A szájzug berepedés 5 leggyakoribb oka

Borítókép: A szájzug berepedés 5 leggyakoribb oka
Ha a szájzug berepedés visszatérő problémát jelent, fontos kiderítenünk a kellemetlen tünet okait. Ez az öt ok a leggyakoribb.

Különböző okok állhatnak a gyakori szájzug berepedés hátterében: akár rossz szokásról, akár valamilyen súlyosabb hiánybetegségről van szó, érdemes komolyan venni a tünetet és megkeresni rá – és okaira – a gyógyírt!

Házilag is lehet kezelni, orvoshoz nem kell azonnal rohanni, de ha visszatérő a tünet, akkor nem árt szakembert sem felkeresni. A homeopátia a szájzúg repedésre (is) hatástalan, ezzel kár foglalkoznod, ellenben gyulladáscsökkentő krémek mindig jó, ha vannak otthon. Ezek természetes eredetűek is lehetnek.

A szájzug berepedés 5 leggyakoribb oka:

1. Allergia

A szájzugi gyulladás, sebesedés, pirosodás hátterében az esetek 30 százalékában valamilyen allergia áll. Ajakápoló, fogkrém, rágógumi, rúzs – ezek közül bármelyik tartalmazhat allergizáló összetevőt.

2. Irritáció

Allergiateszt nélkül szinte lehetetlen megmondani, hogy allergia vagy csak irritáció okozza-e a problémát. Irritációt okozhat még a rosszul beállított fogszabályzó vagy műfogsor, de az olyan rossz szokások is, mint például a dohányzás, a szájzug gyakori nyalogatása, tollvégek szopogatása.

3. Fertőzések

A szájzug berepedés oka az esetek többségében egy gomba (a Candida albicans) és egy baktérium (a Staphylococcus aureus) együttes fertőzése. Antibakteriális, gombaellenes krémekkel hamar orvosolható a gond.

4. Vashiány

A vashiánytól, vérszegénységtől gyengül az immunrendszer, emiatt előfordulhat a Candida túlzott elszaporodása, ami pedig a szájzug berepedéséhez vezet.

5. Cinkhiány

Mivel a cinknek fontos szerepe van a kollagénszintézisben, a különböző bőrproblémák árulkodhatnak cinkhiányról, vagy a cink felszívódásának zavaráról. Cinkhiányra gyanakodhatunk, ha erősebben hullik a hajunk, ha gyakran van hasmenésünk, vagy ha nagyon száraz, viszkető a bőrünk és lassan, nehezen gyógyulnak a sebeink.