélyén jelent már meg, hanem az űrben is. Az Európai Űrügynökség (ESA) márciusban indított projektje, a ClearSpace-1 célja az, hogy 2025-re fellője az űrbe az első olyan eszközt, amelynek feladta az űrszemét egy részének begyűjtése lesz.

Nem is gondolnánk, mostanra milyen sok szemét gyűlt össze a Föld körül. Az elmúlt hatvan évben az emberiség több mint 5200 műholdat állított lőtt fel az űrbe és állított Föld körüli pályára. Gondoljunk csak bele: van műholdas TV-adás, telefon; vannak helymeghatározó műholdak (az amerikai GPS és az EU-féle Galileo műholdjai), időjárás-előrejelzésre használt műholdak, térképezéshez használt műholdak (amilyenekkel pl. a Google Earth felvételei készülnek), katonai műholdak. És mi, magyarok sem vagyunk lemaradva: a Masat-1 2012-es indítása után tavaly év végén két újabb magyar tervezésű műhold állt Föld körüli pályára.

Olvasd el ezt is!

Mennyi az annyi?

Az űrben keringő műholdak közül jelenleg körülbelül 2000 műhold aktív, a maradék több mint 3000 pedig már nem üzemel, vagyis tulajdonképpen szemét. Ha ehhez hozzávesszük a kisebb darabokat, vagyis a szabadon keringő levált alkatrészeket, törmeléket is, elképesztő számot kapunk: az ESA adatai szerint jelenleg több mint 23 ezer használaton kívüli objektum kering a Föld körül, átlagosan 20.000 kilométer per órás sebességgel.

Ezeket egy, az Egyesült Államok által működtetett rendszer tartja számon és figyeli, amire azért van szükség, mert az űrszemét mennyisége az utóbbi években kritikus mennyiségű lett, ami azt jelenti, hogy már képes komolyan veszélyeztetni egy-egy új küldetés sikerét. Ha egy fellőtt műhold, űrhajó, vagy akár a Nemzetközi Űrállomás űrszemétnek ütközik, abból komoly baj lehet. Ahogy Jan Wörner, az ESA elnöke megfogalmazta: “olyan ez, mintha az összes hajó, amely valaha elsüllyedt, nem a tenger fenekén lenne, hanem a felszínen és nekünk folyton kerülgetni kellene őket.” A probléma oka az, hogy nincs olyan nemzetközi szabályozás, amely kötelezné a roncsok eredeti kezelőit, hogy begyűjtsék az általuk hátrahagyott szemetet.

Szemétszedő 120 millió euróért

A helyzet megoldásán a párizsi székhelyű és 22 országot, köztük Magyarországot is tömörítő Európai Űrügynökség kezdett el dolgozni egy svájci startup, a CleanSpace bevonásával. A közös projekt, amely a ClearSpace-1 nevet kapta, idén márciusban indult és egy olyan eszköz kifejlesztését tűzte ki célul, amely befogja és megsemmisíti az űrben keringő szemetet.

Az első küldetés a tervek szerint 2025-ben indul, és a célja a Vespa megsemmisítése: ez egy a Földhöz viszonylag közel, a felszíntől 500 km-re keringő, kb száz kilós modul, amelyet az ESA egy korábbi projektje, a Vega rakéta kilövéséhez használtak, és amely 2013 óta kering az űrben. A tervek szerint a ClearSpace-1 afféle öngyilkos űrhajó lesz: miután a robotkarjai segítségével megragadja a kisebb műhold méretű Vespát, visszahozza a légkörbe, és a zuhanás közben mindkét eszköz elég majd. A hosszútávú tervek között természetesen olyan eszköz kifejlesztése is szerepel, amelyet többször is fel lehet majd használni: ez azonban jelenleg még csak álom.

Az ESA projektje a brit The Guardian cikke szerint 120 millió euróba kerül, ami sejteni engedi, mennyi pénzbe kerülne az űrt az összes szeméttől megtisztítani. A középtávú cél emiatt nemcsak az, hogy a probléma kezelésére a jövőben olcsóbb és hatékonyabb megoldásokat is találjanak majd, hanem az is, hogy létrejöjjön egy olyan nemzetközi szabályozás, amely kötelezi az űreszközök mindenkori üzemeltetőit, hogy gondoskodjanak a saját szemetük megsemmisítéséről.


Ha te még a Földön maradnál, akkor itt van kilenc tipp, amivel csökkentheted a szeméttelepekre vagy óceánokba kerülő hulladék mennyiségét:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
9 lépés, amivel csökkentheted a szeméttelepekre vagy óceánokba kerülő műanyag mennyiségét
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 24.: a Kosok fontos ügyért harcolnak, a Rákok körül felpezsdül az élet

Ma is izgalmas üzenetek várnak, nem érdemes tehát kihagyni a horoszkópod!

Kép
Az érzelmi megcsalás 5 jele, amit a legtöbben túl későn vesznek észre

A félrelépést a kapcsolatok többsége nem képes túlélni, mindegy, hogy a megcsalás milyen téren történik.

Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem