Répatorta? (Bőven) van!

Borítókép: Répatorta? (Bőven) van!
Kipróbáltuk Horváth Eszter, Desszertőrült könyvéből az egyik receptet. Tanulságos…

Nagyon szeretem a répát, a mascarponét még jobban, így egyértelmű volt, hogy a mascarponés répatortát fogom megsütni.

Óriási mázli, hogy feleztem az adagokat, pedig nekem nem 22 cm átmérőjű volt a (szilikon) formám, hanem 24 cm, de így is picit több kellett a sütéshez mint 2 óra 15 perc 160 fokon, légkeveréses sütőben. A tortám így pont 5 cm magas lett, szerintem ennél nem kell több.
A mascarponét viszont dupláztam, és hozzákevertem 10 dkg olvasztott fehér csokit. Utóbbit a fiúk szerint nem kellett volna, mert a fehér csoki nagyon édes. Megjegyzés: ha valaki tudja, hol kapok nem ennyire cukros fehér csokit, kérem írja meg.

Vanília kivonatból 2 teáskanállal ír a fél adagos recept – egyszerűen nem mertem ennyit beletenni. Jelentem, igazi kivonatból 1 szűk kanálnyi is elegendő volt, ami persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne a receptúra szerinti adaggal.

A kókuszt legszívesebben kihagytam volna - nem rajongok érte - de gondoltam, ha a Sugarshop!-os Eszti így találja jónak, annak meg lehet az oka. És valóban, érezni, de nem domináns a kókusz.

Mivel nem volt itthon vegyes aszalt gyümölcs, azt szimplán mazsolával helyettesítettem, a mézeskalács fűszert pedig házilag kevertem gyömbérből, szegfűszegből és szerecsendióból. Fahéj amúgy is sok kell bele, így azt nem tettem a keverékbe. (Itt találod a fűszerkeverék receptjét. Szerintem elég bonyolult, ennél tényleg egyszerűbb készen megvenni.)

A répát robotgéppel reszeltem le, ahogy a hozzávalókat is azzal kevertem össze. Gép nélkül elég melós lett volna, bár dagasztani, habosra keverni szerencsére nem kellett.

A répatorta nem a legolcsóbb süti, kell bele barna cukor, tejszín, aszalt gyümölcs, mascarponé...de egy óriási adag is megáll 1000 Ft alatt, ami szeletre lebontva már nem vészes, főleg hogy szó szerint az sül ki belőle, amit cukrászdában 3-400 Ft alatt nem kapsz meg.


Így nézett ki a könyvben:

És így nálam:

A könyvről olvashatsz még itt és itt.

Köszönet a fotóért és a receptért a !