Így marad egészen péntekig friss a hétfőn bekészített saláta
Neked is fejtörést okoz, hogy megfelelő egészséges ebédelni- vagy nassolnivalód legyen a munkahét során? Hányszor fordul elő egy héten, hogy reggel nem volt időd megtervezni, mit ebédelj? Ilyenkor haaz ember már szédül az éhségtől az irodában, gondolkodás nélkül megrendel bármit, aminek a gondolatától megindul a nyálelválasztása (ami jellemzően a pizza, sajnos...). Ismerős?
Na most van ennek vége: a fitsugar.com szakértői elárulják, hogyan kell egy egész hétre előkészíteni a salátát, hogy aztán a munkahét során már ne kelljen tervezgetned az egészséges menüt! :)
1. Szerezd be a megfelelő tárolóedényeket
A lényeg a jól zárhatóságban rejlik, legyen bár befőttesüveg vagy műanyag doboz. Az se mindegy, hogy mekkora és milyen nehéz a tárolóedény. Az üvegfalú szebb és jobban is mutat benne a cucc, viszont nehezebb, mint a műanyag. Másfelől érdemes kellő helyet hagyni benne, ha esetleg jégpárnákkal kell kibélelned a tárolót (ez főleg akkor fontos, ha olyan helyen dolgozol, ahol nincs hűtőszekrény).
2. Így pakolj a műanyag dobozba
Műanyag dobozból az a legjobb, amelyik lapos és négyszögletes. Az ilyen alakú tárolókban jobban eloszlanak a zöldségek, vagyis lassabban indul be a fonnyadás folyamata.
Most pedig a salátarétegzés művészete következik pontokba szedve, figyeljetek csak:
i. Alapozz a zöld levelekkel.
Érdemes előre csomagolt salátát vásárolni (ezek általában meg vannak mosva), de ha ragaszkodsz a piaci változathoz, akkor csak az olyan salátalevél alkalmas pakolásra, ami nem nedves. Töltsd fel a dobozt zöld levelekkel a háromnegyedéig.
ii. Halmozz rá zöldségeket, babot és/vagy gyümölcsöt.
Bármi jöhet, ami nem túl nedves. Uborka, sárgarépa, koktélparadicsom egészben, csicseriborsó, vesebab, kukorica, akár szőlő vagy áfonya is. Papírtörlővel itasd le róluk a nedvességet, hogy sokáig ropogósak maradjanak.
iii. Adj hozzá fehérjét.
Pácolt tofut. Grillcsirkét. Keménytojást. Sajtot felkockázva. Főtt (és lehűlni hagyott) quinoát vagy barna rizst. Ezeket a hozzávalókat csak a hétfői, keddi és szerdai salátás dobozodba tedd bele. Szerdán keverd bele a csütörtöki és pénteki dobozba a többi előkészített fehérjealapú hozzávalót. Ugyanígy tégy az avokádóval, a magvakkal, mogyoróval vagy a nedves gyümölcsökkel, amilyen a felszeletelt eper.
iv. Az öntetet szállítsd külön!
Szerezz be erre a célra egészen kicsi, ám kiválóan záródó dobozkákat. Ne felejtsd el, hogy kevés kellemetlenebb dolog van, mint a táskádba kifolyó olívaolaj!
4. Így pakold a salátát üvegtárolóba
A hosszúkás, de széles peremű üvegtárolókba könnyű be- és kipakolni a salátát. Az üvegtárolókat érdemes függőlegesen szállítani!
i. Az aljára kerüljön az öntet.
A függőleges szállításnak köszönhetően az öntet nem keveredik össze a többi hozzávalóval. Ha nem akarsz külön dobozt vinni az öntetnek, akkor ez ideális megoldás.
ii. Utána következnek a zöldségek.
Kezdd a keményebb állagúakkal: sárgarépával, csicseriborsóval, retekkel, hagymával. Aztán jöhet a többi: zöldpaprika, uborka, paradicsom.
iii. Jöjjenek a salátalevelek!
Legalább a feléig töltsd meg velük az üveget. Itt is érvényes, ami a műanyag doboznál: az előre csomagolt salátalevelekkel időt spórolhatsz. Az egészben kapható piaci saláta is szuper, csak vigyázni kell, hogy tisztán és szárazon kerüljenek az üvegbe.
iv. Végül a fehérjék.
Tofu vagy más szójaszármazék, grillcsirke, felkockázott sajt. Ezek nehezebbek, mint a salátalevelek, így kicsit leszorítják azokat, több helyet csinálva a további hozzávalóknak. Jöhet a tetejére még avokádó, magvak, szárított gyümölcsök.
v. Rázva vagy keverve :)
Ebédidőben fel is rázhatod az üvegtárolót, hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok, vagy kiöntheted egy tálba és villával keverheted össze. A lényeg, hogy mindenhova jusson az öntetből. :)
5. Bevásárlólista
Természetesen ha egész munkahétre előre állítod össze a salátádat, akkor a bevásárlást is érdemes egy hétre előre intézned. Íme egy lista (ami persze szabadon variálható), hogy miket érdemes például megvenned az öt napra elegendő salátaadagodhoz:
- Nagy adag zöld salátalevél
- 2 uborka
- 2-3 zöldpaprika
- 5 közepes sárgarépa
- 1 csomag koktélparadicsom
- fél kiló szőlő
- 2 csomag tofu
- 1 konzerv csicseriborsó
- napraforgómagok
- 2 avokádó
- 1 üveg a kedvenc salátaöntetedből
Forrás: fitsugar.com
Fotó: fitsugar.com, photl.com, Pinterest