
Tejbegríz luxuskivitelben (viszont fillérekből)
Nem könnyű kitalálni napról napra, hogy mi legyen az aznapi ebéd, pláne, ha szűkösebb költségvetéssel kell számolnunk, mint korábban. Ezért az utóbbi időben rendszeresen főzöm meg a régi nagy menzás kedvenceimet, mint a krumplis és a mákos tészta, a császármorzsa vagy épp a tejbegríz. Na de nem akárhogyan.
Igyekszem minél izgalmasabban és változatosabban készíteni ezeket, hogy még véletlenül se unjak rájuk idejekorán, na meg kísérletezni is nagyon szeretek. Így bukkantam nemrég a tejbegríz felturbózott változatára, amire csak egy kicsivel több pénzt és időt kell rászánni, mint a hagyományos receptre, íze és állaga azonban mindezért bőven kárpótol. Ebbe a tejbegrízbe ugyanis kerül némi vaj a krémesség miatt, egy kis tojásfehérjehab a lazítása miatt, és némi tojássárgája és vanília az ízük miatt. Ezt neked is ki kell próbálnod!
Tejbegríz luxuskivitelben

Forrás: Éva magazin
Tejbegríz luxuskivitelben
Hozzávalók
(egy személyre)
- 2,5 dl tej
- 2,5 ek. búzadara
- 1 tojás (különválasztva)
- ½ ek.vaj
- 1,5 ek. cukor
- 1 csipet só
- Ami éppen otthon van: vanília, vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
Elkészítése
- Alacsony lángon tedd fel főni a tejet, add hozzá a búzadarát, egy csipet sót és a vaníliát, majd állandó kevergetés mellett főzd készre.
- Mielőtt azonban lezárnád alatta a hőt, válaszd szét a tojást, a sárgáját keverd habosra a cukorral és add hozzá a tejbegrízhez egy darabka vaj kíséretében. Ilyenkor már lekapcsolhatod alatta a lángot.
- A fehérjét verd kemény habbá és ezt is keverd hozzá óvatos mozdulatokkal (anélkül, hogy túlságosan összetörnéd a habot).
- Tálald fahéjas porcukorral, kakaóporral, lekvárral, kókuszreszelékkel vagy amivel csak szeretnéd.
Palacsintavariációk édesen és sósan
