A stresszmentes költözés titkai

költözés,bútor,szállítók Forrás: Getty Images
A költözés a legtöbb esetben izgalommal és jókora stresszel jár. Egyrészt sok esetben öröm, amikor a régi otthonunkból az új lakásba tesszük át életünk színterét. Másrészt épp a költözködés folyamata okoz rendszerint a kelleténél jóval nagyobb megrázkódtatást. Persze mindig fájdalmas a megszokott helytől, kedves szomszédoktól búcsúzkodni.

Ugyanakkor hasonló stresszforrás az ingóságok költöztetése is, hiszen ez nem csak költséges, hanem megfelelő előkészületek hiányában a költöztetésben segítő személyek és persze a bútorok és más berendezési tárgyak is könnyen sérülhetnek. Lássuk, mit tehetünk azért, hogy legalább a lakás berendezésének átszállítása ne legyen a kelleténél stresszesebb!

Csomagoljunk időben!

A költözés dátumának kitűzésekor érdemes egy kisebb tervet készíteni, hogy mi szerint fogunk haladni a csomagolással. Ezt azért sem jó az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor egyébként is sokkal feszültebb a hangulat. Ilyen felfokozott érzelmi állapotban pedig könnyebben hibázunk, esetleg nem csomagoljuk el kellő körültekintéssel az értékes és törékeny eszközeinket, ami az anyagi kár mellett jelentős érzelmi terhet róhat ránk. Ezért lehetőleg haladjunk a terv szerint, mindent végezzünk el időben, a költözés napján tényleg csak azzal kelljen foglalkozni, hogy a gondosan előre becsomagolt holmi eljusson a leendő otthonunkba.

költözés,költöztetőcég,szállítás,bútor
Forrás: visszuk.hu
A stresszmentes költözés titkai

Készüljünk fel a teendőkre!

Ha a csomagolásra van tervünk, akkor már nagyjából átlátható, hogy mennyi dobozzal és persze bútorral kell számolni a költözés során. Viszont a szállítást a legtöbb esetben nem lehet megoldani egy személyautóval, ezért furgon bérlésére vagy költöztető cég igénybevételére van szükség. Bármelyik mellett is döntünk, jobb mielőbb felhívni a kiszemelt céget annak érdekében, hogy a választott napon valóban rendelkezésünkre álljon az autó vagy a költöztető csapat.

Tervezzük meg a kiadásokat!

A költözés általában nem egy olcsó mulatság, jellemzően már az előtt jelentősen apad a családi kassza tartalma az átbútorozás miatt, mielőtt az ténylegesen megtörténne. Ezért tervezzünk előre a kiadásokkal, így csökken a meglepetés esélye, ráadásul elkerülhetjük a túlköltekezést is, ha ragaszkodunk a kiadási terveinkhez.

Nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a költségeket csökkenteni lehet egy olyan aprósággal, mint a szelektálás. Pedig ha belegondolunk, evidens, hogy minél kevesebb holmit kell átmozgatnunk az új helyére, annál kisebbre szabható a költségvetés. Ennek érdekében legkésőbb a dobozolás alkalmával válogassuk át a dolgainkat, és amit nem szeretnénk az új lakásban látni, azt adjuk el, vagy oda is ajándékozhatjuk annak, akinek szüksége lenne rá.

Ha még a fenti tippek ellenére is túlságosan stresszesnek éled meg a költözést, javasoljuk, hogy vedd igénybe egy olyan profi költöztető csapat segítségét, mint amilyen a Visszuk.hu brigádja, garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!