Hatástalanítottam egy bombát, mindezt karanténból. És te mit csináltál hétvégén?

Borítókép: Hatástalanítottam egy bombát, mindezt karanténból. És te mit csináltál hétvégén? Forrás: Getty Images
Négy teljes hete dolgozom itthonról. A kollégáimat már csak videóhívásokon keresztül látom és azzal szórakoztatom magam, hogy próbálom megtippelni, a deréktól fölfelé prezentált utcai öltözék vajon bolyhosra ült mackónadrággal párosul-e. Egy szó, mint száz: rám fért már némi izgalom.

Szociális távolságtartás ide vagy oda, a technológiának hála azért nem kell teljesen lenullázni a kapcsolatainkat. Van olyan társaságom, akikkel a korábban havonta összehozott találkozóinkat most felváltotta a kéthetente tartott virtuális borozás, pár kollégámmal pedig újabban heti egyszer tematikus kvízestet tartunk online.

Ezek a kis összejövetelek persze színesítik a kanapé formáját felvevős, átnetflixezett estéket, hétvégén viszont elég komolyan szintet léptünk. Ezen a ponton el kell árulnom, hogy a címben szereplő hatásvadász mondat ordas nagy hazugság. Korántsem magányos mentőakcióról volt szó, hanem kőkemény csapatmunkáról - amiben még csak nem is remekeltem - ugyanis szabadulószobában voltunk.

Szabadulószobában a kijárási korlátozás alatt?

Úgy bizony, a magyar Exit the Room fejlesztésnek köszönhetően ugyanis ez már úgy is megoldható, hogy nem tesszük ki a lábunkat a lakásból. A Remote Escape Room lényege, hogy online bejelentkezés után webkamerán keresztül látjuk a valós teret, ahol a játékmester a mi instrukcióink alapján járja be a szobát. A kiszabadulásra szánt 60 percben ő lesz a szemünk és a fülünk, ő nézi meg a falra akasztott képek hátulját, nyúl bele a kabátok zsebébe, nyitja ki a lakatokat vagy indul el bármilyen egyéb nyomon az utasításunk szerint.

Mi a Bomb című szobát próbáltuk ki, ahol nem kevesebb volt a dolgunk, mint megmenteni az emberiséget egy 3. világháború kirobbanásától, amit egy renegát ügynök által megszerzett atombomba indíthatna el.

Az elején aggódtunk kicsit, hogy mennyire lesz átültethető online térbe egy ennyire empírikus alapokon nyugvó élmény, de mindannyiunk nevében mondhatom, pozitívan csalódtunk.

Várom már, hogy ismét miénk legyen a világ, mehessünk jobbra-balra és újra saját magam fésüljem át a kulisszák minden csücskét nyomok után kutatva. Addig pedig ez az újfajta megoldás klasszul hozza a szabadulószobák hangulatát, ahol egy órácskára kiléphetünk a nyomasztó valóságból és legalább ilyen formában egy kicsit megmenthetjük a világot.

Azt gondoltad a karantén miatt teljesen megáll az élet? A szabadulószobás játékok mellett a randizás sem lehetetlen. Kattints a galériára és nézd meg ez a pár milyen profin oldotta meg a dolgot!