JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Nem vagy még kész a vegánságra? Itt van 5 tipp, amivel fenntarthatóbbá teheted az étkezésed!

Borítókép: Nem vagy még kész a vegánságra? Itt van 5 tipp, amivel fenntarthatóbbá teheted az étkezésed! Forrás: Getty images
Félsz, hogy nem fog sikerülni vagy attól tartasz, íztelen és ehetetlen lesz a húsmentes táplálkozás? Van egy jó hírünk! Sokkal egyszerűbb az egész, mint amire elsőre gondolnád!

A Föld lakásságának mind a 7.6. milliárd tagját etetni nagyon megterhelő a bolygónk számára. A legújabb kutatások szerint a üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért mintegy 43%-ban a mezőgazdasági rendszerek felelnek.

Ahogy a klímaváltozás egyre közelebb kerül, ahhoz a ponthoz, ahonnan már visszafordíthatatlan, a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák egyre sérülékenyebbé válnak így napról napra sürgetőbbé válik az élelmiszerrendszerünk megváltoztatásának szükségessége.
Bruce Friedrich, Good Food Institute alapítója

Az már egyértelművé vált mindenki számára, hogy a húsfogyasztásunk csökkentése nagyon jó hatással van a Föld széndioxid szintjére és egészségünkre is, de senkinek nem kellene büntetésként megélnie azt, hogy fenntarthatóbb módon lenne célszerű étkeznie. Pontosan ezért, ha valaki így érzi legbelül, akkor nem is javasolt egyből vegán életmódra váltania, hiszen további belső feszültséget okozhat a kényszer alapú táplálkozás. Érdemes lassan, kicsiben kezdeni és kipróbálni egy-egy növényi alapú helyettesítő terméket. Minden egyes változtatás számít, minden apró lépés fontos és számottevő, mert ha több millió ember teszi meg ezeket az apró lépéseket, akkor az bizony egy hatalmas és jelentős lépéssé áll össze.

Hogyan tudsz Te is fenntarthatóbban táplálkozni?

1. Kezd kicsiben

Nem szükséges mindent egyszerre megváltoztatnod. Sőt, kutatásokkal már alátámasztották, hogy az új szokások kialakításában sokkal nagyobb a sikerességi ráta, amennyiben egyszerűbb dolgokkal kezdik az emberek az életmódváltást. Ha minden kicsi változtatást megünneplünk, akkor újraíródnak az idegpályák az agyunkban és örömként könyvelődik el az a bizonyos szokás, amit éppen beépítünk a mindennapjainkba. Szóval ha legközelebb zabtejjel kéred a kávédat vagy viszel magaddal kis szütyőt a zöldségeknek, akkor dicsérd meg Magad, mert bizony az agyunk nagyon hálás és segíteni fog nekünk ezen az úton.

Régebben a hús inkább, mint kiegészítő táplálékelem szerepelt a tányérokon, de aztán szépen átvette a főétel helyét a köretektől és a zöldségtől, ezért ha egy nap csak egy étkezésedet váltod le húsmentesre, akkor már tettél valamit azért, hogy a Föld egy jobb hellyé váljon.

2. Ha már hús…

Érdemes elhagyni a marhát és a bárányt és áttérni olyan húsok fogyasztására, amelyeknek az előállítása kisebb ökológiai lábnyomot tud magáénak.

3. Köszönj el a tejtermékektől

A szarvasmarha felelős az állattenyésztési ágazat szén-dioxid kibocsátásának mintegy 65 százalékáért és ez a szám magában foglalja azt a 270 millió tejtermelő tehenet is, akik világszinten szolgáltatják a tejet, 0-24 órában a fogyasztók számára. Ezért számít nagy lépésnek, ha sikerül a tejtermékeket kiiktatnod az életedből és növényalapú tejet, sajtot fogyasztasz.

És ne feledjétek, minél tovább érik a sajt, annál több energiát használnak fel hozzá!

4. Ízesíts bátran

A húsmentes étkezés nem jelenti azt, hogy íztelenül kellene táplálkozni. Merj kísérletezni és fűszereket használni a növényi alapú ételek mellé.

5. Keress magadnak társat ezen az úton

Nem kell egyből a húsmentes társkeresőre csatlakozni, de érdemes lehet instagramon vagy youtube-on olyan tartalomgyártókat bekövetni, akik inspirálnak és számodra szimpatikus recepteket osztanak meg.

+1: Minél kevesebb étel menjen a szemétbe: Érdemes újrafőzni, újraalkotni a hűtő tartalmát vagy még időben betenni a fagyasztóba.

És ha szeretnéd az életed egyéb területeit is fenntarthatóbbá varázsolni, lapozgasd végig galériánkat, amiben a fenntartható szépségápolásra kapsz pár tippet!