Nagyon trehányul gyűjtjük a szelektív hulladékot

Borítókép: Nagyon trehányul gyűjtjük a szelektív hulladékot Forrás: fkf / facebook
Az FKF ezért szemléletformáló kampányt indított, amelynek nyerteseit wellnesshétvégével jutalmazzák, a legügyesebb társasházat pedig hárommillió forinttal. Ebből az alkalomból mellesleg azt is megmutatták a sajtónak, mi mindent tudnak kezdeni a központjaikba beáramló, fölöslegessé vált tárgyakkal. Tudtátok például, hogy fillérekért lehet ott régi bútorokat és könyveket vásárolni?

Már öt éve, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt egy kormányrendeletet követve, EU-s milliárdokból elkezdte meghonosítani Pesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, amelynek során nem egész két év alatt négyszázezer szelektív kukát helyeztek el a város társasházaiban és családi házaiban. Ezekbe kötelező a papír, illetve a műanyag és fém hulladékot gyűjteni; büntetést kap, aki továbbra is a kommunális kukába dobja az ilyen hulladékát. Namármost az ilyen kihágásokat nehéz megállapítani, a budapestiek viszont nagyon gyakran hánynak fittyet a rendeletre és nem utolsó sorban a Föld érdekeire is; a fölöslegessé vált papírt, fémet, műanyagot a hagyományos szemetesbe dobják. Ennek a fordítottja is gyakori: számtalan esetben találnak az FKF munkatársai a sárga műanyag- és fémgyűjtő, valamint a kék papírgyűjtő kukákban mindenféle szennyezett hulladékot, amit aztán nagyon nehéz tisztítani, illetve különválasztani a tisztáktól.

Hogy mégis minél több hulladék kerüljön oda, ahova való, az FKF nyereményjátékkal egybekötött felvilágosító kampányt indított, méghozzá a lakosság tagjait és a közös képviselőket külön-külön megszólítva. A játszani vágyó budapestiek a kornyezettudatosvagyok.hu oldalon regisztrálva tölthetnek ki egy környezettudatosságot felmérő kvízt. A helyes válaszadók között wellnesshétvégét, gyógyfürdőbérletet és hasonló nyereményeket sorsolnak ki. A közös képviselők pedig abban mérhetik össze erejüket, hogy az általuk képviselt panel-, illetve társasházak közül melyik gyűjti a legtisztábban a szelektív hulladékot. A legtisztábban szelektáló társasházak között októberben három- a panelházak között pedig kétmillió forintot sorsolnak ki felújításra, illetve maguk a képviselők is nyerhetnek wellnesshétvégét, laptopot, tabletet.

Forrás: A szerző felvétele
Konténerek az FKF XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában.

Ami pedig nem papír, fém vagy műanyag...

Mindez a Káposztásmegyer határában elhelyezkedő FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában jelentette be Nagy László Albert vezérigazgató és Orendi Éva edukációs csoportvezető. Ez a központ egyben Budapest tizenhét hulladékudvara közül a legnagyobb is, ahová a megszokott papír, fém, műanyag, üveg tárgyakon túl veszélyes hulladékot (például használt olajat), elektronikai hulladékot, használt világítótesteket, hungarocell csomagolóanyagot, illetve zöldhulladékot szokták beszállítani. (Itt egy táblázat arról, hogy melyik hulladékudvarban pontosan mit vesznek át.) Vigyázat, a zöldhulladék csak kerti növényhulladékot jelent, amilyen például az avar, és nem azonos a lebomló, komposztálható hulladékkal; az utóbbi befogadása a jövő zenéje, még a tervek között sem szerepel jelenleg, mondta kérdésünkre Kőrös Gábor hulladékirányítási csoportvezető. Azt is megtudtuk, hogy egy budapesti lakos ingyenesen csak megadott mennyiségű hulladékot adhat le a hulladékudvarokban, és igazolnia kell, hogy Budapesten lakik (lakcímkártya) és fizeti a szemétszállítási díjat (csekkszelvény vagy közös képviselői igazolás). E sorok írója évente 2-3-szor jár hulladékudvarba, és még egyszer sem kértek tőle ilyen igazolást. Ezt a korlátozást az FKF kényszerből vezette be, mert nincs kapacitásuk annyi fölöslegessé vált tárgyat befogadni és feldolgozni, amennyit az elmúlt években leadni próbálnak náluk az emberek.

Forrás: A szerző felvétele
Ez a kanapé a 60-as években készült és 6350 Ft-ért (áfával együtt) bárki elviheti.

Újrahasználat

Volt alkalmunk megtekinteni az Újrahasználati Központot is, amelybe bárki leadhatja jó állapotú, de már feleslegessé vált tárgyait: könyveket, játékokat, sporteszközöket, cd-ket, dvd-ket, edényeket és bútorokat is. Mi több, ilyen megunt tárgyakat el is lehet vinni ugyaninnen, a tárolási díj megfizetése fejében, amely 127-től 12700 Ft-ig terjed tárgyanként (a méret függvényében, áfával együtt). Igazi kincsesbányára bukkanhat, aki kizarándokol ezekbe a központokba; rászorulók is jól járhatnak.

Sajnos a lomtalanítások során begyűjtött lomok újrahasználatára nincs kapacitás az FKF részéről; nincs ember, aki ezeket mind végignézné, megállapítaná, hogy használhatók-e még, majd elhelyezné az Újrahasználati Központokban. Ezért javasolják a népnek, hogy a még használatra alkalmas lomoktól másképp szabaduljanak meg, ne úgy, hogy egyszerűen kiteszik a ház elé, hanem például szállítsák el ezekbe az intézményekbe.