5 perces légzéstechnikai gyakorlat, ami azonnal elűzi a stresszt

Borítókép: 5 perces légzéstechnikai gyakorlat, ami azonnal elűzi a stresszt Forrás: Getty Images
Lélegezni mindenki tud, de természetesen ezt a képességünket is lehet tökéletesíteni. Most éppen a relaxált létállapot a cél.

Mindannyian megkaptuk már, hogy „vegyél egy mély levegőt”, főképp, amikor éppen nagyon stresszes állapotban voltunk. Sokszor előfordul, hogy ettől csak még idegesebb lesz az ember. :) Pedig a mély levegővétel valóban oldja a feszültséget, enyhíti a testi és lelki fájdalmakat – ez talán a legősibb gyógymód a világon. Most azt mutatjuk be lépésről lépésre, hogyan lélegezz úgy, hogy lecsendesedjenek a fejedben száguldó gondolatok és mérséklődjön a testedben a feszültség.

1. Az egyik kezedet tedd a mellkasodra, a másikat a hasad fölé.

2. Sóhajts egy mélyet, engedd le a vállad és várd meg, amíg a lehető legtöbb izmod ellazul. Ne engedd ki az összes levegőt – tarts bent egy keveset hogy könnyebben ellazuljon a felsőtested.

3. Csukd be a szád, ne vegyél levegőt, számolj háromig.

4. Csukott szájjal lassan lélegezz be az orrodon keresztül. Figyeld meg, hogyan közlekedik a levegő az orr-, majd a szájüregeden keresztül a tüdőd felé, majd még mélyebbre. Az a legjobb, ha a hasad kitágul, míg a mellkasod viszonylagos nyugalomban marad. Tartsd bent és számolj háromig.

5. Nyitott szájjal fújd ki a levegőt és engedd vissza a hasadat.

6. Még egyszer: szünet, számolj háromig.

7. Ismételd meg a folyamatot a 3-astól a 7-es pontig.

És íme pár stresszűző növény is: