Tejbegríz luxuskivitelben (viszont fillérekből)

tejbegríz,recept,reggeli,ebéd,vacsora,búzadara Forrás: Éva magazin
Nem könnyű kitalálni napról napra, hogy mi legyen az aznapi ebéd, pláne, ha szűkösebb költségvetéssel kell számolnunk, mint korábban. Ezért az utóbbi időben rendszeresen főzöm meg a régi nagy menzás kedvenceimet, mint a krumplis és a mákos tészta, a császármorzsa vagy épp a tejbegríz. Na de nem akárhogyan.

Igyekszem minél izgalmasabban és változatosabban készíteni ezeket, hogy még véletlenül se unjak rájuk idejekorán, na meg kísérletezni is nagyon szeretek. Így bukkantam nemrég a tejbegríz felturbózott változatára, amire csak egy kicsivel több pénzt és időt kell rászánni, mint a hagyományos receptre, íze és állaga azonban mindezért bőven kárpótol. Ebbe a tejbegrízbe ugyanis kerül némi vaj a krémesség miatt, egy kis tojásfehérjehab a lazítása miatt, és némi tojássárgája és vanília az ízük miatt. Ezt neked is ki kell próbálnod!

Tejbegríz luxuskivitelben

tejbegríz,búzadara,recept,reggeli,ebéd,vacsora
Forrás: Éva magazin
Tejbegríz luxuskivitelben

Hozzávalók

(egy személyre)

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 ek. búzadara
  • 1 tojás (különválasztva)
  • ½ ek.vaj
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • Ami éppen otthon van: vanília, vaníliakivonat vagy vaníliás cukor

Elkészítése

  1. Alacsony lángon tedd fel főni a tejet, add hozzá a búzadarát, egy csipet sót és a vaníliát, majd állandó kevergetés mellett főzd készre.

  2. Mielőtt azonban lezárnád alatta a hőt, válaszd szét a tojást, a sárgáját keverd habosra a cukorral és add hozzá a tejbegrízhez egy darabka vaj kíséretében. Ilyenkor már lekapcsolhatod alatta a lángot.

  3. A fehérjét verd kemény habbá és ezt is keverd hozzá óvatos mozdulatokkal (anélkül, hogy túlságosan összetörnéd a habot).

  4. Tálald fahéjas porcukorral, kakaóporral, lekvárral, kókuszreszelékkel vagy amivel csak szeretnéd.

Palacsintavariációk édesen és sósan