Mennyi ideig tárolhatod a száraz babot?

bab,száraz bab,tárolás Forrás: Getty Images
Eljött az ideje, hogy levedd a polcról a régóta ott porosodó szárazbabos tasakokat. Most kiderül, hogy felhasználhatod-e még egyáltalán, és ha igen, akkor mire.

A bab az egyik leghasznosabb élelmiszer a világon. Laktató, tele van fehérjével és akár egy évtizedig is eláll – ha tudod, hogyan kell tárolni.

A száraz bab tárolása

A száraz bab az egészségügyi szervezetek szerint 1-2 évig, de valójában akármeddig eláll. Két-három év után némileg csökken a tápértéke, de ettől még nyugodtan fogyaszthatod, feltéve, ha hűvös, sötét, száraz helyen tárolod és jól lezárható csomagolásban. A befőttesüveg például tartósabb tárolási lehetőséget biztosít, mint a nejlontasakok, amikben árulják.

Honnan tudhatod, hogy tényleg megromlott a bab?

Ha penészes, fura illata van vagy beleköltöztek a molyok, akkor mehet a kukába. Ha azonban kicsit megfakult, tartsd meg, ez természetes folyamat és nem az állagromlás jele.

Hogyan főzd meg az évek óta tárolt száraz babot?

Áztasd be egy éjszakára; ettől gyorsabban megfő, mint ha nem tennéd. Az áztatás továbbá krémes, lágy állagúvá teszi. A beáztatott babot egy lábosban, kevés vízben főzd kis lángon. Fokhagymát, rozmaringot és babérlevelet is tehetsz bele. A főzés 1-3 óráig is tarthat, attól függően, hogy „mennyi idős”. Akkor jó, ha puha, de szilárd állagot kapott. Utána hagyd még félórát állni a főzőlevében, hogy még erősebb zamata legyen. Egy bögre száraz babból három bögrényi főtt bab lesz.