5 finom és egészséges növényi tej: így készítsd őket házilag

Borítókép: 5 finom és egészséges növényi tej: így készítsd őket házilag Forrás: Getty Images/Carlosgaw
Manapság már rengeteg tejfajta közül válogathatunk – legyen a cél az egészségesség, a környezetkímélés vagy éppen valamilyen laktózérzékenység. A növényi tejek (italok) számos szuper étel alapanyagaként kitűnő alternatívát nyújtanak, ha meguntuk a hagyományos tehéntejet és valami újra vágyunk. A jó hír pedig, hogy gyorsan el is készíthetjük őket – házilag.

Az utóbbi években egyre inkább berobbantak a köztudatba a növényi tejek, amik a sima tehéntejet felváltva egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. És való igaz, nagyon sok pozitív tulajdonságuk van. Nincsen bennük laktóz, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket, kevésbé terhelik meg a gyomrot és a szervezetet, és kismillió finom étel, sütemény vagy puding alapanyagai lehetnek.

Miért éppen a növényi tej?

Sok szempontból sokkal értékesebbek a különböző növényekből, gyümölcsökből vagy magokból kinyert tejek, mivel egészségünk aktív szolgálatában állhatnak. Bár ízük kissé eltér a megszokott tehéntejtől, aki átáll rájuk, hamar megszokhatja selymes és krémes ízvilágot, és ugyanúgy fel tudja használni az egészséges étrend alapjaként őket. A növényi tejek kímélik a gyomrot, kevésbé okoznak teltségérzetet, könnyen emészthetők, nincs bennük annyi kalória, mint a tehéntejben, nem babrálják a koleszterinszintet, telítetlen zsírsavaiknak köszönhetően pedig megakadályozzák a zsírok felhalmozódását a szervezetben. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében, és sok közülük egyáltalán nem allergizál. Itt azonban meg kell álljunk egy pillanatra, hiszen bár a növényi tejek jó része fogyasztható az egyes intoleranciában szenvedőknek is, mégis egyik-másik továbbra is káros hatással lehet az érzékenyek számára, ilyen például a szójatej vagy a csonthéjasokból kinyert fajták.

Forrás: Unsplash/ Brian Suman
A növényi tej sokaknak jelent jó alternatívát.

A növényi tejek igazi B-vitamin bombák és kevés nátriumot is tartalmaznak, azok számára pedig, akik székrekedéssel, különböző bélpanaszokkal vagy emésztési gondokkal küzdenek, kiváló alternatívák lehetnek.

Környezettudatosság a növényi tejek szempontjából

Ne felejtsük el a fenntarthatóság és a környezettudatosság témakörét sem megemlíteni, melyben a növényi italok szintén nagyot tarolnak, hiszen ma már tudományosan alátámasztott, hogy kinyerésükhöz jóval kevesebb energiára és területre van szükség, mint a tehéntej előállítására. Kiváltképp a szója-, a zab- és a csicseriborsótej előállítása valósul meg kedvezőbb környezeti feltételek mellett, így elkészítésükkel csökkenthető az üvegházhatás, és a vízhasználat tekintetében is sokkal jobb arányok mutatkoznak meg.

Jelenleg körülbelül 17 fajta növényből nyerik ki jótékony hatású tejüket, nálunk pedig kétségkívül a legnépszerűbb a mandula-, a zab- és a kókusztej. A különböző kultúrákban jelentőségük az ízesítésben és a krémes állag előállításában valósul meg, de kiválóan összehozhatók a vegán és a vegetáriánus életmóddal is. A különböző növényi tejek nem csupán önmagukban fogyasztva nagyon finomak, de nagyon sok féle joghurt, tejszín, vegán sajt is készül belőlük.

Tudd meg galériánkból, melyek a legnépszerűbb növényi tejek és hogyan készítheted el őket otthon!