Minden csaj Leia hercegnő akart lenni

leia hercegnő,carrie fisher,star wars
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Annak idején, mármint. A mai tizenévesek már inkább vagány nagyiként tekintenek az ellenállás vezérére. Star Wars-rajongó-lélektan a 80-as években és most.

Nemrég olvastam a neten egy korabeli filmkritikát, ami annak idején talán az Ifjúsági Magazinban jelent meg. Az újságíró néhány mondattal agyoncsapta az Egy új reményt (az igazi címet a magyarság csak később tudta meg, itthon sokáig az első darab volt A Star Wars): egyszer nézhető, ízét gyorsan elvesztő rágóguminak minősítette. A derék kritikus rendesen mellélőtt, 2019. december 19-én a lesajnált fantasynek már a 9. része jött ki, s a hírhez csak egy közhelyet tudunk illeszteni: generációkat film nagyobb lázban soha nem tartott, mint George Lucas sagája.

Az én korosztályomban, azaz a negyven pluszosokban még pislákol az alapélmény, az a szociológiai háttér, amit a mai tizenévesek a Szomszédokból ismernek. Nyolcvanas évek, az élhető szűkösség állapotában agonizáló szocializmus, panelkörnyezet, keményen dolgozó kisember, gomolygó Symphonia-füst: az egész ország jelképes dagonya és sár. Ebben a lassított felvételben játszódó valóságban egyszer csak megjelenik egy mozgalmas űreposz, mint maga az amerikai álom: a szabadság, a tágasság, a végtelen lehetőségek szimbóluma, a csillogó-villogó Nyugat, még ha a sztorit a mindennapoktól alaposan el is távolították. A sötét oldalon ténykedő, gonosz szívű öregek és az idealista, ifjú lázadók, azaz a Jó és a Rossz örök harca a világűrbe helyezve valami olyan újdonság volt a csehszlovák mesesorozatokhoz szokott képzeletnek, hogy rögtön elhalványította Hófehérkét vagy a No megállj csak!-ot, pedig azok is durva moziélmények voltak. Nagyapám, aki Michael Jacksonnak is poros lexikonokban nézett utána, a vénülő bolsi politbüro és a fiatal ellenzék aktuális szembenállását vélte benne felfedezni, engem nem érdekelt más, csak a látvány és a soha nem látott pörgés. Gyermeki lelkemet a rideg fizikai tények sem tántoríthatták, amik miatt akadékoskodó apám sokat morgolódott (szegény, neki kellett elkísérnie moziba erre a hülyeségre), mint például hogy az űrben nincs hang, a Star Warsban mégis úgy dübörögnek az űrcirkálók, mint gépek egy forgalmas repülőtéren: és gravitáció sincs, mégis minden tárgy lezuhan.

star wars,chewbakka
forrás: Getty Images

lyen apróságok minket nem zavartak, s mozi után csakis Star Warsosat játszottunk a konyhában. A kis csészék voltak a droidok, egy nagyobb színes pohár Yoda mester, a legméretesebb bögre a Millennium Falcon, a porcelán teáskanalak a birodalmi lépegetők, a kávéskanalak a rohamosztagosok. Az unokatesóm, aki abszolút vezéregyéniség volt, a hús-vér szerepeket is kiosztotta, ő lett az utravagány Han Solo, öcsikéje Chewbacca (az idősebb testvér lelketlensége, perszehogy ormótlan szőrös szolgának szánja a tesóját), a húgom Luke, én meg Leia. Leia! Dagadt a keblem a büszkeségtől, akkortájt valószínűleg az egész galaxisban nem létezett olyan nőnemű teremtmény, aki ne vágyott volna a kalácshajú szupernő bőrébe.

Ez a gyerekkori azonosítás Leiával meghatározó emlékké vált, s amikor évtizedekkel később, egy decemberi estén megjött Carrie Fisher halálhíre, az olyan lesújtó érzés volt, mintha egy barátnőmet vesztettem volna el.

Párás szemű nosztalgiát jelent ma is megnézni egy-egy részt az eredeti trilógiából. Persze alattomosan kifejlődött kritikus énem képtelen csendben maradni: például nagyon idegesíti őt Han Solo bumfordi macsósága, amit régen vonzónak láttam, vagy Skywalker esetlen színészi játéka – az idős Mark Hamill sokkal mélyebbet alakít az új részekben, mint a sorozat elején. Rémesen bénák tudnak lenni a párbeszédek, modoros a vágás, a birodalmi katonák egy gyertyafújástól elhullanak, hőseinket viszont a sorozatlövések se karcolják meg. Az ewokokat mondjuk ma is csípem, biztos kedvenc gyerekkori játékmacim miatt, akit kineveztem tiszteletbeli ewoknak, tetszik, ahogy Carrie Fisher kislányos arca megkeményedik A Jedi visszatérben, és baromi jó érzés, amikor a másodszorra elhangzó párbeszédben már nem Han pökhendiskedik Leia szerelmi vallomásán („Szeretlek.” „Tudom.”), hanem fordítva. A kilencvenes-kétezres évek második eresztése viszont távoli, nem túl jó emlék, egyedül A Sith-ek bosszújának zárlata égett a retinámba, amikor Anakin szöszke fejére ráforr az emblematikus sisak, és felcsendülnek a Birodalmi Induló komor taktusai.

sw9,star wars 9,skywalker kora
forrás: wallpapers.com
Skywalker kora, a Star Wars 9. része

Most a suliban is a Star Wars a téma, és pont ez volt 2015-ben és 2017-ben. Diák és tanár végre egy nyelvet beszél, Landót, C-3PO-t vagy Yodát nem kell magyarázni, maximum Finn vagy Rey nevének hallatára szalad fel kérdőn egy-egy pedagógus-szemöldök. Arról megoszlanak a vélemények, melyik a legjobb epizód, túl nagy lett a választék, mint egy hipermarketben: a Baljós árnyakat általában mindenki utálja, A Birodalom visszavág-ot meg imádják, ez korosztályokon átívelő közmegegyezés. A többi: pluralizmus. Van, aki a biztosra menő Ébredő erőt szereti jobban, más az egyenetlen, de merészebb Az utolsó Jediket. Leia hercegnő viszont egy gimnazistalány sem akar lenni, a kalácshaj és az arany bikini a múlt ködébe veszett, a lézerpisztollyal kalimpáló egykori kislányt tábornokká, a lázadók vezérévé választották, aki nem szorul a férfiak segítségére (na jó, az ikertesója azért kihúzza a pácból Az utolsó Jedik végén). De hát megöregedett ő is, a legendás habfehér hacukát old-school eleganciára cserélte. „Egy néni, de iszonyú vagány” – mondta az egyik diák, s még azt is hozzátette, tök jó lenne, ha Leia lenne a nagyija. Azért ez kőkeményen arcba csapott. Leia, akinek szerepét szocreál konyhánkban csak néhány évvel ezelőtt kaptam meg, már nem istennő a nézői fantáziában, hanem nagymama. Ars longa, vita brevis.

Olvasd el ezt is!

Akárhogy is, 2019. december 19-e fordulópont lett a mozitörténelemben. 42 év után valaminek vége szakadt, Han és Luke után Leia is a filmművészet virtuális panteonjába költözik. Házasságok nem tartanak annyi ideig, mint a mozinézők és a Star Wars kapcsolata: természetes, hogy megkönnyezzük a válást.


Nézegess vintage fotókat Carrie Fisherről:

Nézd meg a galériánkat>18 kép
Carrie Fisher (1956-2016): egy legenda élete képekben

Tovább olvasok
Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem