Te tudatosan bánsz a pénzzel?

Borítókép: Te tudatosan bánsz a pénzzel? Forrás: Getty
A mai gazdasági helyzetben mindenki kicsit jobban megnézi, mire is költ. Te melyik típusba tartozol: kifolyik a pénz a kezedből vagy félre tudod rakni?

Közgazdász édesapa mellett nőttem fel, akitől már nagyon korán megtanultam, hogy mit jelent a megtakarítás és hogyan kell félre tenni. Gimis korom nyarait végigdolgoztam és később, az egyetem mellett is mindig volt munkám.


Jólesett, hogy van saját kasszám és voltak helyzetek amikor jól jött, hogy volt egy kis spórolt pénzem. Nem tartom magam maximálisan tájékozottnak és tudatosnak a témában. SŐT! Biztos vagyok benne, hogy többet kell(ene) foglalkoznom vele. Ezért is örülök, hogy írhatok róla, hátha még több ember is ráébred ennek a témának a fontosságára.

Nemrég egy kutatásból kiderült, hogy a magyar nők számottevően kevesebb megtakarítással rendelkeznek, mint a férfiak. A kutatást a KANTAR, a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata készítette.

A megkérdezett nők férfitársaikhoz képest kétszer akkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nincs félretett pénzük.

A női válaszadók fele, míg a férfiaknak csupán a 36 százaléka vett fel kölcsönt az elmúlt 12 hónapban. A felmérés szerint a hölgyek ráadásul bizonytalannak is érzik magukat a pénzügyi kérdésekben.

A kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt egy évben a nők közel fele igényelt kölcsönt (a férfiaknak a harmada), és a nők 30 százaléka egy családtagtól kért pénzügyi támogatást, míg a férfiak csupán 16 százaléka fordult valamelyik családtagjához anyagi segítségért. Pénzügyi intézménytől a megkérdezett hölgyek és férfiak egyaránt 15 százaléka vett fel hitelt. Pénzügyi tanácsért mindkét nem szívesen fordul egy rokonhoz, főként a szülőkhöz, saját gyermekük véleményét azonban leginkább a nők kérik ki a témában, eszerint a hölgyek 11 százaléka, míg a férfiaknak csupán 5 százaléka.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a kitöltők jellemzően mire költenek havonta. A válaszokból kiderült, hogy több nő fizet havonta kisállattartással kapcsolatos költségeket (54 százalék a nők, 45 százalék a férfiak aránya), a férfi válaszadók csoportjában pedig többeknek jelent fix havi kiadást a szórakozás (54 százalék a férfiak, 41 százalék a nők esetében). Utóbbit magyarázhatja az a kulturális hagyomány, hogy Magyarországon a közös programokkal kapcsolatos számlákat jellemzően a férfiak állják.

A jelenlegi gazdasági helyzetben még fontosabb, hogy odafigyeljünk arra, mennyit és mire költünk.
Hallgassátok meg a Mesélj Anyukám podcast műsorát a témában, amelyből ti is sokat tanulhattok!