6 dolog, amin fölösleges stresszelni karácsonykor

Borítókép: 6 dolog, amin fölösleges stresszelni karácsonykor Forrás: Getty Images
Nincs is olyan időszak, amikor fontosabb lenne, hogy engedd el, amit csak lehet, mint ilyenkor, az ünnepek közeledtével.

Az ünnepi készülődés az év legszebb időszaka. Legalábbis az kellene, hogy legyen: mindannyian arra vágyunk, hogy ilyenkor végre magunkra és egymásra figyeljünk, újragondoljuk a mögöttünk álló évet, lélekben felkészüljünk az újévre és közben süssünk-főzzünk, együnk-igyunk és főképp együtt legyünk azokkal, akiket szeretünk. De a karácsonyi előkészületek valójában annyi teendővel járnak, hogy sokszor éppen pihenni, lazítani nincs időnk, hanem inkább elhatalmasodik rajtunk a stressz, és a végén azt sem tudjuk, mihez fogjunk. Persze akad néhány tényező, amiről jobb, ha tudjuk, hogy teljesen fölösleges aggódnunk – igazából szinte minden aggódnivaló ilyen. :) Még ha nem is tudjuk teljesen elengedni a stresszt (ami teljesen érthető!), jobb, ha legalább tudatosítjuk magunkban, mi az, amivel évről évre hiába gyötörjük magunkat:

1. Hogy éhen marad a család

Valójában egy sima vasárnapi ebéd bőven elég, mármint mennyiségben, adagok tekintetében. Ne számolj sokkal többféle fogással és különben is, miért sütnél még kétféle süteményt?

2. Hogy már megint fent kell maradnod egész éjszaka főzőcskézni

Nem kell. A karácsonyi fogásokat készen is beszerezheted. Itt ajánlunk néhány megbízható helyet. Ezekben a cukrászdákban és más professzionális boltokban pedig a bejglit és más ünnepi édességeket rendelheted meg!

3. Hogy észreveszik a pormacskákat az ágy alatt

Ezek téged jobban zavarnak, mint bárki mást. Ha képtelen vagy napirendre térni afölött, hogy nincs tökéletes tisztaság az otthonodban, hívj takarítót! Komolyan.

4. Hogy te leszel az egyetlen, aki mackónadrágban, kócosan és smink nélkül ünnepel

Ez tipikusan az olyan családokban fordul elő, ahol a feladatok oroszlánrészét egyetlen embernek kell vállalnia. Ezt senki sem érdemli meg, és igen, az utolsó pillanatban is van jogod másként dönteni. Szóval nyugodtan szánhatsz magadra egy kis énidőt, beülhetsz egy kád forró vízbe, alaposan megtisztíthatod és bekrémezheted az arcodat és fütyülhetsz a következményekre.

A Vichy Slow Âge nappali arcápoló például ideális a bőr nyugtatásához, a bőr öregedésének és a stressz látható jeleinek a mérsékléséhez.

5. Hogy nem lesz időd beszerezni az összes ajándékot

Íme, néhány utolsó pillanatos megoldás...

6. Hogy a sok rokonlátogatással járó rohangálásban nem lesz idő úgy igazán a családdal lenni

Pedig nyilvánvalóan ez az egész ünnep lényege, nem igaz? Szóval ebben nyugodtan lehetsz egy kicsit határozottabb: próbáld meg tudatosítani magadban és a szeretteidben is, hogy a közösen töltött idő a prioritás, és ehhez képest ajándékok, csomagolópapír, mosogatás, főzés mind-mind másodlagosak. Persze úgy lenne az igazi, ha ez az egész megint csak nem egy emberen – rajtad – múlna! Kezdő lépésként már az is megteszi, ha kizárjátok az okostelefonokat és a kütyüket az ünnepből – így könnyebb lesz az egymásra figyelés.

Hogy lesz szép a vágott fa sokáig? Mutatjuk!