Koronavírus ide vagy oda, a zöldségekből bőven van még hazai (+ receptek)

burgonya,nagybani,paradicsom,hagyma,újhagyma,répa,sárgarépa Forrás: Photo by Suresh Designer on Unsplash
Felhívtuk a nagybani piac igazgatóját, hogy mi lesz kapható, ha esetleg leáll az áruforgalom.

Talán sosem éreztünk ennyire a bőrünkön azt, hogy mi a hazai termék, és mi az ami messziről érkezik, és ezért akadozhat az ellátás, bár egyelőre - és reméljük így is marad - az áruforgalom, ha lassabban is a megszokottnál, de nem állt le.

A szociális távolságtartást gyakorlók nyugodtan elmehetnek a legközelebbi közértig, oda árut szállítanak, csak a kérdés, hogy honnan.

A koronavírus járvány miatt a határokon sokkal szigorúbb az ellenőrzés, a kisebb határátkelők bezártak, van ahol amíg nincs kijárási tilalom, addig az ingázókat átengedik.
A kamionok kilométeres sorokban állnak, de szerencsére az élelmiszert szállítóknak gyorsabb az átjutás.

Ezzel együtt most kézenfekvő, hogy a határainkon belül lévő élelmiszeripari termékek az elérhetőbbek. A multiknak általában direkt beszállítóik vannak, ám a kisebb boltok, zöldségesek javarészt a nagybani piacon szerzik be a friss árut, ezért arról, hogy számítani kell-e a kisebb településeken, zöldségeseknél hiányra, a Nagybani piac igazgatóját kérdeztük a hazai helyzetről. Kekedi Tibor igazgatótól azt is megtudjuk, mi az amiből bőven van még így tavasszal is, és mi várható import áruk ügyében.

„Még az import zöldségekből és gyümölcsökből is vannak a raktárakban, és amíg nem zárják le a határokat az áruforgalom elől, addig várhatóan lesz is – tudtuk meg. Hazai zöldség tavalyról is bőségesen van, így nem kell attól félni, hogy nem lesz ellátás, ráadásul már megjelentek az első fóliás zöldségek, és sorra követi őket a többi.” Kekedi úr példaként említette a burgonyát, káposztaféléket, karfiolt, sárga- és fehérrépát. „Üvegházi paradicsom egész évben kapható, de hamarosan itt vannak az első hazai fóliás zöldségek, mint paprika, újhagyma, saláta, uborka, sőt az eper is."

GALÉRIÁNKBAN A #napimenu TERVEZÉSHEZ A MAGYAR RAKTÁRAKBAN BŐSÉGESEN FELLELHETŐ ZÖLDSÉGEKBŐL TALÁLSZ KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETŐ RECEPTEKET: