Széles a lábfejed? Akkor ezek a cipők valók neked

Borítókép: Széles a lábfejed? Akkor ezek a cipők valók neked Forrás: Getty Images
Neked is széles a lábad? Akkor bizonyára nem mondunk vele újat, hogy nem egyszerű megfelelő cipőt találni rá. Könnyen lehet, hogy ami a boltban még kényelmes, egy másfél órás séta után már mindenhova elkívánod. Megúszhatod a kellemetlenségeket, ha tudod, mire figyelj vásárláskor.

Bizony nem mindenki olyan szerencsés, mint Hamupipőke; hogy a felpróbált cipellő tökéletesen illeszkedik a lábára. Én magam is elég nagy és széles lábon élek, így pontosan tudom, mekkora szenvedést tud okozni, ha olyan cipőbe akarom beleerőltetni a lábam, ami mindenféle szempontból ellentmond az anatómiájának. Az évek során – nagy nehezen és több, kihasználatlanul maradt darabon - azt is megtanultam, hogyan ne landoljon „a szerelem első látásra” cipőcske a kosaramban úgy, hogy közben tökéletesen tisztában vagyok vele, 1-2 óránál többet képtelen leszek hordani egyhuzamban.

Bár nem mindig egyszerű, de manapság viszont már könnyebb olyan cipőket találni, amik a széles lábfejre is passzolnak; viszont nem is néznek ki úgy, mintha egyik felmenőd hagyta volna rád a múlt századból. Ortopéd szakemberek szerint, akinek ilyen típusú a lába, annak olyan fazonú cipőkben célszerű gondolkodni, amelyek a lábujjaknál le vannak kerekítve; a hegyesített orr-rész tehát eleve kizárva. Egy másik lényeges szempont pedig az, hogy a pántja legyen állítható.

Mielőtt megvennéd a kiszemelt cipőt, érdemes közvetlenül a lábad mellé tenni és úgy is megnézni, hogy a fazon, a forma mennyire kompatibilis vele – tanácsolja a szakember. S ha már ránézésre se lehet összeegyeztetni a kettőt, akkor azt inkább hagyd ott, mert rövid és hosszabb távú problémák forrása lehet. – teszi hozzá. Míg Hamupipőkére csak az az egy passzolt, nekünk már egyszerűbb dolgunk van. Nézzük, melyek azok a fazonok, amik a szélesebb lábfejekre is remekül illenek; ám stílusosak is.

Ilyen cipők valók neked, ha széles a lábad