Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába

Borítókép: Ezért ne egyél bele a nyers süteménytésztába Forrás: Getty Images
A tésztakóstolgatás a sütési folyamat természetes része, nem igaz? Na, csak óvatosan…

Az év vége közeledtével sokunk háztartásában megszaporodnak a konyhai teendők, és ilyenkor tepsiszámra sütjük a bejglit, a mézeskalácsot, ki mit. Naná, hogy bele is kóstolunk menet közben – hiszen különben honnan tudnánk, elég jó-e a tészta, kell-e még bele só és így tovább? Csakhogy nem árt tisztában lenni az ilyen művelet kockázataival.

Azt eddig is tudhattuk, hogy a nyers tojást tartalmazó tésztától inkább tartózkodni kell, de most arról érkezett jelentés, hogy a nyers liszt is tartalmazhat E. coli nevű fertőzésveszélyes baktériumot. Az Egyesült Államokban 2016-ban egy malomipari cégnek közel 500 tonna lisztet kellett visszahívnia, és jó néhány megbetegedésről is érkezett jelentés az országban, amelyek közül az egyik súlyos veseelégtelenségbe is torkollott. A hatóságok nyomozni kezdtek és kiderült, hogy a betegek jó része nyers tésztát evett, mielőtt roszul lett volna.

Forrás: Getty Images

Szóval nemcsak a tojás, hanem a liszt is tartalmazhat veszélyes baktériumokat, amennyiben nyersen fogyasztjuk. Fokozottan érdemes figyelni arra, hogy kövessük a boltban kapható hozzávalók (például a készen kapható, de még sütés előtt álló tészták) használati utasításait, például hogy a megfelelő ideig és a leírásban szereplő hőfokon készítsük el az ételeket. Mossuk meg rendszeresen a kezünket, tisztítsuk le a konyhában azokat a felületeket, ahol előkészítettük az ételeket, és tartsuk külön azokat a hozzávalókat, amelyek nyersen is fogyaszthatók, azoktól, amelyek nem.

Kiváló süteményreceptek az Éva Adventben! www.evamagazin.hu/advent