Mézeskalács alaprecept

Borítókép: Mézeskalács alaprecept
A Gyöngyös Mézes Manufaktúra mézeskalécs receptjét Láng Orsolyától és Láng Barbarától, a két tulajdonostól kaptuk.

Hozzávalók:
70 deka liszt,
20 deka méz, 20 deka porcukor,
20 deka margarin, 2 tojás sárgája,
1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fűszerek

  • 1. Keverd el a lisztet, a szódabikarbónát (ettől lesz finom puha a mézeskalács), a porcukrot és a fűszereket (őrölj frissen kiskanálnyi fahéjat, szegfűszeget, ánizst, vagy használhatsz kész mézeskalács-fűszerkeveréket is).
  • 2. Add hozzá a melegített, de nem forró mézet és margarint, majd a tojást és a sárgájákat. Jól dolgozd össze, majd nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra.
  • 3. Kedvenc szúróformáiddal szaggass ki különböző figurákat, és előmelegített sütőben 7–10 perc alatt süsd világosbarnára (gázsütőben 4-es fokozaton, légkeveréses elektromos sütőben 150 fokon).

Tipp: A megkeményedett mézeskalácsot úgy tudod újra megpuhítani, ha fémdobozba teszed egy félbevágott almával együtt.

Receptünk a Mézeskalács szívvel-lélekkel cikkünk része. Itt olvashatod.

Ha kizárólag növényi eredetű a margarin amit használsz, vagy laktózmentes vajjal készíted, akkor laktózmentes mézeskalácsot süthetsz.

Ez a recept a klasszikus, igazi mézeskalács recptje, de létezik gluténmentes, sőt laktózmentes mézeskalács recept is. Itt találod.

Teljes kiőrlésű rozsos mézeskalácsot készíteni manapság nagy divat, de valljuk be, minek, legalábbis, ha meg akarjuk enni. (A színe viszont szép, ezért pl. mézeskalács házikó készítéshez - videós receptünk itt- tökéletes) Ha cukorral - mézzel dolgozunk akkor már úgy sem szénhidrát szegény, rücskös lesz és nehezen díszíthető. Ha rozzsal szeretnénk sütni, akkor inkább próbálkozzunk meg egy jó kis kovásszal készült francia kenyérrel. :-)

Fotó: Reichel Tamás, Szöveg: Lovászi Ildikó